Ποια είναι τα 8 σκεύη που δεν πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων

Όλοι αγαπάμε τα πλυντήρια πιάτων για τον χρόνο που μας γλιτώνουν και την ικανότητά τους να καθαρίζουν επίμονο λίπος

Ας είμαστε ειλικρινείς, μετά την απόκτηση πλυντηρίου πιάτων, ποιος θέλει να επιστρέψει στις μέρες του πλυσίματος των πιάτων στο χέρι;


Ωστόσο, το πλυντήριο πιάτων δεν έχει σχεδιαστεί για να πλένει όλα τα αντικείμενα στην κουζίνα σας. Στην πραγματικότητα, ορισμένα είδη κουζίνας μπορεί να καταστραφούν αν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων. Υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να τοποθετείτε στο πλυντήριο πιάτων σας, ούτε καν στον κύκλο ξεβγάλματος.

8 πράγματα που δεν πρέπει να βάλετε ποτέ στο πλυντήριο πιάτων

  • Μαχαίρια κουζίνας
  • Ορισμένα πλαστικά είδη
  • Αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη
  • Πολυτελή πορσελάνινα πιάτα και κρύσταλλα
  • Χάλκινα μαγειρικά σκεύη
  • Μαγειρικά σκεύη αλουμινίου
  • Ξύλινα σκεύη κουζίνας (συμπεριλαμβανομένων των σανίδων κοπής)
  • Οτιδήποτε από χυτοσίδηρο


Πώς να πλένετε τα μαχαίρια σας με τον σωστό τρόπο
Ο σωστός καθαρισμός των μαχαιριών κουζίνας είναι σημαντικός για να εξασφαλίσετε κοφτερές λεπίδες και σφιχτές λαβές. Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές για να κρατήσετε τα μαχαίρια σας σαν καινούργια για μεγαλύτερο διάστημα:


Πλύσιμο στο χέρι:
Πλύνετε πάντα τα καλά σας μαχαίρια κουζίνας στο χέρι με ζεστό, σαπουνόνερο. Αυτή η δοκιμασμένη και αληθινή μέθοδος καθαρισμού διατηρεί τις λάμες κοφτερές και τις λαβές σταθερές.
Αποφύγετε το πλυντήριο πιάτων: Το απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων μπορεί να κάνει τις λάμες των μαχαιριών θαμπές, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού. Τα θαμπά μαχαίρια απαιτούν μεγαλύτερη δύναμη για χρήση και είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν.
Προστατεύστε τις λαβές: Επιπλέον, το ζεστό νερό της τελικής έκπλυσης και η υψηλή θερμότητα του κύκλου στεγνώματος στο πλυντήριο πιάτων μπορεί να χαλαρώσουν τις λαβές των μαχαιριών σας με την πάροδο του χρόνου.
Πλαστικά αντικείμενα στο πλυντήριο πιάτων: Τι πρέπει να προσέξετε
Δεν μπορούν όλα τα πλαστικά αντικείμενα να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες του πλυντηρίου πιάτων. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα την ετικέτα του κατασκευαστή για να δείτε αν ένα πλαστικό αντικείμενο είναι κατάλληλο για πλυντήριο πιάτων.

Γενικός κανόνας:

Πλαστικά αντικείμενα με την ένδειξη “κατάλληλο για πλυντήριο πιάτων” (συνήθως πιο ανθεκτικά πλαστικά, όπως σανίδες κοπής και μπολ ανάμειξης) μπορούν να τοποθετηθούν στο πάνω ράφι του πλυντηρίου πιάτων. Έτσι, θα τα κρατήσετε μακριά από την έντονη θερμότητα που βγαίνει από το κάτω μέρος του πλυντηρίου, η οποία μπορεί να τα καταστρέψει.

Σημαντικά σημεία:

Με την πάροδο του χρόνου και τα πλυσίματα στο πλυντήριο πιάτων, αυτά τα πλαστικά αντικείμενα μπορεί να χάσουν λίγη από τη λάμψη τους.
Εάν ένα πλαστικό αντικείμενο δεν αναφέρει ότι είναι “κατάλληλο για πλυντήριο πιάτων”, πλύντε το στο χέρι.


Αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη: Διατηρήστε τα σαν καινούργια
Τα αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής έχουν γίνει απαραίτητα σε κάθε κουζίνα. Εξάλλου, ποιος δεν λατρεύει μία τέλεια ψημένη τηγανίτα ή μία αφράτη ομελέτα; Η αντικολλητική επίστρωση επιτρέπει το μαγείρεμα με ελάχιστο ή καθόλου λάδι ή βούτυρο, χωρίς να κολλάει το φαγητό στον πάτο.

Ενώ ορισμένα αντικολλητικά σκεύη αναγράφουν ότι είναι “ασφαλή για πλυντήριο πιάτων”, στην πραγματικότητα τα περισσότερα δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται στα πλυντήρια πιάτων.

Για να διατηρήσετε την αντικολλητική τους επίστρωση σαν καινούργια, είναι καλύτερο να τα πλένετε στο χέρι. Ακολουθήστε τα εξής απλά βήματα:

Γεμίστε τον νεροχύτη σας με ζεστό, σαπουνόνερο.
Βυθίστε τα αντικολλητικά σκεύη σας στο νερό για λίγα λεπτά.
Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό σφουγγάρι για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα φαγητού.
Με αυτόν τον απλό τρόπο καθαρισμού, τα αντικολλητικά σας σκεύη θα διατηρηθούν σαν καινούργια για περισσότερο και θα απολαμβάνετε τέλεια αποτελέσματα κάθε φορά.

Πολυτελή πιάτα από πορσελάνη και κρύσταλλο
Τα εκλεκτά πιάτα σας με τις περίτεχνες ζωγραφιές αξίζουν ιδιαίτερη φροντίδα. Για να διατηρήσετε την επένδυση σας και να αποφύγετε το σπάσιμο της λεπτής πορσελάνης και του κρυστάλλου, μην τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων.

Ακολουθήστε αυτές τις απλές οδηγίες για να διατηρήσετε τα σετ σας σαν καινούρια:

Πλύσιμο στο χέρι: Πλύνετε τα με ζεστό (όχι καυτό) νερό, υγρό πιάτων και ξύδι.
Στέγνωμα: Στεγνώστε τα προσεκτικά με ένα πανί χωρίς χνούδι για να αποφύγετε τυχόν σημάδια.
Με αυτή τη διαδικασία, θα διασφαλίσετε ότι η πολυτελής πορσελάνη και τα κρυστάλλινα είδη σας θα διατηρήσουν την λάμψη τους για χρόνια.

Μαγειρικά σκεύη από χαλκό
Μπορεί να είναι δελεαστικό να βάλετε τα χάλκινα μαγειρικά σας σκεύη στο πλυντήριο πιάτων για γρήγορο καθάρισμα, αλλά το πλυντήριο πιάτων μπορεί να αποχρωματίσει τον χαλκό και να τον κάνει να θαμπώσει. Είναι προτιμότερο να πλύνετε αυτά τα αντικείμενα στο χέρι με ζεστό νερό και ένα ήπιο υγρό πιάτων.

Για να γυαλίσετε τον χαλκό και να τον κάνετε να λάμψει, χρησιμοποιήστε μία από τις παρακάτω μεθόδους:

Καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για χαλκό: Αυτή είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για να διατηρήσετε τη λάμψη των χάλκινων σκευών σας. Στην αγορά θα βρείτε διάφορα καθαριστικά χαλκού, οπότε επιλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.
Φυσικό καθαριστικό με λεμόνι, αλάτι και ξύδι: Για μια πιο φυσική επιλογή, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας καθαριστικό για χαλκό. Ανακατέψτε χυμό λεμονιού, αλάτι και ξύδι σε ίσες ποσότητες και δημιουργήστε ένα παχύρρευστο μείγμα. Απλώστε το μείγμα στα χάλκινα σκεύη σας και τρίψτε τα απαλά με ένα μαλακό πανί. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά με νερό και στεγνώστε τα εντελώς.


Σκεύη μαγειρικής αλουμινίου
Τα σκεύη μαγειρικής αλουμινίου μοιάζουν πολύ με τα ανοξείδωτα ατσάλινα σκεύη, με αποτέλεσμα να τα μπερδεύουμε εύκολα. Ωστόσο, ενώ τα ανοξείδωτα ατσάλινα σκεύη μπορούν συνήθως να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων (σύμφωνα πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή), τα σκεύη μαγειρικής αλουμινίου δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.

Όταν εκτεθούν στο καυτό νερό και τις υψηλές θερμοκρασίες του πλυντηρίου πιάτων, οι κατσαρόλες και τα τηγάνια αλουμινίου θα ξεθωριάσουν και θα οξειδωθούν αρκετά γρήγορα. Αποφύγετε το πλύσιμο τους στο πλυντήριο πιάτων και ακόμη και το πολύωρο μούλιασμα τους σε νερό με σαπούνι.


Ξύλινα είδη μαγειρικής (συμπεριλαμβανομένων των ξύλων κοπής)
Τα ξύλινα είδη μαγειρικής, όπως οι σανίδες κοπής, οι ξύλινες κουτάλες ή οτιδήποτε άλλο διαθέτει λαβή από ξύλο, δεν πρέπει ποτέ να πλένεται στο πλυντήριο πιάτων. Με την πάροδο του χρόνου, το απορρυπαντικό για πλυντήριο πιάτων μπορεί να γρατσουνίσει την επιφάνεια του ξύλου. Επιπλέον, ο κύκλος στεγνώματος του πλυντηρίου πιάτων μπορεί να προκαλέσει ρωγμές, σκασίματα ή ακόμα και σπάσιμο στα ξύλινα είδη.

Ο σωστός τρόπος καθαρισμού:

Αμέσως μετά τη χρήση, καθαρίστε τα ξύλα κοπής σας με ζεστό, σαπουνόνερο.
Για να απολυμάνετε τη σανίδα κοπής σας μετά την κοπή ωμού κρέατος, καθαρίστε τον με λευκό ξύδι ή με μείγμα από 2 κουταλιές της σούπας χλωρίνη σε 4 λίτρα νερό.
Ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε τη σανίδα κοπής στο χέρι.
Σιδερένια Σκεύη: Ποτέ μην τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων
Θυμάστε όλο τον χρόνο και την φροντίδα που αφιερώσατε για τον καθαρισμό του μαντεμένιου τηγανιού σας; Μπορείτε να καταστρέψετε όλη αυτή τη σκληρή δουλειά σε μια στιγμή, αν βάλετε τα σκεύη αυτά στο πλυντήριο πιάτων.

Το απορρυπαντικό των πλυντηρίων πιάτων μπορεί να διαλύσει την επίστρωση λαδιού του μαντεμένιου σκεύους σας. Αυτό το προστατευτικό περίβλημα είναι απαραίτητο για την πρόληψη της σκουριάς και βοηθάει στο να μην κολλάει το φαγητό.

Ενώ κάποιοι μάγειρες δεν καθαρίζουν καθόλου τα σιδερένια σκεύη (απλά τα σκουπίζουν μετά από κάθε χρήση), μπορείτε κάλλιστα να τα καθαρίσετε με ένα γρήγορο ξέπλυμα και ένα ήπιο καθαριστικό μέσο, όπως το αλάτι.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί