Πώς θα γυαλίσουν τα μάρμαρα χωρίς να γλιστράνε

Το μαρμάρινο δάπεδο χρειάζεται ειδική φροντίδα καθώς είναι εύκολο να δημιουργηθούν γρατζουνιές από τα έπιπλα ή λεκέδες από τυχόν υγρά που θα πέσουν στο μάρμαρο.

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα προϊόντα καθαρισμού για μαρμάρινες επιφάνειες ενώ ανάλογα με την ποιότητα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά υλικά.

Αν δεν γνωρίζετε το είδος του μαρμάρου, κάντε αυτό το απλό τεστ: ακουμπήστε το χέρι σας πάνω στην επιφάνεια κι αν είναι πιο κρύα από τη θερμοκρασία δωματίου, τότε πρόκειται για φυσικό μάρμαρο. Αν είναι στην ίδια θερμοκρασία με το περιβάλλον συνήθως έχουν χρωστικές ουσίες.

‘Ενας ακόμα πρακτικός τρόπος είναι να τεστάρετε την ποιότητα με τη χρήση λίγου ξιδιού. Ρίξτε μερικές σταγόνες ξίδι σε μια γωνία από το μάρμαρο και αν αρχίσει να αφρίζει σκουπίστε το αμέσως με πανί γιατί η πρόκειται για καθαρό μάρμαρο και το ξίδι θα καταστρέψει την επιφάνεια.

Γυάλισμα χωρίς να γλιστράτε

Για να γυαλίζουν τα μάρμαρα χωρίς όμως να γλιστράνε, ρίξτε στο νερό που σφουγγαρίζετε – μαζί με το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε για να τα καθαρίσετε ή για να γυαλίσετε- λίγο οινόπνευμα ( 3-5 κουταλιές σε ένα κουβά μετρίου μεγέθους , με νερό που φτάνει μέχρι τη μέση του).

Με αυτό τον τρόπο τα μάρμαρα θα γυαλίσουν χωρίς όμως να έχετε το φόβο να γλιστρήσετε.

Λεκέδες στο μάρμαρο και τρόποι καθαρισμού

Για να διατηρήσετε τα μάρμαρα του σπιτιού καθαρά θα πρέπει να ξέρετε πώς να αφαιρέσετε πιθανούς λεκέδες με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.

Λεκέδες με βάση το λάδι

Το λίπος, το μαγειρικό λάδι, το γάλα, το φυστικοβούτυρο, οι κρέμες, τα καλλυντικά και άλλα προϊόντα με βάση το λάδι διεισδύουν εύκολα στην πορώδη δομή του μαρμάρου και αφήνουν επίμονους λεκέδες που σκουραίνουν την επιφάνειά του.Δοκιμάστε να καθαρίσετε την περιοχή με ένα μαλακό, υγρό καθαριστικό αναμεμειγμένο με αρκετές σταγόνες αμμωνίας. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό χρησιμοποιείστε οξυζενέ ( προσοχή όχι αυτό της βαφής) που μπορείτε να το βρείτε σε φαρμακεία.

Λεκέδες από ροφήματα

Οι λεκέδες από καφέ, τσάι, κρασί, τρόφιμα και άλλες οργανικές ουσίες είναι σχετικά εύκολο να αφαιρεθούν. Φτιάξτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό, απλώστε την στο λεκέ και σκεπάστε την με μια πλαστική σακούλα. Αφήστε να δράσει για τουλάχιστον ένα 24ωρο και στη συνέχεια αφαιρέστε τη μαγειρική σόδα με ένα σγουγγάρι.

Λεκέδες από σαπούνι

Το σαπούνι συσσωρεύεται στους πόρους του μαρμάρου λεκιάζοντας γρήγορα τις επιφάνειες. Επομένως, τοίχοι ντους, δάπεδα μπάνιου και νιπτήρες και άλλα μαρμάρινα κομμάτια που έρχονται σε επαφή με σαπουνόνερο, χρειάζονται συχνό καθαρισμό. Ευτυχώς, είναι αρκετά εύκολο να αφαιρέσετε τους λεκέδες σαπουνιού από μάρμαρο – απλώς προσθέστε μισό φλιτζάνι αμμωνία σε λίγο νερό και σκουπίστε τις επιφάνειες. Προσέξτε, ωστόσο, να μη χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα αμμωνίας καθώς μπορεί να επηρεάσει τη μαρμάρινη επιφάνεια.

(mothersblog. gr / photo: pixabay)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί