Οδηγός διατροφής για τον καύσωνα- Τι να μην τρώμε όταν έχει 40άρια

Το καλοκαίρι έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και ενόψει του καύσωνα

είναι καιρός να αλλάξουμε τις τροφές και τις διατροφικές μας συνήθειες, έτσι ώστε, να κρατάμε τον οργανισμό μας επαρκώς ενυδατωμένο.

Αυτές οι τροφές σε γενικές γραμμές είναι τα πολύ αλμυρά, τα πικάντικα και τα ζαχαρούχα.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε το καλοκαίρι
Καλό είναι να αποφεύγουμε τις “βαριές” τροφές, οι οποίες απαιτούν περισσότερη προσπάθεια πέψης, θεωρείται ότι παράγουν περισσότερη θερμότητα στο σώμα.

Για παράδειγμα, χρειάζονται πολλά διαφορετικά μόρια και ένζυμα για να μετατρέψουν ένα κομμάτι κρέατος σε κάτι που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει. Όταν το σώμα σας εκτελεί αυτή τη διαδικασία, δημιουργεί θερμότητα – μια διαδικασία γνωστή ως θερμογένεση.

Άλλα τρόφιμα, όπως οι υδατάνθρακες με τη μορφή φρούτων ή ψωμιού, χωνεύονται πιο εύκολα, καθώς χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια και παράγουν πολύ λιγότερη θερμότητα με θερμογένεση.

Καλό είναι αυτές τις “καυτές” μέρες να περιορίσουμε τις αλμυρές τροφές, καθώς μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση σε συνδυασμό με την υπερβολική εξωτερική θερμοκρασία.

Τέλος, τα πολύ λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα θα μας δυσκολέψουν τις ημέρες του “καύσωνα”.

Ποιες τροφές να αποφύγουμε

Πικάντικα

Από τη μια τα πικάντικα αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, προκαλούν εφίδρωση κι έτσι βοηθούν να απελευθερώνεται η υπερβολική θερμότητα από το σώμα, από την άλλη, όμως, η κατανάλωση καψαϊκίνης που βρίσκεται σε καυτερές τροφές συνδέεται με μια μικρής διάρκειας αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος. Όταν, λοιπόν, έξω έχει πολλή ζέστη, είναι λογικό να κάνουμε τα πάντα για να κρατάμε τη θερμοκρασία του σώματός μας χαμηλή. Για τις ημέρες του καύσωνα, λοιπόν, ας περιορίσουμε τα πολύ πικάντικα φαγητά

Διουρητικά
Αυτές τις ημέρες, ο στόχος μας είναι να παραμένουμε ενυδατωμένοι, γι’ αυτό χρειάζεται να αποφύγουμε τροφές που “απομακρύνουν” τα υγρά από το σώμα μας. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να αποφεύγουμε καφέ, αναψυκτικά, τσάι και τροφές όπως σπαράγγια, μάραθο, αγκινάρες καθώς και άλλες παρόμοιες τροφές με διουρητική δράση.

Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι προτιμότερο να επιλέγετε φρέσκα φρούτα από τη λαϊκή ή τον μανάβη σας.

Τουρσιά
Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, είναι σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι. Τα τουρσιά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

(με πληροφορίες απο healthstories. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί