Είναι πολύ συχνό οι άνθρωποι να καταναλώνουν ξαναζεσταμένο φαγητό, που έχει παρασκευαστεί την προηγούμενη ημέρα.
Ωστόσο, κάτι το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι η συνήθης αυτή πρακτική, είναι κάποιες φορές επικίνδυνη, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, και ιδιαίτερα στην περίπτωση του ξαναζεσταμένου ρυζιού, καθώς εγκυμονεί το ενδεχόμενο της τροφικής δηλητηρίασης.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος που το ρύζι έχει αποθηκευτεί πριν ξαναζεσταθεί.
Συγκεκριμένα, το ρύζι, πριν μαγειρευτεί, μπορεί να περιέχει σπόρια του Bacillus cereus, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Μετά το μαγείρεμα, μερικά από τα σπόρια αυτά μπορεί να επιβιώσουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, εάν αφεθεί αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, αυτά να αναπτυχθούν σε βακτήρια, τα οποία θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται, παράγοντας τοξίνες.
Όσο περισσότερο αφήνετε το μαγειρεμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι τα βακτήρια και οι τοξίνες να το κάνουν ακατάλληλο προς κατανάλωση.
Στην περίπτωση που καταναλωθεί, τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, όπως εμετός και διάρροια, θα αρχίσουν να εκδηλώνονται 1 έως και 5 ώρες αργότερα, με διάρκεια όχι μεγαλύτερη από 24 ώρες.
baby/photo pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δ. Παπαστεργίου στο ΕΒΕΑ: Φέρνουμε τη χώρα στη νέα εποχή της καινοτομίας και των τεράστιων ευκαιριών
- Ρουμανία: Ασταμάτητες ροές νατοϊκού υλικού προς την Ουκρανία, vid
- Κ. Τσιάρας: Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα της OLAF οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Ο παράξενος “Τριχωτός Βάτραχος” που βγάζει νύχια για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του
- Πράσινο φως από την Κομισιόν στο 6ο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας, ύψους 2,44 δισ. ευρώ
- Ερντογάν: Η διπλωματία που έχουμε αναπτύξει με τον Τραμπ είναι πολύ σημαντική
- Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Καμία παρέμβαση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Ο Τραμπ ταπεινώνει Μακρόν, Στάρμερ και Κάρνεϊ μπροστά στις κάμερες, video
- Ραγδαίες εξελίξεις για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Συνελήφθη 22χρονος – Αναζητείται ο δράστης
- Παλαί ντε Σπορ: Η κοινότητα του ΑΠΘ καλωσόρισε τους 5.000 πρωτοετείς φοιτητές σε μία μεγάλη γιορτή