• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σίγουρα θα το έχετε παρατηρήσει: Γιατί ο ζεστός και ο κρύος καφές έχουν διαφορετική γεύση;

Σίγουρα θα το έχετε παρατηρήσει: Γιατί ο ζεστός και ο κρύος καφές έχουν διαφορετική γεύση;

Ξεχνάτε τον ζεστό καφέ σας και όταν πια τον πίνετε κρύο, παρατηρείτε με απογοήτευση ότι δεν έχει τόσο καλή γεύση όσο ο κανονικός κρύος καφές (cold brew).

Αντίστοιχα, ούτε και ο ζεστός καφές που ρίχνουμε πάνω σε πάγο για να φτιάξουμε στα γρήγορα ένα υποκατάστατο του κρύου καφέ, μας… ξετρελαίνει.

Οι δύο καφέδες, δηλαδή, διαφέρουν όχι μόνο στη θερμοκρασία αλλά και στη γεύση. Είναι έτσι όμως; Οι ερευνητές εντοπίζουν ακόμη περισσότερες διαφορές!

Η Νίνι Ράο, καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον της Φιλαδέλφεια, άρχισε να μελετά τον κρύο καφέ από κοινού με την συνάδερφό της Μέγκαν Φούλερ. Τί ανακάλυψαν λοιπόν;

«Η παρασκευή καφέ είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία. Ο ίδιος ο καφές είναι ένα πολύ περίπλοκο ρόφημα», λέει η Ράο.

Υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών

Έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, υποστηρίζει ότι ο ζεστός καφές διατηρεί υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από τον κρύο. Ο τύπος του ψημένου καφέ που επιλέγουμε, καθορίζει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Σύμφωνα με τη Ράο, τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ήταν παρόμοια για το ζεστό και τον κρύο καφέ, όταν ήταν ελαφρώς καβουρδισμένοι.

Η θερμοκρασία δημιουργεί πικρία και οξύτητα

Οξέα υπεύθυνα για την στυπτική και έντονη γεύση αναπτύσσονται σε μεγαλύτερο βαθμό, όσο περισσότερο παραμένει ο καφές στην θερμότητα. Άρα ο ζεστός καφές τείνει να έχει περισσότερο πικρή και όξινη γεύση από τον κρύο, ακόμα κι αν παρασκευάζεται από κόκκους.

Τα επίπεδα του καφέ είναι περίπου τα ίδια

Οι μέθοδοι παρασκευής ζεστού και κρύου καφέ δεν επηρεάζουν την ποσότητα καφεΐνης. Αντίθετα, πιο πολύ την επηρεάζει η ποσότητα νερού που βάζουμε. Δηλαδή το λιγότερο νερό, παράγει ένα φλιτζάνι με περισσότερο, πιο πυκνό καφέ.

Πως θα φτιάξετε καλύτερο καφέ από την άνεση του σπιτιού σας

Η αναλογία νερού – καφέ επηρεάζει την ένταση του καφέ και, συνεπώς, την γεύση του.

Πειραματιστείτε με διαφορετικές ποσότητες καφέ και νερού, αλλά και διαφορετικές μεθόδους παρασκευής. Χρησιμοποιείστε μια κλίμακα για την ζύγιση του καφέ, καταγράφοντας την αναλογία που προτιμάτε (και την απαραίτητη χημεία στις μεθόδους παρασκευής του).


photo unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •