Το σφουγγάρι δεν είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να πλένετε τα πιάτα- Δείτε την εναλλακτική

«Τα βακτήρια, που συγκεντρώνονται σε ένα σφουγγάρι, μπορεί να είναι περισσότερα και από τους ανθρώπους που ζουν σε ολόκληρο τον πλανήτη», σύμφωνα με έρευνα.


«Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι σχεδόν σίγουρο πως φιλοξενεί κάθε είδους μικρόβια, εκτός αν είναι ολοκαίνουριο. Σύμφωνα με ερευνητές στη Νορβηγία, τα βακτήρια που μαζεύονται πάνω του είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που τρυπώνουν στα βουρτσάκια των πιάτων, οπότε τα δεύτερα είναι ένας πολύ πιο υγιεινός τρόπος και μια πιο ασφαλής εναλλακτική για να πλένουμε τα πιάτα μας.

«Η σαλμονέλα και άλλα βακτήρια αναπτύσσονται και επιζούν καλύτερα στα σφουγγάρια παρά στα βουρτσάκια κι ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή δεν προλαβαίνουν να στεγνώσουν ποτέ καλά μετά από καθημερινή χρήση», σύμφωνα με τον ερευνητή Trond Møretrø του ερευνητικού κέντρου τροφίμων της Νορβηγίας, Nofima.

«Τα βακτήρια, που συγκεντρώνονται σε ένα σφουγγάρι, μπορεί να είναι περισσότερα και από τους ανθρώπους που ζουν σε ολόκληρο τον πλανήτη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της νέας έρευνας που βρίσκεται δημοσιευμένη στο Journal of Applied Microbiology.

Ενώ τα περισσότερα βακτήρια δεν είναι επιβλαβή, κάποια όπως η σαλμονέλα μπορεί να μεταφερθούν από το σφουγγάρι στα χέρια μας, στις επιφάνειες της κουζίνας και σε όλο τον χώρο, προκαλώντας ακόμη και ασθένειες. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στους ερευνητές από τα ευρήματα ήταν ότι δεν έπαιξε καθόλου ρόλο στα τελικά αποτελέσματα το πώς και πόσο συχνά πλένουμε το σφουγγάρι της κουζίνας.

Αν ωστόσο θέλετε να κρατάτε το σφουγγάρι όσο πιο καθαρό γίνεται, το υγροσάπουνο πιάτων μπορεί να σας βοηθήσει να τα απολυμαίνετε εξαιτίας των ιδιοτήτων του. Ωστόσο, για βαθύτερο καθαρισμό, είναι καλύτερο να το συνδυάσετε με βραστό νερό. Ο χυμός λεμονιού αποτελεί επίσης μια καλή εναλλακτική αν δεν έχετε άλλες επιλογές. Ο χυμός λεμονιού είναι ένας φυσικός αντιβακτηριακός παράγοντας, που μπορεί να βοηθήσει στην απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων.

jenny/ photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί