Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Δημοσιεύεται ο Οδηγός – Εως 65% η επιδότηση – Τα εισοδηματικά κριτήρια

Η διακύμανση της επιδότησης θα καθορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Πληροφορίες αναφέρουν πως θα τεθεί ένα όριο για το ατομικό εισόδημα και ένα όριο για το οικογενειακό εισόδημα. Για παράδειγμα 20.000 ευρώ ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα και 40.000 ευρώ οικογενειακό. Όσοι βρίσκονται κάτω από αυτό το εισοδηματικό όριο θα κερδίζουν υψηλότερη επιδότηση πιο κοντά στο 65%. Όσοι βρίσκονται πάνω από αυτό το εισοδηματικό όριο θα έχουν “κουρεμένη” επιδότηση πιο κοντά στο 35%. 

Σήμερα, Πέμπτη 23 Μαρτίου, δημοσιεύεται – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – ο οδηγός για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», καθώς το υπουργείο Ενέργειας τρέχει να βάλει σε ράγες και το πρόγραμμα αυτό, μετά την προδημοσίευση του Οδηγού για την επιδότηση εγκατάστασης ηλιακών θερμοσίφωνων. 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η εγκατάσταση μπαταρίας μαζί με το φωτοβολταϊκό θα είναι υποχρεωτική και η τελική επιδότηση θα φτάνει τελικά στο 35% – 65%. 

Η διακύμανση της επιδότησης θα καθορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα τεθεί ένα όριο για το ατομικό εισόδημα και ένα όριο για το οικογενειακό εισόδημα. Για παράδειγμα 20.000 ευρώ ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα και 40.000 ευρώ οικογενειακό. Όσοι βρίσκονται κάτω από αυτό το εισοδηματικό όριο θα κερδίζουν υψηλότερη επιδότηση πιο κοντά στο 65%. Όσοι βρίσκονται πάνω από αυτό το εισοδηματικό όριο θα έχουν «κουρεμένη» επιδότηση πιο κοντά στο 35%.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει μετά την δημοσίευση του οδηγού, ενώ θα υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια,  όπως υπάρχουν και στο πρόγραμμα εγκατάστασης ηλιακών θερμοσίφωνων. 

Το πρόγραμμα

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», είναι 150 εκατ. ευρώ ενώ η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την κάλυψη 300.000 νοικοκυριών. Το  πρόγραμμα εκτιμάται ότι τελικά θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, πιθανώς και σε τρεις, ανάλογα με τα κονδύλια που θα εξασφαλίζονται.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι οικιακοί καταναλωτές θα κινηθούν στους 120.000, οι αγρότες στους 90.000 και οι επιλέξιμες επιχειρήσεις στις 90.000.

Δικαίωμα συμμετοχής

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη λίστα των ωφελούμενων θα εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα υπαχθούν σε άλλο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τα νοικοκυριά και πιθανότατα οι αγρότες.

Ειδικότερα, ένα οικιακό σύστημα θα ενισχύεται για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, μέγιστης ισχύος έως 10 kW (κιλοβάτ) εάν διαθέτει τριφασική παροχή, με την υποχρέωση εγκατάστασης και μπαταρίας για αποθήκευση ενέργειας, αντίστοιχης χωρητικότητας.

Εαν ένα νοικοκυριό εγκαταστήσει ένα σύστημα 9 kW, θα πρέπει να τοποθετήσει και μπαταρία 9 kWh. Στην περίπτωση που η παροχή είναι μονοφασική, τότε λόγω και των περιορισμών που θέτει για λόγους ασφαλείας ο ΔΕΔΔΗΕ, θα επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού έως 5 kW με μπαταρία έως 5 kWh. Η παράλληλη εγκατάσταση συσσωρευτών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές.

Από την υποχρέωση εγκατάστασης μπαταρίας θα εξαιρούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα μπορούν να επιδοτηθούν για απλό net metering έως και 60%.

Οι ενισχύσεις

Το ποσοστό της επιδότησης – όπως προαναφέρθηκε – θα κριθεί βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο θα ξεκινά από 35% και θα φτάνει στο 65%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να κατευθύνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Ειδικότερα εκτιμάται πως για τους οικιακούς καταναλωτές οι επιδοτήσεις θα δοθούν μόνο σε φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρία.

Η ενίσχυση θα καλύπτει πλήρως το κόστος της μπαταρίας (100%) και ένα ποσοστό από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενώ οι επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρίες θα δοθούν μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά. Στην περίπτωση επιδότησης αγροτών, τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα καλύπτει το 100% του κόστους της μπαταρίας ενώ θα καλύπτεται ένα μικρό ποσοστό (περίπου 30%) των εξόδων για το φωτοβολταϊκό σύστημα που θα αφορά τις υπηρεσίες για την εγκατάστασή του και όχι τον εξοπλισμό.

Σχετικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα επιδοτούνται με 40%, δίχως να υφίσταται η υποχρέωση εγκατάστασης μπαταρίας.

(imerisia. gr / photo: unsplash)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί