• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να έχουν μια υγιή σχέση με τα social media

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να έχουν μια υγιή σχέση με τα social media

kid phones pexels
Τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν έχοντας μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία.

Γνωρίζουν να χειρίζονται υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά από μικρή ηλικία ενώ εξίσου σημαντικός είναι ο χρόνος που περνούν μπροστά σε μια οθόνη.

Σίγουρα, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια και την εκπαίδευση του παιδιού, αρκεί να γνωρίζει τον τρόπο που πρέπει να αξιοποιήσει όλες αυτές τις δυνατότητες που του δίνονται.

Το πρόβλημα ξεκινά από την υπερβολική χρήση της που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στη ψυχολογία του παιδιού αλλά και στην κοινωνικότητα ακόμα και στην υγεία του. Έρευνες δείχνουν ότι η συμμετοχή και η έκθεση των εφήβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν άμεσα την ψυχολογία τους και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων.

Πώς θα μάθετε στα παιδιά να χρησιμοποιούν σωστά τa μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ζητήστε να επιλέξουν την εφαρμογή που θα ήθελαν να χρησιμοποιούν
Αυτό θα διευκολύνει την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο τη χρησιμοποιούν. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε οποιαδήποτε εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά το Instagram (υπάρχει μια επιλογή για εφήβους), το Snapchat και το TikTok είναι από τις πιο δημοφιλείς και μπορείτε να τις ακολουθείτε κι εσείς

Συμφωνήστε για τα χρονικά όρια χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Μιλήστε τους γιατί είναι σημαντικό να υπάρχουν όρια στον χρόνο που ξοδεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λάβετε υπόψιν τα σχόλιά τους. Συναποφασίστε για το τελικό χρόνο, έτσι ώστε να νοιώθουν ότι η γνώμη τους μετράει σε κάτι που τα αφορούν.

Θέστε τις συνέπειες για την παραβίαση των κανόνων
Μιλήστε για το τι πιστεύουν ότι θα πρέπει να συμβεί εάν υπερβούν τον χρόνο που τους αναλογεί στα social mediα. Είναι λιγότερο πιθανό να διαφωνήσουν για την απώλεια των προνομίων, εάν έχουν ήδη συμφωνήσει ότι αυτό ήταν μια δίκαιη συνέπεια.

Ακολουθήστε τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Παρότι θέλετε τα παιδιά σας να μάθουν να είναι αυτόνομα, πρέπει να ξέρετε τι κάνουν στο διαδίκτυο, ώστε να μπορείτε να τους δώσετε καθοδήγηση όταν τη χρειάζονται. Εξοικειωθείτε με τις εφαρμογές και τους ιστότοπους που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας και δημιουργήστε τον δικό σας λογαριασμό, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τη δραστηριότητά τους. Αν δείτε οτιδήποτε σας απασχολεί, αναφέρετέ το με ήρεμο, ουδέτερο τρόπο και μετά μιλήστε για τη σημασία των σωστών επιλογών στο διαδίκτυο.

Βοηθήστε να βρουν θετικά πρότυπα προς μίμηση
Προφανώς και δεν μπορείτε να ελέγξετε όλα όσα θα δει το παιδί σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά βοηθώντας το να βρει λογαριασμούς με θετικό μήνυμα, μπορείτε τουλάχιστον ελπίζετε ότι θα λάβει στο σωστό μήνυμα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενθαρρύνουν, να εμπνεύσουν και να εξυψώσουν άλλους, οπότε κάντε μια μικρή έρευνα για να βρείτε σελίδες που ταιριάζουν με το ενδιαφέρον του παιδιού σας.

Καλλιεργείστε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους ώστε να σας μιλούν χωρίς φόβο
Αν συμπεριφέρεστε με θυμό, αγανάκτηση ή είστε αρνητικοί το βέβαιο είναι ότι τα παιδιά δεν θα σας μιλήσουν. Αντίθετα, εάν αισθάνονται ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν και τους τύπους σελίδων που τους αρέσει να ακολουθούν, θα είναι πιο άνετα να σας μιλήσουν.

  • Μην το αφήνετε να κοιμάται με το κινητό κάτω από το μαξιλάρι ή δίπλα του και να το χρησιμοποιεί ως ξυπνητήρι. Καλό είναι να μην κάνετε κι εσείς το ίδιο.
  • Tα ιδιωτικά προφίλ στο Instagram παρέχουν την δυνατότητα στο χρήστη να αποδέχεται ή να απορρίπτει τα αιτήματα φιλίας μεταξύ ακολούθων. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί διαθέτει ιδιωτικό λογαριασμό ώστε να μπορεί να αποδέχεται μόνο όσους γνωρίζει από το στενό οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.
  • Ενημερώστε το για όλους τους πιθανούς κινδύνους που ενέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ξεκαθαρίστε του πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις προθέσεις που έχετε εσείς.

wikihow / photo pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.