Πως να γυαλίσετε τις μαρμάρινες επιφάνειες

marble unsplash
Αν έχετε μαρμάρινες επιφάνειες που έχουν θαμπώσει και θέλετε να λάμψουν ξανά μπορείτε να κάνετε το παρακάτω κόλπο.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι η μαγειρική σόδα.

Πρώτα πρέπει να διαπιστώσετε αν έχετε καθαρό ή τεχνητό μάρμαρο

Πως να καταλάβετε το είδος του μαρμάρου αν δεν το γνωρίζετε; Απλά ακουμπήστε το χέρι σας πάνω στην επιφάνεια του κι αν είναι πιο κρύα από τη θερμοκρασία του δωματίου, τότε έχετε να κάνετε με φυσικό μάρμαρο. Τα μάρμαρα που έχουν χρωστικές ουσίες είναι συνήθως στην ίδια θερμοκρασία με το περιβάλλον.

Άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε το ξύδι. Βάλτε λίγο ξίδι σε μια γωνία που δεν φαίνεται. Αν το ξίδι αφρίζει βγάλτε το αμέσως, γιατί πρόκειται για καθαρό μάρμαρο και το ξίδι θα τη βλάψει.

Πως να καθαρίσετε τους δύσκολους λεκέδες

Αν πρόκειται για απλούς λεκέδες τότε τους αφαιρείτε με ένα σφουγγαράκι, ζεστό νερό και σαπούνι. Για δύσκολους λεκέδες φτιάξτε ένα μείγμα οξυζενέ με λίγες σταγόνες αμμωνίας και καθαρίστε την επιφάνεια με ένα βαμβακερό πανί.

Για να γυαλίσετε το μάρμαρο

Εύκολα μπορείτε να το κάνετε με τη θαυματουργή σόδα. Ανακατέψτε 3 κ.σ. μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο νερό περίπου.

Απλώνετε το μείγμα στο μάρμαρο με ένα καθαρό πανί και το αφήνουμε να απορροφηθεί για περίπου 5 ώρες. Μετά πάλι με καθαρό πανί καθαρίζουμε το μάρμαρο με ζεστό νερό.

Αφού τελειώσετε ξαναπερνάτε την επιφάνεια με ένα πανάκι από μικροΐνες και καθαρίζουμε, κάνοντας κυκλικές κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αν το μάρμαρο είναι τεχνητό

Πιο εύκολα γυαλίζετε το τεχνητό μάρμαρο. Χρησιμοποιήστε ξίδι. Ψεκάστε την επιφάνεια με ξύδι κι αφήστε το να δράσει για 45 λεπτά. Μετά καθαρίστε με ένα πανάκι κάνοντας συνεχώς κυκλικές κινήσεις.

Για έξτρα γυάλισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό γυαλιστικό ή κερί αυτοκινήτου.

photo unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •