• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βραβευμένη Public Speaker αποκαλύπτει πώς θα σταματήσεις τα “εεε” και τα “ααα” από την ομιλία σου

Βραβευμένη Public Speaker αποκαλύπτει πώς θα σταματήσεις τα “εεε” και τα “ααα” από την ομιλία σου

Ορισμένοι ομιλητές (και συνομιλητές μας) διαθέτουν ένα μοναδικό χάρισμα.

Μιλάνε τόσο ωραία, καθαρά και στρωτά που μπορούν να σας κάνουν να «κρεμαστείτε» από τα χείλη τους.

Η σωστή άρθρωση, o τονισμός η ροή ενός καθαρού λόγου μπορούν να σας δώσουν έξτρα πόντους κάθε φορά που χρειάζεται να μιλήσετε σε κοινό ή όταν βρεθείτε σε ένα σημαντικό τετ α τετ με κάποιον συνεργάτη σας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι άνθρωποι με στρωτό λόγο χωρίς λεκτικά τικ έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να ακουστούν από το κοινό.

Αντίθετα, ομιλητές που χρησιμοποιούν λέξεις fillers -όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται τα μακρόσυρτα α και ε πριν από κάθε απάντηση- συνήθως χάνουν το ενδιαφέρον του κοινού από τις πρώτες προτάσεις.

«Είναι σημαντικό να εξαλειφθεί η υπερβολική χρήση αυτών των λέξεων γιατί αποσπά την προσοχή των ακροατών από το πραγματικό μήνυμα», λέει η Ramona J. Smith, Παγκόσμια Πρωταθλητρια Δημόσιας Ομιλίας 2018 του Toastmasters. «Η χρήση fillers λέξεων είναι ένδειξη νευρικότητας και έλλειψης προετοιμασίας. Το κοινό θέλει ομιλητές με αυτοπεποίθηση και αυτές οι μικρές λέξεις μπορεί να καταστρέψουν μία κατά τα άλλα εξαιρετική ομιλία».

Αυτά είναι τα κακά νέα, υπάρχουν όμως και καλά νέα. Δεν χρειάζεται να εξαφανίσετε εντελώς από τον λόγο σας αυτές τις λέξεις. Αρκεί να τις μειώσετε. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μόνο αυτοελέγχος, υπομονή και πρακτική.

Αναγνωρίστε τις λέξεις που λέτε εσείς
Η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα για να σταματήσετε την υπερβολική χρήση αυτών των λέξεων. «Προσωπικά, η λέξη που έλεγα συνέχεια ήταν το so (έτσι). Μόλις το συνειδητοποίησα, κατάλαβα και το μοτίβο των ομιλιών μου. Προχωρώντας προς τα εμπρός, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας έπιανα τον εαυτό μου έτοιμο να πει πάλι το so. Και κάπως έτσι έκανα μια παύση προκειμένου να μην το πω» αναφέρει η Smith.

Παρατηρήστε άλλους ανθρώπους που μπορεί να υπάρχουν γύρω σας ή όταν μιλάνε στο τηλέφωνο και ακούστε πόσες φορές θα πουν “εεε” πριν δώσουν την απάντηση σε μια ερώτηση που τους έγινε.

Προσδιορίστε πότε επιδεινώνεται το πρόβλημα
Μπορεί να έχετε κάνει μια εξαιρετική παρουσίαση, ωστόσο μόλις κάποιος σας υποβάλλει μια ερώτηση, πιάνετε το “ε” από την Αθήνα και το τραβάτε μέχρι την Καβάλα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η αλήθεια είναι ότι είστε απροετοίμαστοι για κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις οπότε προσπαθείτε να γεμίσετε το κενό ενώ παλεύετε να βρείτε τις σωστές λέξεις.

Ίσως παρατηρήσετε ότι τα “εεε” και τα “ααα” φτάνουν στην άκρη της γλώσσας σας όταν αισθάνεστε πίεση για να εντυπωσιάσετε: είτε το αφεντικό σας είτε το άτομο με το οποίο βγήκατε ραντεβού. Είναι επίσης πιθανό να επιδεινωθεί όταν δεν έχετε καθόλου άγχος, πχ σε ένα τραπέζι με φίλους ή συγγενείς, γιατί σε αυτές τις στιγμές είστε απόλυτα χαλαροί και με άτομα που σας αγαπούν άνευ όρων. Μετάφραση: Τεμπελιάζετε.

Προφανώς και δεν μπορείτε να προετοιμάζετε απαντήσεις για κάθε συνομιλία που θα έχετε στη ζωή σας, ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσετε σε ποιες συνθήκες επιδεινώνεται το πρόβλημα.

Καταγράψτε τον εαυτό σας όταν μιλάει
Είναι δύσκολο να αντιληφθείτε πώς ακούγεστε μέχρι να ακούσετε πραγματικά τον εαυτό σας να μιλάει. «Καταγράψτε τον εαυτό σας στον υπολογιστή ή στο κινητό σας και ακούστε τις λέξεις που συνήθως χρησιμοποιείτε για να καλύψετε τα κενά», συνιστά η Smith. «Εξασκηθείτε στον ελεύθερο χρόνο σας μιλώντας. Επιλέξτε ένα τυχαίο θέμα ή αντικείμενο και μιλήστε για τουλάχιστον ένα λεπτό, προκαλώντας τον εαυτό σας να αποφύγει τη χρήση αυτών των λέξεων».

bovary/ photo video screenshot