Εκλογές 2023: Μάθε με ένα κλικ που ψηφίζεις

Εκλογές 2023 - Πού ψηφίζω: Εν αναμονή είμαστε για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την ημερομηνία που θα γίνουν οι εκλογές το 2023.

Τα σενάρια για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές δίνουν και παίρνουν χωρίς κανείς να είναι σε θέση να γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία.

Ξέρουμε όμως που ψηφίζουμε;  Σε αυτό το ερώτημα μας βοηθά η εφαρμογή που του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις» η οποία μας δείχνει το εκλογικό κέντρο στο οποίο υπαγόμαστε.  Τα στοιχεία που χρησιμοποιεί η εφαρμογή έχουν επικαιροποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου του 2022.

Ο σκοπός της εφαρμογής είναι να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι για το που ψηφίζουν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές .  Σημειώνεται πως οι πολίτες  καλό είναι να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή και να φροντίζουν να επιβεβαιώσουν την ακριβή τοποθεσία στην οποία πρέπει να μεταβούν προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Εκλογές 2023 – Πού ψηφίζω: Δείτε ΕΔΩ που

Εκλογές 2023: Πού και πως ψηφίζω

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

(eleftherostypos. gr / photo: pexels)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί