Ηλεκτρονική αίτηση απονομής Εφάπαξ: Για ποιους τίθεται σε λειτουργία η νέα εφαρμογή e-ΕΦΚΑ από 1η Οκτωβρίου

Σε λειτουργία θα τεθεί από την 1η Οκτωβρίου η νέα υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ για ηλεκτρονική αίτηση απονομής εφάπαξ για συγκεκριμένα επαγγέλματα.Αυτό θα αφορά στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ασφαλισμένους σε 20 πρώην Τομείς Πρόνοιας) όπως επίσης και τους αυτοαπασχολούμενους (ασφαλισμένους σε 6 πρώην Τομείς Πρόνοιας).

Ειδικότερα αφορά σε:

-μισθωτούς εργαζόμενους σε επιχειρήσεις Μετάλλου, Λιπασμάτων, Τσιμέντων, Εμπορικών Καταστημάτων,

-ξενοδοχοϋπαλλήλους,
-λιμενεργάτες,
-υπαλλήλους πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΡΤ),
-υπαλλήλους τραπεζών,
-εφημεριδοπώλες,
-ναυτικούς (κατώτερα πληρώματα και αξιωματικούς εμπορικού ναυτικού),
-μηχανικούς,
-υγειονομικούς,
-δικηγόρους,

-συμβολαιογράφους,
-δικαστικούς επιμελητές,
-εργολήπτες δημοσίων έργων

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση απονομής Εφάπαξ» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, είτε μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), ακολουθώντας την εξής διαδρομή:

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες =>Συνταξιούχοι => Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης & Εφάπαξ Παροχής

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, που δεν απαιτεί επιπλέον δικαιολογητικά για την πλειονότητα των δικαιούχων, απαλλάσσει -από γραφειοκρατικές διαδικασίες και την υποχρέωση μετάβασης στις κατά τόπους υπηρεσίες του Φορέα- δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους, που επισκέπτονται κατ’ έτος τον e-ΕΦΚΑ για τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Ενδεικτικά, για την υποβολή αιτήσεων απονομής εφάπαξ (πλην Δημοσίου) προσήλθαν στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ για το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2023 περισσότεροι από 14.000 ασφαλισμένοι.

Για τις περιπτώσεις που -βάσει διατάξεων- ζητούνται δικαιολογητικά, αυτά καθορίζονται στο έντυπο υποβολής της αίτησης και αποστέλλονται μόνον με ηλεκτρονικό τρόπο, σε ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) που υποδεικνύεται στο ίδιο έντυπο. Εφόσον χρειαστεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα, για τα τυχόν πρόσθετα στοιχεία που μπορεί να απαιτούνται.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ενταχθούν στην ανωτέρω διαδικασία και οι λοιποί πρώην Τομείς που δεν καλύπτονται από τη νέα υπηρεσία.

(με πληροφορίες από protothema. gr / photo: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί