• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρωτομαγιά: Τα ήθη και έθιμα που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά

Πρωτομαγιά: Τα ήθη και έθιμα που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά

Γιατί φτιάχνουμε στεφάνι την Πρωτομαγιά;

Η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι συνυφασμένη με οικογενειακές εξορμήσεις στη φύση ή με κοντινές αποδράσεις ειδικά αν μπορεί να συνδυαστεί με Σαββατοκύριακο.

Φέτος συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο, γι΄αυτό και η αργία έχει μεταφερθεί για την Τρίτη του Πάσχα. Μπορείτε λοιπόν να γιορτάσετε την Πρωτομαγιά εις διπλούν, να εκδράμετε σε πάρκα, βουνά, ή σε κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές ώστε να ….πιάσετε το Μάη, και φυσικά να φτιάξετε μαγιάτικο στεφάνι.

Μαγιάτικο στεφάνι
Γιατί όμως φτιάχνουμε στεφάνι την 1η Μαΐου; Σε αυτή την πιθανή ερώτηση των παιδιών θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής για να απαντήσετε:

Τα έθιμα και οι δράσεις που συνοδεύουν τη μέρα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά. Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που – στην Ελλάδα, τη Ρώμη και μέχρι το Βυζάντιο- ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας. Η κόρης της, Περσεφόνη, που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, από τον Άδη-σύζυγό της, ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη.

Στη λαϊκή αντίληψη ο θάνατος και η γέννηση, το καλό και το κακό συνυπάρχουν. Όλα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για προστασία, υγεία, ευτυχία, για το μάτι, με τον ανάλογο συνδυασμό λουλουδιών. Το μαγιάτικο στεφάνι είναι αυτό που θα το δει στην πόρτα του σπιτιού, θα το ζηλέψει και θα το κλέψει ο γείτονας για να το κρεμάσει στη δική του πόρτα.] Το στεφάνι θα παραμείνει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Στη γιορτή του Άη Γιάννη του Κλήδονα το ρίχνουν στη φωτιά. Ανάβουν φωτιές σε δρόμους και πλατείες και πηδούν πάνω από τη φωτιά τρεις φορές, τρέχοντας.
Συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη, γεγονός που θέλουν οι άνθρωποι να φέρουν και στα σπίτια τους.

Με πληροφορίες el.wikipedia/ mothersblog/ photo unsplash

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.