• Αρχική
 • Άρθρα
 • Βία κατά των Γυναικών είναι και το stalking – Πώς το αναγνωρίζεις και τι μπορείς να κάνεις

Βία κατά των Γυναικών είναι και το stalking – Πώς το αναγνωρίζεις και τι μπορείς να κάνεις

Η άσκηση βίας κατά των γυναικών αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Βία κατά των γυναικών είναι και το stalking σύμφωνα με τη γραμμή SOS 15900 που δίνει αναλυτικές οδηγίες:

Συμβαίνει σε εμένα;

 • Παρακολουθεί το σπίτι σου, τον χώρο εργασίας σου, προσεγγίζει ακάλεστος φίλους και συγγενείς σου;
 • Σου στέλνει διαρκώς μηνύματα μέσω τηλεφώνου ή email χωρίς να το επιθυμείς;
 • Αν συμβαίνουν τα παραπάνω και η συμπεριφορά του δράστη σου προκαλεί φόβο και άγχος, ίσως είναι θύμα stalking.

Tι μπορείς να κάνεις;

Να μην έχεις επαφή με τον δράστη. Εξήγησέ του με σταθερό και ήρεμο τρόπο ότι θέλεις να σταματήσει κάθε είδους επαφή. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν οι φίλοι και οι συγγενείς σου. Η στάση απέναντι στον Stalker πρέπει να στέλνει ένα σαφές μήνυμα άρνησης κάθε είδους επικοινωνίας. Εάν η επαφή είναι αναγκαία γιατί πχ έχετε από κοινού επιμέλεια του παιδιού, δεν θα πρέπει να τον συναντάς μόνη ή στο σπίτι.Εάν υπάρχει μια τυχαία επαφή, δεν θα πρέπει να του δείξεις κανένα συναίσθημα και θα πρέπει να φύγεις όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Να μιλήσεις σε άλλους. Παρόλο που ενδεχομένως να διστάζεις να ενημερώσεις τους άλλους, είναι σημαντικό οι άνθρωποι γύρω σου να γνωρίζουν τι συμβαίνει. Αυτό περιλαμβάνει τους φίλους, την οικογένεια, τους συναδέλφους σου ακόμη και τους γείτονες. Εξηγώντας την κατάσταση μπορεί:

 1. Να μειώσεις την πιθανότητα οι άλλοι άθελά τους να παρέχουν πληροφορίες στον stalker
 2. Nα είναι σε επιφυλακή για κάθε γεγονός που βλέπουν
 3. Τους βοηθά να παρέχουν πιο ισχυρά τεκμήρια σε περίπτωση που κληθούν ως μάρτυρες στο δικαστήριο

Δώσε συγκεκριμένες εντολές π.χ. να μην έχουν καμία επιθετική αλληλεπίδραση με τον stalker, να μην του παρέχουν καμία πληροφορία, να γνωρίζουν τι αυτοκίνητο έχει κλπ

Να αυξήσεις την προσωπική σου ασφάλεια:

 • Άλλαξε την καθημερινή σου ρουτίνα, πχ τις ώρες που πηγαίνεις στην εργασία, στο γυμναστήριο κτλ
 • Να εντοπίσεις το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα
 • Να αποφεύγεις να περπατάς μόνη το βράδυ ή σε απομονωμένες περιοχές
 • Να ενημερώνεις τους δικούς σου ανθρώπους που πηγαίνεις και πόση ώρα θα λείπεις
 • Να ελέγχεις το αυτοκίνητό σου πριν μπεις
 • Να έχεις μαζί σου κινητό τηλέφωνο
 • Ανάπτυξε ένα σχέδιο ασφαλείας σε περίπτωση που θες να φύγεις από το σπίτι σου γρήγορα για το που θα πας
 • Μετακόμισε σε νέα διεύθυνση

Να ακολουθήσεις νομική διαδικασία. Δικαιούσαι να κινηθείς νομικά εναντίον του:

 • μέσω της ποινικής διαδικασίας υποβάλλοντας μήνυση ή/και
 • μέσω της αστικής διαδικασίας, ζητώντας με ασφαλιστικά μέτρα να του απαγορευτεί να σε προσεγγίζει.

Με τον ν. 4531/2018 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), προβλέπεται πλέον ότι το Stalking–Mη εμφανής παρακολούθηση ή παρενόχληση, αποτελεί αξιόποινη συμπεριφορά και τιμωρείται κατά τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Με το αρ.2 παρ. 4 του ν. 4531/2018 προστίθεται στο τέλος της παρ.1 του άρ.333 του Ποινικού Κώδικα εδάφιο ως εξής: «Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται και όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία, με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής μέσω τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη βούλησή του».

Πού μπορείς να απευθυνθείς;

Μπορείς να απευθυνθείς για βοήθεια στο κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα, σε ιδιώτη δικηγόρο προκειμένου να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή στο κοντινότερο Συμβουλευτικό Κέντρο της ΓΓΙΦ. Για άμεση ψυχολογική στήριξη κάλεσε της 24ωρη γραμμή SOS 15900.

(reader. gr / photo: unsplash)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.