Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία: «ο θεσμός της “Black Friday”, η οποία έχει τα τελευταία χρόνια εβδομαδιαία διάρκεια, σε συνδυασμό με την έναρξη του διευρυμένου εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων και τη λειτουργία τους, για την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου και τις 3 Κυριακές στο τέλος του έτους, οδηγεί σε επαγγελματική εξουθένωση τους εργαζόμενους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους».
Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι τόσο η ομοσπονδία όσο και τα σωματεία-μέλη της, δέχονται καταγγελίες ότι «οι εμποροϋπάλληλοι στην πράξη και λόγω της περιόδου αναγκάζονται να εργάζονται με εξοντωτικά ωράρια που προσεγγίζουν τις 11-12 ώρες δουλειάς ημερησίως, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αδήλωτα στο ΕΡΓΑΝΗ και φυσικά οι όποιες υπερωρίες είναι απλήρωτες».
Η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι «η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με το διευρυμένο ωράριο της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, εντός της οποίας (αρχής γενομένης από τις 24 Νοεμβρίου) τα καταστήματα θα λειτουργήσουν τις 4 από τις 6 τελευταίες Κυριακές του έτους και θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη εξουθένωση των εργαζομένων, η οποία δε συνοδεύεται από ρεπό, λόγω της 5ωρης εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, πάγια είναι η τακτική των επιχειρήσεων κατά τις Κυριακές να δηλώνουν τους εργαζόμενους με 5ωρη εργασία, καθώς σε αυτή την περίπτωση η νομοθεσία τους επιτρέπει να μην χορηγούν πρόσθετη ημέρα ανάπαυσης (ρεπό)».
Το αμέσως επόμενο διάστημα η ΟΙΥΕ δηλώνει ότι θα πάρει πρωτοβουλία για τα εξής αιτήματά της:
* Περιορισμό της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις εορτές.
* Υποχρεωτική χορήγηση πρόσθετου ρεπό για όσους εργαζόμενους απασχολούνται τις Κυριακές.
* Εκτεταμένους προληπτικούς ελέγχους σε όλη την αγορά για την αυστηρή τήρηση του 8ωρου των εργαζομένων, δραστική καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της απλήρωτης υπερωρίας, αυστηρά πρόστιμα για τις παραβιάσεις εκ μέρους των εργοδοτών των διατάξεων περί ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.
Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν στην ΟΙΥΕ και τα σωματεία τις εργοδοτικές παραβιάσεις του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τραμπ: Θα υπάρξουν σοβαρά αντίποινα κατά του ISIS αν δεχθούμε ξανά επίθεση
- Τσατραφύλλιας: “Σκληρό καρύδι ο αντικυκλώνας…”, θα καθορίσει τον καιρό τα Χριστούγεννα
- Εν κινήσει ΙΧ τυλίχθηκε στις φλόγες – Σώος βγήκε από το όχημα ο οδηγός, vid
- Συρία: Επίθεση του ISIS με θύματα Αμερικανούς στρατιώτες, vid
- Αποκρυπτογραφήθηκε κώδικας χιλιετιών: Ερευνητής έλυσε το μυστήριο της γραφής των Χειρόγραφων της Νεκράς Θάλασσας
- Συνομιλίες στο… «πόδι» με τον Τούρκο ΥΠΕΞ είχε ο Πούτιν, vid
- Για επίθεση σε ακόμα ένα τουρκικών συμφερόντων πλοίο μιλούν οι Ουκρανοί, vid
- Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού- Εντοπίστηκαν 4 κινητά τηλέφωνα
- Συνελήφθη στο Αιγάλεω 28χρονος καταζητούμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Όλ. Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους 10 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΚΑΙΡΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
ΕΒΡΟΣ
ΔΥ[Α
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ
ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
ΓΙΑΤΡΟΙ
ΧΑΛΑΝΔΡΙ









