Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής

Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στην Εφορία έως 31 Ιουλίου

Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον οι φορολογούμενοι για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, καθώς η προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου.

Πώς θα πληρωθεί ο φόρος

Παρά την παράταση στην υποβολή, το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής δεν πρόκειται να αλλάξει και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως 31 Ιουλίου, ακόμη και για εκείνους που θα υποβάλλουν τελευταία στιγμή, μέσα στον Ιούλιο, τη δήλωση τους. Έτσι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

Τι θα γίνει με τους συμψηφισμούς

Το πλάνο της ΑΑΔΕ με τους συμψηφισμούς προβλέπει τα ακόλουθα:

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

Επιστροφές φόρου εισοδήματος  σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός.

Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να μπορεί να χορηγηθεί και η έκπτωση 3%.

(με πληροφορίες από prothtema. gr / freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί