Φορολογικές δηλώσεις 2023: Χωρίς φόρο πάνω από τα μισά εκκαθαριστικά

Πάνω από ένας στους δύο φορολογούμενους που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση δεν πληρώνουν ούτε καθόλου φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022, τρεις στους δέκα πρέπει να πληρώσουν φόρο που κατά μέσον όρο φθάνει τα 818 ευρώ, ενώ ένας στους έξι δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 355 ευρώ κατά μέσον όρο.

Μάλιστα, σχεδόν οι έξι στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν ήδη δει την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό, ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι διαπίστωσαν μείωση ή και μηδενισμό του φετινού «λογαριασμού» του ΕΝΦΙΑ λόγω του αυτόματου συμψηφισμού της επιστροφής φόρου εισοδήματος με φορολογικές οφειλές που για πρώτη φορά διενεργεί κεντρικά η ΑΑΔΕ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τις τελευταίες ημέρες η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει ανεβάσει ταχύτητα. Πλέον οι δηλώσεις που υποβάλλονται σε καθημερινή βάση κινείται σταθερά πάνω από τις 70.000 από 30.000 που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Αν και αναμένεται ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων να επιταχυνθεί όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου, ωστόσο δεν αποκλείεται λόγω των εκλογών να δοθεί και φέτος παράταση στην προθεσμία έως τα τέλη Ιουλίου.

Από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα των φορο-δηλώσεων έχουν υποβληθεί 1.463.116 δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος. Η επεξεργασία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν δείχνει ότι:
Το 53,28% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2022 καθώς για 779.548 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.
Για το 16,95% των φορολογουμένων ή 247.998 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 355 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περισσότεροι από 174.000 φορολογούμενοι με πιστωτικό σημείωμα έλαβαν ήδη την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται από την Εφορία. Στο 55,61% των φορολογουμένων έχει πιστωθεί στον λογαριασμό τους συνολικά το ποσό των 39,3 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, για τους υπόλοιπους φορολογούμενους η φορολογική διοίκηση προχωρά σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως υψηλών ποσών επιστροφών φόρου γίνεται επανέλεγχος. Σημειώνεται ότι άμεση επιστροφή φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας.

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει ακόμη φορολογική δήλωση και γνωρίζουν ότι θα έχουν επιστροφή φόρου, αλλά δεν θέλουν να συμψηφιστεί το ποσό της επιστροφής με τον ΕΝΦΙΑ,θα πρέπει να εξοφλήσουν πρώτα τον φετινό φόρο για τα ακίνητά τους και μετά να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για να εισπράξουν άμεσα το ποσό του φόρου που δικαιούνται.

Το 29,77% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε κατά το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 435.569 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 356,5 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 818 ευρώ.

(με πληροφορίες από newsbomb. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί