Μην τους αγνοείτε! Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για πυρκαγιά στο σπίτι σας

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο σπίτι είναι ο μεγαλύτερος απ’ όλους, ακόμα και από αυτόν της διάρρηξης και της κλοπής.

Πλην των μέτρων πυρασφάλειας που οφείλουμε να λάβουμε, είναι χρήσιμο να ξέρουμε ποιες δραστηριότητες είναι οι πιο «επικίνδυνες» βάσει στατιστικών, αλλά και ποια δωμάτια του σπιτιού είναι αυτά στα οποία συνήθως ξεσπούν πυρκαγιές, έτσι ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Βασική αιτία για την πρόκληση πυρκαγιών σε σπίτια είναι το κάπνισμα. Καπνιστές που τους παίρνει ο ύπνος με το τσιγάρο αναμμένο, μισοσβησμένα τσιγάρα που ρίχνονται στα σκουπίδια, κάφτρες που μπορεί να πέσουν στο χαλί: αυτή η ανθυγιεινή συνήθεια έχει πολλές κακές παρενέργειες.

Μάλιστα, οι φωτιές που οφείλονται σε καπνιστές είναι η κύρια αιτία θανάτων σε πυρκαγιές που ξεσπούν σε σπίτια.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή κινδύνων για πυρκαγιά είναι το μαγείρεμα. Η αιτία δεν είναι βλάβες στην κουζίνα ή σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές, αλλά ανθρώπινα λάθη: τηγάνια γεμάτα λάδι στη φωτιά, κατσαρόλες που βράζουν ξεχασμένες ή ταψιά στον φούρνο που ψήνονται επί ώρες, μάτια που έχουν ξεχαστεί αναμμένα… Η οδηγία εδώ είναι σαφέστατη: μην αφήνετε το φαγητό σας να γίνεται μόνο του, να επιτηρείτε συχνά τον χώρο. Και όταν τελειώνετε, να βεβαιώνεστε ότι τα μάτια της κουζίνας και ο φούρνος είναι κλειστά.

Τρίτη αιτία πυρκαγιών είναι οι θερμάστρες και οι σόμπες -ιδίως οι ξυλόσομπες. Το συνηθισμένο λάθος εδώ είναι ότι κοντά τους τοποθετούνται υφάσματα ή έπιπλα που μπορούν να αρπάξουν πολύ εύκολα φωτιά. Ο κανόνας εδώ λέει ότι ο χώρος γύρω από τη σόμπα ή τη θερμάστρα πρέπει να είναι καθαρός.

Με βάση αυτά, ποιοι είναι οι πιο «επίφοβοι» χώροι του σπιτιού για πυρκαγιά; Σχεδόν το 30% των πυρκαγιών ξεσπά στον χώρο της κουζίνας -και πολύ λογικά, αφού το μαγείρεμα συγκαταλέγεται στις «επικίνδυνες» δραστηριότητες.

Στα υπνοδωμάτια, στο σαλόνι, στο καθιστικό και στους άλλους χώρους του σπιτιού κατανέμεται το 60% του συνόλου των πυρκαγιών.

Από τους χώρους αυτούς, τα υπνοδωμάτια είναι οι χώροι όπου ξεσπούν πιο συχνά πυρκαγιές, κάτι που μάλλον συνδέεται με τη συνήθεια του καπνίσματος. Το ποσοστό που απομένει καταλαμβάνει ένα ιδιαίτερο σημείο του σπιτιού: είναι το τζάκι – εκεί ξεσπά σχεδόν το 10% των πυρκαγιών σε σπίτια. Φροντίζετε, λοιπόν, η καμινάδα να είναι καθαρισμένη, να έχετε εγκαταστήσει τα απαραίτητα προστατευτικά και ο χώρος γύρω από το τζάκι να είναι καθαρός από έπιπλα και από υφάσματα, χαλιά κ.λπ.

(newsbeast – freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί