Ανακοινώσεις για το Οικονομικό νομοσχέδιο: Τρίμηνη παράταση του Market Pass – Τα νέα μέτρα για μισθούς και αφορολόγητο

Οικονομικό νομοσχέδιο: Παράταση μέχρι τον Οκτώβριο της εφαρμογής του μέτρου του Market Pass ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσαν τα νέα μέτρα που περιλαμβάνει το οικονομικό νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση.

Παρουσιάζοντας τα επτά βασικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς είπε ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά. Φέτος θα έχει κόστος 350 εκατ. ευρώ. Σημαντικό είναι ότι όπως αναφέρθηκε θα υπάρξει οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους.

Οικονομικό νομοσχέδιο: Τα επτά βασικά μέτρα


Ενδεικτικά τα κυριότερα μέτρα που θα περιλαμβάνονται είναι τα ακόλουθα:


Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση – Φορολόγηση υπερκερδών ή πλαφόν, στο «τραπέζι»
Market Pass: Επέκταση του μέτρου για τρεις ακόμη μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από την συνέχιση της ακρίβειας.

– Youth Pass: Τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά το youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Θα πιστωθεί στο ψηφιακό τους πορτοφόλι ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό επίδομα 150 ευρώ.

Αύξηση αφορολογήτου: Η αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.

– Πέναλτι στις συντάξεις: Αναμένεται άμεσα η κατάργηση του «πέναλτι» αφαίρεσης του 30% των συντάξιμων αποδοχών για εργαζόμενους συνταξιούχους και η αντικατάστασή της από κλιμακωτή εισφορά επί των αποδοχών εργασίας.

Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο: Καθιέρωση νέου μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων με ουσιαστικές αυξήσεις σε οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά και τον εισαγωγικό μισθό δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης να αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα σε περίπου 840 ευρώ.

– Μείωση ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται κατά 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους.

(με πληροφορίες από eleftherostypos. gr / photo: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί