Πώς να μάθετε στο παιδί σας να τακτοποιεί τον χώρο του

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν από μικρή ηλικία να είναι τακτικά.

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο αλλά πραγματικά μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να είναι τακτικά.

Η διατήρηση ενός χώρου καθαρού και τακτοποιημένου είναι απαιτεί συνέπεια και προσπάθεια. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν πώς να διατηρούν τα δικά τους δωμάτια οργανωμένα και καθαρά, υιοθετούν αυτή τη συμπεριφορά και σε άλλους τομείς της ζωής τους.

Τα παιδιά πρέπει επίσης να μάθουν να φροντίζουν τα υπάρχοντά τους και να τα σέβονται. Όταν εκτιμούμε κάτι, πρέπει να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε.

Τέλος, ένας από τους σημαντικότερους λόγους που τα παιδιά πρέπει να μάθουν να είναι τακτικά, είναι η διατήρηση της ψυχικής τους υγεία. Η ακαταστασία και η αποδιοργάνωση λειτουργούν αγχωτικά και έχουν αρνητική επίδραση στη διάθεσή τους.

Τι πρέπει να κάνετε

Για να διδάξετε στο παιδί σας πώς να είναι τακτοποιημένο, θα πρέπει εσείς να δώσετε το παράδειγμα.

Όχι φωνές
Με το να φωνάζετε και να πιέζετε το παιδί σας να μαζεύει τα πράγματά του και να είναι τακτικό, δεν πρόκειται να το πείσετε να συμμορφωθεί. Πιθανόν για να αποφύγει τις φωνές σας, να προσπαθήσει μία, το πολύ δύο φορές αλλά την επόμενη φορά θα σας αγνοήσει.

Ξεκινήστε την εκκαθάριση
Κατ ‘αρχάς, κάντε στο δωμάτιο μια καλή εκκαθάριση με τη βοήθεια των παιδιών. Πάρτε δύο κουτιά ή σακούλες για να συλλέξετε σκουπίδια και μια άλλη για αντικείμενα που μπορούν να δοθούν σε άλλα παιδιά.Βεβαιωθείτε ότι τα αντικείμενα που εκκαθαρίζονται δεν τα χρειάζονται πια. Πιθανόν να χρειαστεί λίγη προσπάθεια μέχρι να τα πείσετε μέχρι να τα αποχωριστούν. Αφήστε το παιδί σας να λάβει τις τελικές αποφάσεις, ώστε να μάθει να κάνει τις δικές του επιλογές στο μέλλον.

Ζητήστε από τα παιδιά να καθαρίζουν το δωμάτιό τους
Δώστε στα παιδιά ένα υγρό πανί για να καθαρίσουν τα παιχνίδια τα οποία πρέπει στη συνέχεια να μπουν στα καθορισμένα κουτιά τους.

Καθιερώστε μια ρουτίνα
Το Σαββατοκύριακο, προγραμματίστε μία ώρα για να καθαρίζουν τα παιδιά τα δωμάτιά τους. Εφόσον τηρηθεί αυτό το πρόγραμμα, τα παιδιά θα ξέρουν τι να κάνουν oπότε ως διαδικασία θα είναι πιο εύκολη και σύντομη.

Όταν τα παιδιά μάθουν πώς να είναι τακτικά και να καθαρίζουν το δωμάτιό τους, μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν μόνα τους, χωρίς τη δική σας βοήθεια.

wondermomwannabe/ photo pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.