Περσείδες 2023: Έρχεται η εντυπωσιακή βροχή από μετεωρίτες αυτό το Σαββατοκύριακο

Η βροχή μετεωριτών των Περσείδων του 2023 κορυφώνεται τη νύχτα της 12ης Αυγούστου και το πρωί της 13ης Αυγούστου.

Οι Περσείδες συνήθως παρουσιάζουν ένα καλό θέαμα και φέτος μπορεί να παράγουν 50 έως 75 μετεωρίτες την ώρα σε μια σκοτεινή τοποθεσία. Οι Περσείδες του 2023 κορυφώνονται ακριβώς πριν από μια νέα Σελήνη, που σημαίνει ότι ο ουρανός θα είναι ιδιαίτερα σκοτεινός, κάτι που είναι ιδανικό για την καλύτερη θέαση του φαινομένου.

Τι προκαλεί τη βροχή μετεωριτών των Περσείδων;


Όπως οι περισσότερες βροχές μετεωριτών, οι Περσείδες προκαλούνται από τα συντρίμμια ενός κομήτη που κάποτε διέσχιζε το μονοπάτι της Γης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η βροχή προκαλείται από συντρίμμια από τον κομήτη Swift-Tuttle. Η τροχιά 133 ετών του κομήτη γίνεται πέρα από τον Πλούτωνα. Επισκέφτηκε για τελευταία φορά το εσωτερικό μας ηλιακό σύστημα το 1992.

Πού μπορώ να παρακολουθήσω τη βροχή μετεωριτών των Περσείδων;


Αυτή η βροχή μετεωριτών θα είναι πιο εύκολα ορατή από το βόρειο ημισφαίριο έως τα μεσαία-νότια γεωγραφικά πλάτη. Οι μετεωρίτες των Περσείδων φαίνεται να προέρχονται από την περιοχή του νυχτερινού ουρανού όπου βρίσκετε τον αστερισμό του Περσέα.

Ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθήσετε μια βροχή μετεωριτών είναι από μια τοποθεσία σκοτεινού ουρανού, επομένως βοηθάει να ξεφύγετε από τα φώτα της πόλης όσο αυτό είναι δυνατό.

Οι μετεωρίτες είναι επίσης γνωστοί ως πεφταστέρια, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου αστέρια. Οι μετεωρίτες είναι λωρίδες φωτός στον ουρανό που προκαλούνται από τη σκόνη και τους μικρούς βράχους που καίγονται καθώς χτυπούν την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης με πολύ υψηλές ταχύτητες – δεκάδες χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Αυτά τα μικρά σωματίδια δημιουργούν φωτεινές λωρίδες φωτός, τις οποίες μπορείτε να δείτε από το έδαφος τη νύχτα. Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι το κομμάτι της διαστημικής σκόνης, τόσο πιο φωτεινός είναι ο μετεωρίτης.

Οπότε σε μια τυπική νύχτα από μια σκοτεινή τοποθεσία, μπορεί να δείτε έως και 10 μετεωρίτες την ώρα.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί