Ποια επιδόματα θα πληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα

Μία σειρά από επιδόματα, όπως το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, το Επίδομα Παιδιού αλλά και η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης πρόκειται να καταβληθούν μέχρι τα Χριστούγεννα, στους δικαιούχους.

Πρόκειται για τα επιδόματα που αφορούν σε ειδικές ηλικιακές και επαγγελματικές κατηγορίες και εφόσον πληρούνται προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια.

  1. Επίδομα παιδιού

Επιπλέον μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος θα λάβουν οι 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.

Το συνολικό κόστος αυτού του έκτακτου βοηθήματος ανέρχεται στα 125 εκατ. ευρώ.

Η έκτακτη δόση πρόκειται να καταβληθεί στις 22 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος για το πέμπτο δίμηνο του έτους 2023. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Α21 η οποία θα κλείσει για να πραγματοποιηθούν οι καταβολές θα είναι και πάλι διαθέσιμη στις 22 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2024.

Αντίστοιχη έκτακτη δόση θα καταβληθεί και στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του έτους 2023, μετά από την έγκριση της αίτησής τους.

Περισσότερο κερδισμένοι θα είναι τα Χριστούγεννα οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι πολύτεκνοι με την προϋπόθεση βέβαια ότι δηλώνουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα.

  1. Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης
    Αυξημένο κατά 8% θα λάβουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης του Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι του επιδόματος, με κόστος για τον προϋπολογισμό στα 43 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όσες αιτήσεις εγκριθούν, αντιστοιχούν σε:

216 ευρώ/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, αντί για 200 ευρώ,
108 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος, αντί για 100 ευρώ
και 54 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος, αντί για 50 ευρώ.
Ωστόσο, ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 972 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

  1. Επίδομα θέρμανσης
    Η πλατφόρμα myθέρμανση για τις αιτήσεις των δικαιούχων άνοιξε για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο φέτος θα κυμανθεί από 100 έως 800 ευρώ, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Η καταβολή της πρώτης δόσης αλλά και της προκαταβολής για όσους δικαιούνται προκαταβολή θα γίνει μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι να αφορά την πρώτη τους κατοικία και να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία φέτος έχουν αλλάξει.

(με πληροφορίες από cnn. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί