Ακριβή η ηλεκτροπαραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου – Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ρεύματος

Οι στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς ενέργειας σε συνδυασμό με ρυθμιστικές αποφάσεις που ελήφθησαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και παραμένουν σε ισχύ, καθιστούν ακριβή την ηλεκτροπαραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου και αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε εκτίναξη τις εισαγωγές ρεύματος.

Η συμμετοχή των εισαγωγών στην ηλεκτροπαραγωγή από 8% το 2022, τον Ιανουάριο του 2023 εκτοξεύθηκε στο 29%, τον Φεβρουάριο στο 20%, τον Μάρτιο στο 24% και τον Απρίλιο στο 23%. Αντιστοίχως το μερίδιο του φυσικού αερίου από 39% το 2022, τον Ιανουάριο μειώθηκε στο 20%, τον Φεβρουάριο στο 24% και τον Μάρτιο όπως και τον Απρίλιο στο 23%.

Αυτή η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών, σε περίοδο μειωμένης ζήτησης, δημιουργεί προβλήματα στην ευστάθεια του συστήματος.

Την περασμένη Κυριακή για παράδειγμα από σχεδόν μηδενικές εισαγωγές κάποια στιγμή το απόγευμα μπήκαν απότομα στο σύστημα 1600 MWH προκαλώντας μεγάλη ανισορροπία. Η ευστάθεια του συστήματος διασφαλίστηκε με περικοπές φορτίων ΑΠΕ κυρίως παραγωγής από αιολικά που λόγω των ανέμων συνέχισαν να έχουν υψηλή απόδοση.

Μικρότερης εμβέλειας περικοπές «πράσινων» κιλοβατωρών είχαν πραγματοποιηθεί και νωρίτερα την Κυριακή γύρω στις 12 το μεσημέρι, καθώς τα φορτία ήταν χαμηλά και οι ΑΠΕ συμμετείχαν στο μείγμα το Σαββατοκύριακο με ποσοστό άνω του 62%. Ωστόσο το Σάββατο οι εισαγωγές ήταν περιορισμένες και έτσι δεν χρειάστηκε να γίνουν περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ.

Με την αύξηση της ζήτησης από τον Ιούνιο που ανεβαίνει η θερμοκρασία εκτιμάται ότι τα προβλήματα ευστάθειας από τον συνδυασμό υπερπαραγωγής ΑΠΕ και εισαγωγών θα περιοριστούν. Το ζήτημα των τιμών ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται χωρίς ρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

(με πληροφορίες από newsbomb. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί