• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παρατείνεται έως 31 Μαρτίου 2022 η απόσυρση των ταμειακών μηχανών

Παρατείνεται έως 31 Μαρτίου 2022 η απόσυρση των ταμειακών μηχανών

Πρόκειται για 179 τύπους ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα πρέπει να αντικατασταθούν, επειδή δεν μπορούν να συνδεθούν online με το Taxisnet.

Νέα παράταση δόθηκε στα καταστήματα λιανικής πώλησης για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η προθεσμία αντικατάστασης -που κανονικά έληγε σήμερα, 31 Δεκεμβρίου 2021- παρατείνεται έως την 31η Μαρτίου 2022.

Ως εκ τούτου,, η πλήρης σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet και η online διαβίβαση των στοιχείων, μπορεί να γίνει από την 1η Απριλίου 2022 και μετά.

Επίσης, παρατάση λαμβάνει και η προθεσμία για την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών των ΦΗΜ.

Στην απόφαση αυτή οδήγησαν τόσο οι συνθήκες της πανδημίας, όσο και η ανάγκη για επαρκή χρόνο ώστε να αναπτυχθούν οι υπηρεσίες των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης στη λιανική, οι οποίες θα χρησιμεύσουν ως εναλλακτική επιλογή για τις επιχειρήσεις με ταμειακές μηχανές, που πρέπει να αντικατασταθούν.Ο λόγος της αντικατάστασης των 179 τύπων ταμειακών μηχανών είναι η παλαιά τους τεχνολογία που δεν επιτρέπη την online σύνδεση με το Taxisnet, με το οποίο οι νέες ταμειακές μηχανές θα μπορούν να συνδέονται ακόμη και ανά λεπτό της ώρας για να αποστέλλουν τα δεδομένα των αποδείξεων που θα έχουν εκδοθεί.

Κάθε εκδιδόμενη απόδειξη θα φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, ο οποίος θα δίνει τη δυναότητα να διασφάλισης της εγκυρότητας, της μοναδικότητας αλλά και της προέλευσήςη της. Μέσω αυτού του κωδικού θα είναι δυνατό να επιβεβαιώνεται αν η απόδειξη που εκδόθηκε από την επιχείρηση είναι ίδια με αυτή που έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά της βιβλία.Το πρόστιμο για όσους δεν αντικαταστήσουν τις ταμειακές θα ανέρχεται στα 500 ευρώ ανά έλεγχο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία «όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο».

(sputniknews. gr / photo: unsplash)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.