Φυλάκιση άνω των έξι μηνών και 15.000 ευρώ πρόστιμο για οδηγό που πιάστηκε χωρίς δίπλωμα στη Γαλλία – Τι ισχύει στη χώρα μας

Tην περασμένη Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στη Νάντη της Γαλλίας, ένας οδηγός που οδηγούσε με λάθος κατεύθυνση, εντοπίστηκε από αστυνομικούς, οι οποίοι και τον σταμάτησαν. Στον έλεγχο, ο οδηγός δεν μπόρεσε να δείξει την άδεια οδήγησης για λόγους που ανακάλυψαν στη συνέχεια οι αστυνομικοί.

Τι είχε συμβει: Ο συγκεκριμένος 23χρονος οδηγός έχει συλληφθεί άλλες πέντε φορές χωρίς να φέρει άδεια οδήγησης, οπότε τώρα ήταν η έκτη και φαρμακερή. Έτσι λοιπόν, οι αστυνομικοί τον τιμώρησαν παραδειγματικά, με πρόστιμο 15.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης άνω των έξι μηνών.

Στη χώρα μας, σε περίπτωση ελέγχου (ή τροχαίου ατυχήματος) ο χρήστης του οχήματος που δεν έχει στην κατοχή του το κατάλληλο δίπλωμα οδήγησης, ή η άδεια του έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί για οποιονδήποτε λόγο, τιμωρείται και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από έναν έως και 12 μήνες.

Παράλληλα το άτομο καλείται να πληρώσει διοικητικό πρόστιμο ύψους 200 ευρώ, ενώ αν έχει στην κατοχή του μη κατάλληλη άδεια για την κατηγορία του οχήματος που οδηγεί τότε αυτή αφαιρείται για 30 ημέρες.

Στην περίπτωση που η άδεια οδήγησης είναι κατάλληλη για την κατηγορία οχήματος αλλά έχει λήξει τότε επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ και η άδεια αφαιρείται από τον οδηγό και αποστέλλεται στην Αρμόδια Υπηρεσία Συγκοινωνιών.


Η καταβολή προστίμου ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που απλά έχετε ξεχάσει την άδεια οδήγησής σας στο σπίτι καθώς πρόκειται για ένα έγγραφο που πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας όταν οδηγείτε. Σε αυτή την περίπτωση το διοικητικό πρόστιμο είναι 100 ευρώ, ενώ μέσα σε διάστημα 30 ημερών θα πρέπει να μεταβείτε στο πλησιέστερο σε εσάς αστυνομικό τμήμα και να παρουσιάσετε την άδεια οδήγησης που βρίσκεται σε ισχύ.

Να σημειωθεί ότι αφαίρεση διπλώματος και επιβολή των σχετικών προστίμων, εκτός από την Ελληνική Αστυνομία, μπορεί να κάνει και το Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή.

(με πληροφορίες carandmotor. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί