ΑΑΔΕ: Ανοίγει η πλατφόρμα για τη δήλωση των αναδρομικών- Δείτε ποιους αφορά

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να "ανοίξει" η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή δηλώσεων συγκεκριμένων εισοδημάτων από αναδρομικά

Αυτό αφορά εισοδήματα του 2023 για αναδρομικά ποσά που προέρχονταν μεταξύ άλλων από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, αγροτικές ενισχύσεις. Σημειώνεται ότι οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώσουν τα αναδρομικά αυτά με τροποποιητική στο έτος που αφορούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Πριν τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την δήλωση των αναδρομικών οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που αφορούν το 2020 οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος της τροποιητικής δήλωσης το έτος 2021. Ο χρόνος απόκτησης των αναδρομικών αυτών αποδοχών θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απόκτησε δικαίωμα είσπραξης και θα πρέπει να δηλωθούν με συμπληρωματική -τροποποιητική δήλωση στον χρόνο που αφορούν.

2.Τα αναδρομικά ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. Σημειώνεται πως οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να συμπληρώσουν ή να τροποποιήσουν κάποιον άλλο κωδικό. Μάλιστα ξεχωριστή τροποιητική φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι επιθυμούν να αλλάξουν άλλα στοιχεία της δήλωσης.

3.Με την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.

Ο φόρος
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο.

Ειδικότερα, ο φόρος υπολογίζεται με βάση τις κλίμακες του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς που ίσχυαν τα έτη, στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά και αφού αφαιρεθεί τυχόν φόρος που παρακρατήθηκε με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή των αναδρομικών. Η προθεσμία για την εξόφληση του φόρου είναι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2025.

Ρύθμιση αναδρομικών σε 48 δόσεις
Οι συνταξιούχοι μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος αφού πρώτα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ. Ο φόρος αυτός θα προκύψει από τις τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων των προηγούμενων ετών από 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.

(με πληροφορίες από enikonomia. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί