Δείτε τις πληρωμές επιδομάτων μέχρι το Πάσχα 2024 -Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Πολλοί είναι οι δικαιούχοι επιδομάτων μέχρι το Πάσχα 2024, καθώς θα γίνουν πληρωμές και αναδρομικά.


Αναλυτικά οι καταβολές επιδομάτων που “ξεκλειδώνουν” από τέλος Μαρτίου και μετά είναι:

  1. Αύξηση του επιδόματος γέννησης

Οι μητέρες που απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά θα λάβουν επιπλέον επίδομα γέννησης από 400 έως και 1.500 ευρώ τον Απρίλιο. Αυτό το ποσό προκύπτει μετά από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Δεν απαιτείται νέα αίτηση για το επιπλέον ποσό του επιδόματος, το οποίο θα καταβληθεί εφάπαξ τον Απρίλιο στις μητέρες οι οποίες έχουν ήδη λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης.

Για τους δικαιούχους που η αίτησή τους έχει εγκριθεί, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί με την καταβολή της δεύτερης δόσης.

Το επίδομα γέννησης ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Ξεκινάει από 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί έως 3.500 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο παιδί.

  1. Επίδομα μητρότητας σε αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες

Το επίδομα μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες αναμένεται να ενεργοποιηθεί στο τέλος Μαρτίου μέσω ειδικής πλατφόρμας πληρωμών.

Οι ασφαλισμένες γυναίκες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό, που ανέρχεται σήμερα στα 780 ευρώ, εκτός από το ποσό που έχουν ήδη λάβει κατά τη διάρκεια της κύησης και της μαιευτικής περιόδου.

Για να λάβουν το επίδομα, οι μητέρες χρειάζεται να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, δηλαδή να μην έχουν οφειλές προς το ΕΦΚΑ.

Το επίδομα χορηγείται αναδρομικά και για τις μητέρες που έχουν γεννήσει από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Επίσης, δικαίωμα σε αυτό έχουν και οι μητέρες που είναι μισθωτές του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ.

  1. Επιστροφή ΕΦΚ για αγροτικό πετρέλαιο

Την 1η Απριλίου 2024 προβλέπεται η καταβολή της προκαταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αφορά το αγροτικό πετρέλαιο προς τους αγρότες.

Δικαιούχοι της επιστροφής του ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία είναι τα φυσικά πρόσωπα/παραγωγοί που έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για τα έτη 2023 και 2024.

Αυτοί πρέπει να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024, και να έχουν λάβει την ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

  1. Επίδομα θέρμανσης

Μέχρι τις 30 Απριλίου προβλέπεται η καταβολή της τρίτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για θέρμανση.

Ειδικότερα, θα λάβουν πληρωμή όσοι αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 και έχουν υποβάλλει τα σχετικά παραστατικά μέχρι τις 15 Απριλίου 2024.

Επιπλέον, η έκπτωση 45-480 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών που υπέβαλαν αίτηση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που ισχύει για το πρώτο τρίμηνο του έτους, αναμένεται να εμφανιστεί στους λογαριασμούς τους το πρώτο τρίμηνο του έτους.

  1. Youth Pass

Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα καταβληθεί η ενίσχυση των 150 ευρώ σε νέους και νέες 18 και 19 ετών.

Τα επιδόματα που αυξάνονται μαζί με τον κατώτατο μισθό
Από 1 Απριλίου του 2024, έρχεται μια αύξηση της τάξεως των 6-6,5% στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.

Αναμένεται ο νέος κατώτατος μισθός να κυμανθεί μεταξύ 825 και 830 ευρώ, σε σύγκριση με τα 780 ευρώ που ισχύουν σήμερα.

Την αύξηση του κατώτατου μισθού ακολουθούν και τα παρακάτω επιδόματα.

Συγκεκριμένα αυτά είναι :

Επίδομα μητρότητας
Επίδομα γονικής αδείας
Επίδομα ανεργίας
Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων
Επίδομα αποφυλακισμένων
Επίσχεσης εργασίας
Αφερεγγυότητας εργοδότη
Εποχικά επιδόματα
Βοήθημα μη μισθωτών
Επίδομα εργασίας
Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ
Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ)
Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας
Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα
Προγράμματα απασχόλησης
Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις

(με πληροφορίες από ieidiseis. gr / photo: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί