Διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα – Τα πρόστιμα και οι ποινές για τους οδηγούς

Στο στόχαστρο της Τροχαίας έχουν μπει τις τελευταίες εβδομάδες οι οδηγοί που επιφέρουν μείωση του ελεύθερου πλάτους του οδοστρώματος, διπλοπαρκάροντας το αυτοκίνητό τους.

Σε Γολγοθά εξελίσσεται καθημερινά η εύρεση μιας θέσης στάθμευσης στο κέντρο της μεγαλουπόλεων της χώρας μας, με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να μην διστάζουν να αφήσουν το αυτοκίνητό τους σε σημεία όπου το παρκάρισμα απαγορεύεται.

Μια μεγάλη μερίδα οδηγών δεν διστάζει να καταφεύγει στη λύση του διπλοπαρκαρίσματος, παρόλο που ίσως με αυτόν τον τρόπο εμποδίζει ένα από τα νομίμως σταθμευμένα ΙΧ να εξέλθει από τη θέση του.

Αυτό που επίσης αγνοούν οι εν λόγω οι οδηγοί είναι ότι διπλοπαρκάροντας το ΙΧ τους μειώνουν αισθητά το ωφέλιμο πλάτος κίνησης, κάτι το οποίο, όπως έχουν τονίσει επανειλλημένως πολλοί συγκοινωνιολόγοι, δημιουργεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.


Επίσης, ότι η μείωση του διαθέσιμου πλάτους κίνησης δυσχεραίνει την κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων.

Αναφορά στο διπλοπαρκάρισμα γίνεται στην παράγραφο 3, Άρθρο 34 «Στάση και Στάθμευση» του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπου συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η στάθμευση οχήματος στο οδόστρωμα απαγορεύεται «παράπλευρά άλλου οχήματος, σε στάση ή στάθμευση, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση. Κατ’ εξαίρεση, τα δίτροχα ποδήλατα, μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες χωρίς καλάθι καθώς και τα Ε.Π.Η.Ο., μπορούν να σταθμεύουν το ένα παράπλευρά με το άλλο σε διπλή σειρά».

Η συγκεκριμένη παράβαση τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ και με αφαίρεση αδείας και πινακίδων κυκλοφορίας. Παράλληλα, αν η παράνομη στάθμευση συνεχίζεται και πέραν των τριών 3 ωρών από τη βεβαίωση της παράβασης, βεβαιώνεται νέα παράβαση από το ίδιο ή άλλο όργανο και μετά την πάροδο του δεύτερου τρίωρου γίνεται μεταφορά του οχήματος.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, τότε η απομάκρυνση του… παρανομούντος οχήματος από το σημείο γίνεται αμέσως -με το που διαπιστωθεί η παράβαση- με γερανό.

Αν τώρα από το διπλοπαρκάρισμα παρεμποδίζεται η λειτουργία των συγκοινωνιακών μέσων (επί παραδείγματι δεν υπάρχει χώρος να περάσει ένα αστικό λεωφορείο) τότε ο οδηγός διαπράττει το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019), όποιος παρεμποδίζει ή διαταράσσει σε μεγάλη έκταση ή για μεγάλο χρονικό διάστημα τη λειτουργία των κοινόχρηστων συγκοινωνιακών μέσων, και ιδίως μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίου, αεροπλάνου ή λεωφορείου, τιμωρείται με φυλάκιση.

Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η Τροχαία έχει εξαπολύσει κυνηγητό έναντι όσων διπλοπαρκάρουν, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου άμεσων ολιστικών παρεμβάσεων για την αναδιάρθρωση, την εντατικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της αστυνόμευσης σε θέματα που άπτονται της οδικής ασφάλειας.

(με πληροφορίες από carandmotor. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί