Εφορία: Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι 29/2

Τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για το φορολογικό έτος 2023 αλλά και για το 2024 θα πρέπει να τακτοποιήσουν οι πολίτες προς την Εφορία προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν κυρώσεις

Αναλυτικά μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν:

Τα τέλη κυκλοφορίας 2024:

Όσοι δεν τα πληρώσουν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία θα κληθούν να καταβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα:

Εάν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ., τότε το πρόστιμο θα είναι ισόποσο των τελών.
Εάν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ, τότε το πρόστιμο θα είναι ίσο με το 50% των τελών.
Εάν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ, τότε το πρόστιμο θα είναι μηδενικό.
Έσοδα ύψους 1,206 δισ. ευρώ αναμένεται να έχει το κράτος από τα τέλη κυκλοφορίας 2024 που θα καταβάλλουν οι υπόχρεοι.


-Πινακίδες κυκλοφορίας:

Η προθεσμία αυτή αφορά και στους ιδιοκτήτες των ΙΧ που θα θέσουν μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ “MyCar” το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που θα καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος τους θα μπορούν να τις πάρουν πίσω από τον Απρίλιο καθώς πριν το Πάσχα θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Συνεπώς όσοι θέσουν το όχημα τους σε ακινησία μέχρι το τέλος του μήνα και θελήσουν να το θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία τον Απρίλιο θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα το κρατήσουν έως το τέλος του χρόνου και ότι θα πρέπει να καταβάλλουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έκπτωση 25% στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων του φορολογικού έτους 2023:

Μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα την τελευταία δόση για το φορολογικό έτος 2023. Αυτό αφορά τους φορολογούμενους οι οποίοι δεν είχαν πληρώσει εφάπαξ τον φόρο.

Σημειώνεται πως έσοδα ύψους 410 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπράξει το κράτος από την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του 2023 και 285 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Εκπρόθεσμη πληρωμή φόρων εισοδήματος επιφέρει πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του φορολογικού έτους 2023

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι τέλος του μήνα την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το φορολογικό έτος 2023. Αυτό αφορά τους πολίτες που δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο. Μάλιστα το κράτος αναμένεται να έχει έσοδα ύψους 250 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2023. Εκπρόθεσμη πληρωμή ΕΝΦΙΑ επιφέρει πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

(με πληροφορίες από enikonomia. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί