Συνταγή για πανεύκολο σπιτικό φύλλο σφολιάτας

Μια συνταγή που έρχεται να διαψεύσει όσους πιστεύουν πως ένα φύλλο σφολιάτας δεν γίνεται στο σπίτι.

Ένα φύλλο σφολιάτας είναι η βάση για δεκάδες παρασκευές, γλυκές και αλμυρές, όπως τάρτες, τυρόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες και ό, τι άλλο βάλει ο νους.

Μερικά μυστικά της συνταγής


Το μυστικό εδώ είναι να διπλώνετε το ζυμάρι σε μια σειρά από φύλλα, διατηρώντας το βούτυρο ανάμεσα στη ζύμη για να δημιουργούνται τραγανά φύλλα κατά το ψήσιμο.
Ένα άλλο μυστικό, σύμφωνα με τη Γαλλίδα μπλόγκερ που έδωσε την γρήγορη σφολιάτα στο YouTube, είναι να μην παραζυμώσετε το φύλλο πριν το ανοίξετε με τον πλάστη. Μην σας απασχολεί αν μένουν κομμάτια βουτύρου μέσα στη ζύμη, αυτό είναι και το ζητούμενο.

Τέλος και ίσως πιο σημαντικό από όλα, το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι κρύο από το ψυγείο. Μπορεί να σας παιδέψει λίγο αρχικά, αλλά αυτό θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υλικά
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ βούτυρο κρύο από το ψυγείο
1 πρέζα αλάτι
200ml νερό

Εκτέλεση
Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το γυρίζουμε σε μπολ μαζί με το αλεύρι. Με τα δάχτυλά μας ενώνουμε τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι στο νερό και γυρίζουμε στα υπόλοιπα υλικά.
Συνεχίζουμε να ενώνουμε τη ζύμη ανάμεσα στα δάχτυλά μας. Δεν χρειάζεται να ζυμώσετε πολύ, ούτε το βούτυρο να λιώσει και να ενσωματωθεί εντελώς στη ζύμη. Αντιθέτως θέλουμε να μείνουν μικρά κομματάκια
Αλευρώνουμε μια λαδόκολλα και ανοίγουμε το ζυμάρι σε ένα παραλληλόγραμμο 30-40 εκατ μήκος. Τυλίγουμε τα 2/3 του φύλλου από την στενή πλευρά προς το κέντρο, σκεπάζουμε με το άλλο έτσι ώστε να είναι διπλωμένα τρία φύλλα.
Γυρίζουμε τη ζύμη κατά 90 μοίρες και ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο. Επαναλαμβάνουμε δυο φορές τη διαδικασία και στη συνέχεια το φύλλο είναι έτοιμο για χρήση.
Μπορείτε να τη φυλάξετε στο ψυγείο ή την κατάψυξη ή να το χρησιμοποιήσετε αμέσως στις συνταγές
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/gastronomie/syntagi-paneykolo-spitiko-fyllo-sfoliatas