Τα 5 βασικά λάθη που πολλοί κάνουν στο μπάρμπεκιου

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε στο μπάρμπεκιου εάν θέλετε να σερβίρετε στο τραπέζι το τέλειο καλοψημένο κρέας

Η εποχή των μπάρπεκιου είναι εδώ.


Πολλοί νομίζουν πως για να κάνουν ένα επιτυχημένο ψήσιμο, αρκεί να αγοράσουν μπριζόλες και μπιφτέκια και να βάλουν φωτιά, αλλά κάνουν λάθος. Το μπάρμπεκιου έχει τους δικούς του κανόνες και θέλει επιδεξιότητα, καλή οργάνωση και τα κατάλληλα εργαλεία.

Λατρεύετε τα καλοψημένα παϊδάκια, αλλά κάθε φορά που κάθε φορά που κάνετε μπάρμπεκιου στο σπίτι διαπιστώνετε ότι δεν σας βγαίνουν τόσο νόστιμα, όσο αυτά που δοκιμάζετε στις ταβέρνες; Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που ίσως κάνετε και εσείς.

Πλένετε το κρέας

Πολλοί πλένουν το κρέας πριν το μαγείρεμα για να απομακρύνουν τα βακτήρια. Κατά πόσο είναι όμως σωστή αυτή η τακτική; Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το πλύσιμο του κρέατος και των πουλερικών πριν το μαγείρεμα δεν συστήνεται, καθώς μπορεί να μολύνετε άλλες επιφάνειες και εργαλεία στην κουζίνα σας, εξαπλώνοντας τα βακτήρια. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σκουπίσετε το κρέας με χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσετε την υγρασία πριν το καρυκεύσετε.

Το παρακάνετε με τα καρυκεύματα

Αυτό που όλοι θέλουμε όταν ψήνουμε στο μπάρμπεκιου είναι η ωραία, καπνιστή γεύση που αποκτά το κρέας όταν τυλίγεται από τις φλόγες. Αν καρυκεύσουμε όμως υπερβολικά το κοτόπουλο, τις μπριζόλες ή τα μπιφτέκια μας, τότε μπορεί να μην πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η προσθήκη πολλών καρυκευμάτων αφαιρεί από τη γεύση που προσφέρει αυτός τρόπος μαγειρέματος. Κρατήστε τα πράγματα απλά και καρυκεύστε το κρέας ελαφρά, για να αναδείξτε την πραγματική του γεύση.

Δεν έχετε δυνατή φωτιά

Ανεξάρτητα από το πώς θέλετε το κρέας σας ψημένο, σίγουρα θέλετε να έχει μια ωραία, τραγανή κρούστα εξωτερικά και να είναι ζουμερό μέσα. Αυτό ωστόσο δεν θα το πετύχετε αν η φωτιά σας είναι χαμηλή. Ξεκινήστε με δυνατή φωτιά. Αν ψήνετε με κάρβουνο, ανάψτε τα κάρβουνα τουλάχιστον 30 λεπτά πριν ξεκινήσετε να ψήνετε. Το κρέας πρέπει να ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία έτσι ώστε να δημιουργηθεί κρούστα και να διατηρήσει τους χυμούς του για να βγει ζουμερό στο τέλος του ψησίματος.

Ψήνετε πολλά είδη κρέατος ταυτόχρονα

Μπριζόλες, κοτόπουλο, μπιφτέκια, λουκάνικα, όλα στριμωγμένα στην ίδια σχάρα. Λάθος! Προσπαθήστε να έχετε ένα είδος για ψήσιμο σε κάθε σχαριά. Η θερμοκρασία που είναι ιδανική για τα burgers ή τις μπριζόλες δεν είναι σωστή για το κοτόπουλο ή τα λουκάνικα που θέλουν αργό ψήσιμο. Επίσης φροντίστε όταν γυρνάτε το κρέας να χρησιμοποιείτε πάντα λαβίδα και να μην το τρυπάτε με πιρούνι για να μην χάνει τους χυμούς του.

Δεν αφήνετε το κρέας να «ξεκουραστεί»

Εκτός από τον ψήστη, χρειάζεται και το κρέας «ξεκούραση»! Μετά το ψήσιμο αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για μερικά λεπτά (σε πιατέλα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο) για να κατανεμηθούν οι χυμοί σε όλη τη μάζα του κρέατος, ώστε να παραμείνει ζουμερό και μαλακό. Όσο και να σας τρέχουν τα σάλια, κάντε υπομονή για περίπου 5-7 λεπτά.

reader/ photo unsplash