Παιδικές συνήθειες – Γιατί μιλά μόνο του; Να ανησυχήσω;

Πολλοί είναι οι γονείς που παρατηρούν ότι το παιδί τους μιλά στον εαυτό τους ή σε ένα φανταστικό ακροατήριο καθημερινά.

Υπάρχει άραγε λόγος ανησυχίας πίσω από αυτήν την παιδική συνήθεια;

Γιατί μιλά στον εαυτό του; 

«Τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο μέσα από την ομιλία, ακριβώς όπως τα βρέφη μαθαίνουν να περπατούν» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ester Cole, ψυχολόγος από το Τορόντο. «Αυτό είναι το δικό τους παιχνίδι ρόλων, μέσα από το οποίο εξερευνούν κοινωνικές σχέσεις αλλά και καθοδηγούν τον εαυτό τους, καθώς κάνουν διάφορες δραστηριότητες μέσα στην καθημερινότητά τους» συμπληρώνει.

Πώς να αντιδράσετε

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να γίνεστε παρεμβατικοί, προσπαθώντας να καταπνίξετε την συζήτηση που έχει το παιδί με τον εαυτό του, καθώς το βοηθά στην συναισθηματική και πνευματική του ανάπτυξη.

«Το παιχνίδι και μάθηση συμβαίνουν ταυτόχρονα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Cole. Αν δείτε το παιδί σας να μιλάει στο παιχνίδι του μην γίνετε απότομοι, λέγοντάς του ότι δεν είναι πραγματικό πρόσωπο, μιας και το εν λόγω μήνυμα, ειδικά στις νεαρότερες ηλικίες, θα το συγχύσει.

Αντίθετα παίξτε μαζί του, συμμετέχοντας ενεργά στο διάλογο, διδάσκοντάς του σταδιακά την διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό.

Γιατί το κάνουν συχνά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδάκια που τείνουν να μιλούν στον εαυτό τους συχνότερα είναι εκείνα, των οποίων οι γονείς δίνουν υπερβολικά πολλές οδηγίες και είναι υπερπροστατευτικοί αναφορικά με το παιχνίδι τους.

Η Cole υποστηρίζει ότι αυτή η συζήτηση όμως και κυρίως η συχνότητά της, έχει να κάνει και με την προσωπικότητα του παιδιού. Εξαρτάται δηλαδή από το πόσο εκφραστικό είναι αλλά και το πόσο εκφραστικοί είναι και οι γονείς του.

Να θυμάστε 

Αν δείτε ότι το παιδάκι σας μιλά στον εαυτό του πολύ πιο συχνά από ότι παλαιότερα, παρατηρήστε αν αυτό συμπίπτει χρονικά με κάποιο τραυματικό γεγονός, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου.

Αν από την άλλη, βλέπεται ότι η συνήθεια εντείνεται και ταυτόχρονα απομονώνεται από τα υπόλοιπα παιδάκια, τότε είναι μια καλή στιγμή να συζητήσετε μαζί του αλλά και να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να σας συμβουλεύσει.

(imommy. gr / photo: pexels)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.