Φορολογικές δηλώσεις: Πιθανή η παράταση της προθεσμίας – 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα

Επίσημα, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, λήγει στις 31 Ιουλίου και ώρα 15:00, ωστόσο δεδομένη θεωρείται η παράταση της καθώς η εξέλιξη στην πορεία των υποβολών είναι ιδιαίτερα «αργή».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι την Πέμπτη 13 Ιουλίου μόλις 4,5 εκατ. των υπόχρεων έχουν οριστικοποιήσει τις δηλώσεις τους με 4.550.614 δηλώσεις, ενώ μένουν μόλις 18 ημέρες για να υποβάλουν δήλωση ακόμα 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει επίσης ότι:

  • Το 49,75% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 4.466.179 δηλώσεων οι 2.221.924 είναι μηδενικές.
  • Για το 16,76% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσον όρο φθάνει τα 360 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, επιστροφή φόρου δικαιούνται 748.531 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 503.986 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 112 εκατ. ευρώ.

Βήμα – βήμα ποια είναι η διαδικασία


Ο υπόχρεος επιλέγει το έτος για το οποίο επιθυμεί την υποβολή δήλωσης.
Επιβεβαιώνει τα προσωπικά του στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
Συμπληρώνει τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
Συμπληρώνει το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
Ενημερώνεται για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Υποβάλει τη δήλωση.
Εκτυπώνει τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.


Οι φορολογικές καθυστερούν τον φόρο εισοδήματος


Η απουσία «εγρήγορσης» από πλευράς των υπόχρεων προκαλεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει με την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος, ο οποίος μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2024, αν και οι υπόχρεοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν την οφειλή εφάπαξ, δικαιούνται έκπτωση κατά 3%.

Ποιοι οι τρόποι εξόφλησης του φόρου εισοδήματος

Εφάπαξ μέχρι 31/7/2023, λαμβάνοντας έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού
Σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να έχει καταβληθεί έως τις 31/7/2023 και την όγδοοη έως τις 29/2/2024
Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 4,5% ή 24 δόσεις με επιτόκιο 6%
Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα σε τράπεζα της επιλογής τους
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ενδεχόμενο που δοθεί παράταση και μετά τα τέλη Ιουλίου για τις φορολογικές, τότε οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώσουν χωρίς πρόστιμο την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, μαζί με τη δεύτερη δόση, μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι και την 31η Ιουλίου έχει παραταθεί και η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2023.

(με πληροφορίες από cnn. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί