Πώς μπορείτε να αποθηκεύετε σωστά το κάθε αλεύρι

Κάθε αλεύρι έχει τις δικές του δικές του ιδιαιτερότητες και καλό είναι να γνωρίζε πως να το αποθηκεύσετε, είτε πρόκειται για λευκό, ολικής αλέσεως ή εναλλακτικά αλεύρια.

Το αλεύρι έχει διάρκεια ζωής και αν δεν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να μυρίζει άσχημα ή να έχει δυσάρεστη γεύση και κυρίως να μολυνθεί από ζωύφια.

Πώς να αποθηκεύσετε το αλεύρι

Το προεπιλεγμένο σημείο αποθήκευσης για το αλεύρι είναι το ντουλάπι της κουζίνας. Ωστόσο αυτό το ντουλάπι που συνηθίζετε να βάζετε τα άλευρα, ενδέχεται να μην είναι το ιδανικό.

Το αλεύρι πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό μέρος και σε ερμητικά σφραγισμένο δοχείο.

Λευκό αλεύρι: Το άσπρο αλεύρι και οι αποφλοιωμένοι κόκκοι, όπως το καλαμποκάλευρο, αποθηκεύονται στο ντουλάπι.

Αλεύρια ολικής αλέσεως: Τα αλεύρια ολικής αλέσεως αποθηκεύονται καλύτερα στην κατάψυξη για να προστατευθούν τα πτητικά έλαια τα οποία βρίσκονται μέσα στο φύτρο.

Αλεύρια χωρίς γλουτένη: Ο καταψύκτης χρησιμεύει καλύτερα για αλεύρια ξηρών καρπών, αλεύρι garbanzo και άλλα αλεύρια χωρίς γλουτένη. Γενικότερα όλα τα αλεύρια μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για μακροχρόνια αποθήκευση.

Αν έχετε αμφιβολίες, τοποθετήστε τη σακούλα με το αλεύρι σε μια επανασφραγιζόμενη σακούλα κατάψυξης και φυλάξτε το στην κατάψυξη για παρατεταμένη αποθήκευση. Ο καταψύκτης είναι επίσης σημαντικός παράγοντας, εάν η κουζίνα σας ζεσταίνεται το καλοκαίρι.

Εγκαταλείψτε το ψυγείο

Αν και ο καταψύκτης είναι σημείο αποθήκευσης, το ψυγείο δεν είναι. Το περιβάλλον του ψυγείου είναι συνήθως πολύ υψηλό σε υγρασία, με αποτέλεσμα να επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του αλευριού.

Πόσο διαρκεί

Το αλεύρι έχει σφραγίδα με ημερομηνία λήξης για τη μέγιστη απόδοση του προϊόντος. Το αλεύρι είναι ένα φυσικό προϊόν και περιέχει λίγη υγρασία και λάδι, πράγμα που το κάνει να αλλοιώνεται πιο έυκολα και γρήγορα.

Το λευκό: Γενικά, μπορείτε να περιμένετε ότι το αλεύρι για όλες τις χρήσεις θα διαρκέσει έως και ένα χρόνο μετά την αγορά. Ενδέχεται κάποιεςς φορές να έχει ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Όταν αποθηκεύονται στο σωστό περιβάλλον, τα λευκά αλεύρια και τα άμυλα έχουν σχεδόν αόριστη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, μπορεί να μολυνθούν ή να επηρεαστούν με άλλο τρόπο (αρώματα, γεύσεις κ.λπ.) εάν δεν αποθηκευτούν σωστά.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα αλεύρια ολικής αλέσεως είναι πολύ πιο ευαίσθητα λόγω των πτητικών ελαίων στο φύτρο των σιτηρών. Διαρκούν περίπου έξι έως 12 μήνες. Επιπλέον η ακατάλληλη αποθήκευση στο σπίτι μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Για να διαπιστώσετε ότι δεν έχουν οξειδωθεί τα έλαια στα αλεύρια ολικής αλέσεως, να έχετε υπόψιν ότι θα μυρίζουν όπως οι παιδικές πλαστελίνες.

(Με πληροφορίες από healthstories. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί