Πώς να ξεπαγώσετε με ασφάλεια τη μπριζόλα γρήγορα

Αποψύξτε γρήγορα τη μπριζόλα σας χωρίς να θυσιάσετε τη γεύση, την υφή ή την υγεία.

Το να γνωρίζετε πώς να ξεπαγώνετε γρήγορα τη μπριζόλα μπορεί να σας φανεί χρήσιμο για απρογραμμάτιστα γεγονότα. Για παράδειγμα: Το παιδί σας τηλεφωνεί για να πει ότι ένας φίλος έρχεται για δείπνο και κανονικά, μια επιπλέον μερίδα κατσαρόλας ή δύο επιπλέον τάκος δεν θα ήταν μεγάλη υπόθεση.

Αν ξέρετε πώς να ξεπαγώνετε γρήγορα τη μπριζόλα, μπορείτε ακόμα να βάλετε το βόειο κρέας στη σχάρα με αρκετό χρόνο. Χάρη σε αυτή τη μέθοδο απόψυξης μπριζόλας χωρίς αποτυχία, το δείπνο σώζεται.


Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσετε τη μπριζόλα
Σε όλες τις περιπτώσεις, ο ιδανικός τρόπος για να ξεπαγώσεις μια μπριζόλα είναι στο ψυγείο. Το κρέας θα παραμείνει σε σταθερή, κρύα θερμοκρασία όσο ξεπαγώνει. Αυτό το διατηρεί σε ασφαλή θερμοκρασία και δεν θα κινδυνεύετε να αρρωστήσετε από κακά βακτήρια. Σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο για αυτή τη μακρά διαδικασία (συνήθως διαρκεί 24 έως 36 ώρες), μπορείτε να επιταχύνετε τα πράγματα με αυτήν τη μέθοδο που έχει εγκριθεί από το USDA .

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να ξεπαγώσετε μια μπριζόλα με ασφάλεια

  1. Πιάσε μια μπριζόλα από την αποθήκευση και τοποθέτησέ την σε μια τσάντα με φερμουάρ. Πιέστε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα και σφραγίστε τη σακούλα.
  2. Τοποθετήστε τη μπριζόλα σε ένα μεγάλο μπολ. Εάν ξεπαγώνετε περισσότερες από μία μπριζόλες, μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία δίνοντας σε κάθε μπριζόλα το δικό της μπολ. Γεμίστε το μπολ ή τα μπολ με δροσερό νερό, όχι ζεστό ή ζεστό νερό. Το δροσερό νερό είναι το ασφαλέστερο. Όσο υψηλότερη ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο πιο κοντά πλησιάζετε στην επικίνδυνη ζώνη ή όταν επιταχύνεται η ανάπτυξη βακτηρίων.
  3. Αφήστε τη μπριζόλα στο νερό για 30 λεπτά. Τοποθετήστε μια σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα πάνω στο κρέας για να το κρατήσετε βυθισμένο. Μετά από αυτή τη μισή ώρα, ελέγξτε τη μπριζόλα. Αν δεν έχει ξεπαγώσει τελείως, αδειάστε το νερό και γεμίστε τα μπολ με φρέσκο ​​δροσερό νερό. Επειδή η θερμοκρασία του νερού είναι δροσερή, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν αποχρωματισμό του κρέατος και δεν είναι αρκετά ζεστό για να ξεκινήσει η διαδικασία μαγειρέματος.

Προγραμματίστε για περίπου 30 λεπτά ανά κιλό κρέατος. Οι πιο λεπτές μπριζόλες θα αποψυχθούν πλήρως σε 30 λεπτά. Τα παχύτερα ribeyes ή φιλέτα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία διαχωρίζοντας μεμονωμένα κομμάτια το ένα από το άλλο όταν έχουν αποψυχθεί αρκετά ώστε να ξεκολλήσουν.

  1. Αφαιρέστε τη σακούλα από το νερό. Ανοίξτε τη σφραγίδα και αφαιρέστε τη μπριζόλα. Αλατοπιπερώστε και μαγειρέψτε το κρέας όπως συνήθως. Εάν το κέντρο παραμένει λίγο παγωμένο, δεν πειράζει, μπορείτε ακόμα να μαγειρέψετε το κρέας. Απλώς δώστε του μερικά επιπλέον λεπτά για να φτάσει σε μια ασφαλή θερμοκρασία.

Ποιες μεθόδους γρήγορης απόψυξης για μπριζόλα πρέπει να αποφύγετε;
Ενώ ο φούρνος μικροκυμάτων σας διαθέτει επιλογή απόψυξης, είναι καλύτερο να μην τον χρησιμοποιείτε όταν προσπαθείτε να ξεπαγώσετε μια μπριζόλα . Η θερμότητα από τη συσκευή θα ξεπαγώσει το κρέας, αλλά μπορεί επίσης να ξεκινήσει γρήγορα το μαγείρεμα της μπριζόλας. Αυτό θα επηρεάσει το χρώμα του κρέατος (θα γίνει γκρι) και την υφή του (θα μπορούσε να γίνει λαστιχωτό). Χρησιμοποιήστε αυτή τη μέθοδο μόνο ως έσχατη λύση.

Σίγουρα μην αφήνετε τη μπριζόλα στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και τα δροσερά δωμάτια όπως το υπόγειο ή το γκαράζ είναι πολύ ζεστά. Οι εξωτερικές μερίδες του κρέατος θα θερμανθούν γρήγορα στην επικίνδυνη ζώνη—40°F έως 140°F—και μπορεί να ξεκινήσει η ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.

Μερικοί μάγειρες συνιστούν να τοποθετήσετε μια μπριζόλα ξετυλιγμένη σε ένα μπολ με νερό με μια σταθερή ροή να τρέχει μέσα σε αυτό. Αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το νερό γύρω από τη μπριζόλα σε σταθερή δροσερή θερμοκρασία—και να την αποτρέψετε από το να φτάσει στην επικίνδυνη ζώνη—αλλά σημαίνει επίσης ότι όλοι οι χυμοί που απελευθερώνει φυσικά μια μπριζόλα κατά την απόψυξη θα χαθούν οριστικά. Σε τελική ανάλυση, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε ένα στεγνό, κορδόνι κομμάτι κρέατος.

Είναι ασφαλές να μαγειρεύετε μπριζόλα που είναι ακόμα παγωμένη;
Ναι, αν δεν έχετε καν χρόνο να ξεπαγώσετε γρήγορα τη μπριζόλα σε μπολ με νερό, μην ανησυχείτε. Μπορείτε οπωσδήποτε να μαγειρέψετε τη μπριζόλα από κατεψυγμένη. Θα χρειαστεί να υπολογίσετε περίπου 50 τοις εκατό περισσότερο χρόνο ψησίματος για το κρέας, οπότε βάλτε το πρώτα στη σχάρα αν θέλετε να ξεκολλήσει ταυτόχρονα με τις άλλες μπριζόλες.

Συχνές Ερωτήσεις
Ξεπαγώνει η μπριζόλα πιο γρήγορα στο νερό;
Η μπριζόλα θα ξεπαγώσει πιο γρήγορα σε κρύο νερό από ό,τι αν αφεθεί στο ψυγείο. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό μεταφέρει τη θερμότητα καλύτερα από τον αέρα, γεγονός που επιτρέπει στη μπριζόλα να ζεσταθεί πιο γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν ξεπαγώσετε τη μπριζόλα σε κρύο νερό, αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά περίπου.

Η κατάψυξη μιας μπριζόλας αλλάζει τη γεύση της;
Η κατάψυξη και η απόψυξη της μπριζόλας δεν πρέπει να αλλάξει τη γεύση της, αρκεί να την τυλίξετε και να την αποθηκεύσετε σωστά. Κάθε μπριζόλα πρέπει να τυλίγεται ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο ή χαρτί κρεοπωλείου και να τοποθετείται σε σακούλα με φερμουάρ. Με αυτή τη μέθοδο, η μπριζόλα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη έως και ένα χρόνο.

Είναι καλύτερο να μαγειρέψετε μια μπριζόλα κατεψυγμένη ή ξεπαγωμένη;
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να ξεπαγώσουν τη μπριζόλα τους πριν το μαγείρεμα, είναι δυνατό να μαγειρέψουν μια παγωμένη μπριζόλα. Αρκεί να ψηθεί σε κεντρική θερμοκρασία τουλάχιστον 145 βαθμών, είναι ασφαλές για κατανάλωση. Το αν θα το μαγειρέψετε κατεψυγμένο ή αποψυγμένο είναι μια προσωπική προτίμηση.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί