Πώς να πλύνετε τις κουρτίνες – Τί να προσέξετε για να μην τσαλακωθούν

Οι κουρτίνες χρειάζονται τσυχνό καθάρισμα καθώς μαζεύουν σκόνη και μυρωδιές.

Ιδανικά, καλό είναι να τις πλένετε δύο με τρεις φορές τον χρόνο ή αν δεν σας είναι εύκολο να τις ανεβοκατεβάζετε, μπορείτε να τις καθαρίζετε με την ηλεκτρική σκούπα αφαιρώντας τη σκόνη.

Πώς πλένονται οι κουρτίνες στο πλυντήριο
Οι περισσότερες κουρτίνες πλένονται στο πλυντήριο με εξαίρεση εκείνες που θέλουν στεγνό καθάρισμα ή έχουν ευαίσθητο ύφασμα. Είναι σημαντικό λοιπόν να ελέγξετε την ετικέτα φροντίδας ώστε να γνωρίζετε τον τρόπο πλύσης τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να συνιστάται καθαρισμός με ατμό, πλύσιμο στο χέρι ή στεγνό καθάρισμα.


Πλύσιμο στο πλυντήριο

Αφού ξεκρεμάσετε τις κουρτίνες μπορείτε να τις τινάξετε και ακολούθως να τις βάλετε στο πλυντήριο.
Αν είναι μεγάλες, βάλτε τις σε διαφορετικές πλύσεις. Είναι σημαντικό να μην στριμώχνετε τις κουρτίνες στον κάδο, ώστε να πλυθούν καλύτερα και να αποφύγετε και τις πολλές τσακίσεις.
Αποφύγετε ακόμα την υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού ή το απορρυπαντικό σε σκόνη. Στις χαμηλές θερμοκρασίες που θα επιλέξετε, η σκόνη δεν διαλύεται. Τέλος επιλέξτε ένα ήπιο στίψιμο ( μπορείτε να επιλέξετε το πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα).
Προσοχή: αν οι κουρτίνες έχουν κάποιο λεκέ, τον καθαρίσετε τοπικά και στη συνέχεια τοποθετείτε την κουρτίνα στον κάδο του πλυντηρίου.

Πώς να στεγνώσετε τις κουρτίνες
Για να προστατεύσετε περαιτέρω τις κουρτίνες σας και να αποφύγετε τη συρρίκνωση, καλό είναι να μην τις βάζετε στο στεγνωτήριο.

Αφαιρέστε τις κουρτίνες από τον κάδο αμέσως μετά την πλύση. Αν είναι λεπτές μπορείτε να τις κρεμάσετε αμέσως, τινάζοντάς τις καλά. Θα στεγνώσουν σε ελάχιστο χρόνο ενώ με το πέρασμα των ωρών θα διαπιστώσετε ότι θα εξαφανιστούν οι τσακίσεις.

Αν, όμως το ύφασμα είναι πιο χοντρό ή βαμβακερό, μπορείτε να τις απλώσετε σε σκοινί μέχρι να φύγει η υγρασία και στη συνέχεια να τις κρεμάσετε ( χωρίς να έχουν στεγνώσει τελείως).

Το σιδέρωμα δεν θα το αποφύγετε αν οι κουρτίνες είναι 100% λινές ή βαμβακερές.


Πώς να καθαρίσετε τις κουρτίνες με ατμό
Αν έχετε ατμοκαθαριστή , μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και στις κουρτίνες αφού πρώτα ελέγξετε την ετικέτα. Αρχίστε τον καθαρισμό από πάνω προς τα κάτω, κρατώντας την ενδεδειγμένη απόσταση.

Για να είστε σίγουροι ότι ο ατμοκαθαριστής δεν θα αποχρωματίσει το ύφασμα δοκιμάστε πρώτα σε μια μικρή, δυσδιάκριτη περιοχή (όπως το πίσω μέρος ή το κάτω μέρος) και αφήστε το να στεγνώσει.

(Με πληροφορίες από mothersblog. com – today.com / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί