• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πέντε αυτοσχέδια παιχνίδια για να κάνετε εξάσκηση στην πρόσθεση (vid)

Πέντε αυτοσχέδια παιχνίδια για να κάνετε εξάσκηση στην πρόσθεση (vid)

Σε ποια ηλικία μαθαίνουν τα παιδιά τους αριθμούς;


Στην ηλικία των τριών με τεσσάρων ετών τα παιδιά ξέρουν τους αριθμούς από το ένα μέχρι το είκοσι και μπορούν να μετρούν αντικείμενα. Τα παιδιά λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, μετρούν χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα των χεριών τους και όταν συγκρίνουν δύο αριθμούς αναγνωρίζουν ποιος είναι μεγαλύτερος.

Πότε μαθαίνουν να κάνουν πρόσθεση και αφαίρεση;


Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ξέρουν να μετράνε μέχρι το εκατό, μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν τους αριθμούς και να κάνουν εύκολες προσθέσεις και αφαιρέσεις με αριθμούς μικρότερους του 20.


Η πρώτη αριθμητική πράξη που μαθαίνουν τα παιδιά είναι η πρόσθεση και μπορούν να την κατανοήσουν καλύτερα, μέσα από καθημερινά παραδείγματα ή διασκεδαστικές δραστηριότητες. Εμείς σήμερα θα σας δείξουμε πέντε εύκολα αυτοσχέδια παιχνίδια που μπορείτε να φτιάξετε με τα παιδιά. Η διαδικασία για να τα δημιουργήσετε είναι εξίσου διασκεδαστική.

Παιχνίδι με χαρτιά και μανταλάκια


Θα χρειαστείτε:

  • χρωματιστά χαρτιά σε διάφορα χρώματα
  • post-it χαρτάκια
  • ψαλίδι
  • μαύρος μαρκαδόρος
  • λευκός μαρκαδόρος
  • μανταλάκια

Τι πρέπει να κάνετε;

Κόψτε τα χρωματιστά χαρτιά σε τετράγωνα και γράψτε στο κάθε ένα από έναν αριθμό από το 1 μέχρι το 20. Στη συνέχεια γράψτε με μικρά γράμματα στα post-it διάφορες προσθέσεις πχ 5+2, 3+6 κ.α.. Κόψτε με το ψαλίδι το κομμάτι που αναγράφεται η αριθμητική πράξη και κολλήστε τα σε μανταλάκια.

Δώστε στο παιδί τα μανταλάκια και ζητήστε του να βρει τα αποτελέσματα των αριθμητικών πράξεων και ανάλογα με το αποτέλεσμα, να βάλει το κάθε μανταλάκι και στον εκάστοτε αριθμό στο χρωματιστό χαρτί.

Δείτε τη διαδικασία για το παραπάνω παιχνίδι και τέσσερα ακόμα στην βίντεο που ακολουθεί.

(mothersblog. gr / photo: pexels)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.