Ο θηλασμός και τα πολύτιμα οφέλη του μητρικού γάλακτος

Γιατί ο θηλασμός συνιστάται τόσο έντονα;

Γιατί υποστηρίζει την επιτυχία σας σαν μητέρα από τις πρώτες ώρες και τα οφέλη υγείας του μωρού και της μητέρας είναι απεριόριστα.
Οι πρώτες 1000 μέρες της ζωής του μωρού σας, από την πρώτη ημέρα της εγκυμοσύνης έως και 2 χρόνια ζωής, αντιπροσωπεύουν μια κρίσιμη περίοδο προσαρμογής και δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να προσφέρουν ένα υποστηρικτικό τρυφερό περιβάλλον που θα βοηθήσει στην ομαλή ανάπτυξή του.. Η διατροφή ενός μωρού που θηλάζει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μητέρα και το μωρό.
Ορμονικά αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα, καθώς γίνεται έκρηξη ορμονών κατά την εγκυμοσύνη, αλλά πέφτει απότομα η προγεστερόνη με τον τοκετό. Αυτό επηρεάζει την ψυχολογία της γυναίκας και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί επιλόχειος κατάθλιψη. Δεν ισχύει βέβαια για όλες, και παρουσιάζονται μικρότερα ποσοστά στις γυναίκες που θηλάζουν . Μέχρι το μωρό να γίνει ενός έτους οι ορμόνες επανέρχονται στο φυσιολογικό και το ίδιο το σώμα προφυλάσσει και προετοιμάζει τη μαμά να φροντίσει το μωρό της.
Οι ίδιες ορμόνες που χρειάζονται στην αρχή για τη σύλληψη, την ανάπτυξη και τη γέννηση ενός μωρού στην συνέχεια φροντίζουν να τραφεί. Είναι ένα κοκτέιλ που έχουν να κάνουν με την ευχαρίστηση, προλακτίνη, οκυτοκίνη και ενδορφίνες που εκκρίνονται με τη διαδικασία του θηλασμού. Η έκκριση της προλακτίνης, ουσιαστικά γίνεται με την πρώτη επαφή του μωρού στην αγκαλιά της, όπου πραγματοποιείται και η πρώτη έντονη σύνδεση του μωρού με τη μαμά.
Ένα μωρό που θα θηλάσει μέσα στην πρώτη ώρα, έχει περισσότερες πιθανότητες να θηλάσει αποκλειστικά για περισσότερο καιρό από ότι δείχνουν οι έρευνες, όπως επίσης η μητέρα θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον ρόλο της. Ο θηλασμός βοηθάει πολύ στη μετάβαση, γιατί είναι πολύ κοντά στην προηγούμενη κατάσταση του μωρού.
Είναι κάτι που προσφέρει μόνο εκείνη, όπως το έκανε και τους 9 μήνες που ήταν μέσα της. Αισθάνεται μεγάλη χαρά όταν μπορεί να φροντίσει και να θρέψει το μωρό της βλέποντάς το να αναπτύσσεται. Η αυτοπεποίθηση εκδηλώνεται και σε άλλα πράγματα, όπως το γεγονός ότι μπορεί να ακούει το ένστικτό της και να καταλαβαίνει καλύτερα τις ανάγκες του μωρού.
Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων 1000 ημερών της ζωής του μωρού σας, είναι να επιλέξετε να το θηλάσετε.
Η πιο ολοκληρωμένη μορφή διατροφής για βρέφη, είναι αποδεδειγμένα το μητρικό γάλα που προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την ανοσία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον θηλασμό αποκλειστικά τουλάχιστον για έξι μήνες, ή ακόμη μέχρι τα δύο χρόνια.
Τι ακριβώς είναι το μητρικό γάλα; Είναι μια μοναδική πηγή εύπεπτων θρεπτικών ουσιών και προσφέρει την τέλεια ισορροπία πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων και θρεπτικών ουσιών για την ανάπτυξης του μωρού. Το μητρικό γάλα περιέχει εκατοντάδες ανεκτίμητες ουσίες που οι περισσότερες δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. Περιέχει αντισώματα,λευκά αιμοσφαίρια, 600 διαφορετικά είδη προβιοτικών, ορμόνες, παράγοντες ανάπτυξης, αντιβακτηριακές ιδιότητες, ολιγοσακχαρίτες (ειδικοί υδατάνθρακες που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη φιλικών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα), πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας (σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, των ματιών και του νευρικού συστήματος), κυτοκίνες (ειδικές πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην κυτταρική επικοινωνία και στον σχηματισμό ανοσοποιητικού συστήματος), και πολλά, πολλά άλλα.
Ο θηλασμός όχι μόνο παρέχει στο μωρό σας την πιο προσαρμοσμένη ιδανική διατροφή, αλλά είναι διαθέσιμη, ημέρα και νύχτα δωρεάν. Τα ανεκτίμητα οφέλη για την υγεία του μωρού βέβαια πάνε πολύ πιο πέρα από την ευκολία και το κόστος, γιατί έχουν μεγάλη θετική επίδραση τόσο στην μητέρα όσο και στο μωρό, πολύ καιρό μετά το τέλος του θηλασμού.
Οφέλη για την υγεία του θηλασμού για το μωρό σας:

 • Μειωμένη πιθανότητα αιφνίδιου συνδρόμου θνησιμότητας του βρέφους κατά το πρώτο έτος της ζωής, (ένα αποτέλεσμα που γίνεται ακόμη πιο ισχυρό όταν ο θηλασμός είναι αποκλειστικός).
 • Χαμηλότεροι ρυθμοί θνησιμότητας μετά τον τοκετό.
 • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης εκζέματος, άσθματος και τροφικών αλλεργιών στην μετέπειτα ζωή του μωρού.
 • Ενισχυμένη απόδοση στις δοκιμές της γνωστικής ανάπτυξης. Επαναλαμβανόμενες έρευνες σε μεγάλα δείγματα έχουν δείξει ότι ο θηλασμός αυξάνει τα ποσοστά IQ.
 • Μικρότερη συχνότητα εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών, όπως διάρροια, πνευμονία, λοίμωξη του αυτιού, ασθένεια της αναπνευστικής οδού, βακτηριακή μηνιγγίτιδα, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, βακτηριαιμία και εντεροκολίτιδα σηψαιμία (σε πρόωρα βρέφη).
 • Βελτιωμένη οδοντιατρική υγεία με μικρότερο κίνδυνο φθοράς των δοντιών.
 • Μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή του, όταν θηλάζετε αποκλειστικά για τουλάχιστον 4 μήνες.
 • Μειωμένοι ρυθμοί σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, λέμφωμα, λευχαιμία και ασθένεια Hodgkin σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες.
  Και αν αυτό δεν ήταν αρκετό, ο θηλασμός εκθέτει επίσης το μωρό σας – μέσα από το γάλα που παράγετε – στις ποικίλες γεύσεις και τα προφίλ γεύσης των τροφίμων που τρώτε, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την αποδοχή των τροφίμων και τις προτιμήσεις όταν αρχίζει να τρώει κανονική τροφή, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.
 • Οφέλη υγείας του θηλασμού στη μητέρα:
 • Το μωρό δεν είναι το μόνο που επωφελείται από το θηλασμό. Τα οφέλη υγείας της μαμάς είναι επίσης πολύ σημαντικά και περιλαμβάνουν:
 • Μια μοναδικά δυνατή σωματική και συναισθηματική σχέση ανάμεσα στη μαμά και το μωρό, καθώς μόνο η μητέρα μπορεί να θηλάσει.
 • Η μη λεκτική επικοινωνία και ο δεσμός με το μωρό, αυξάνει ολοένα και γίνεται πιο οικεία ειδικά εάν συνδυάζεται με ομιλία, τραγούδι και επαφή με τα μάτια.
 • Υπάρχει διέγερση του σώματος της μητέρας έτσι ώστε να παράγει αντισώματα στο γάλα, το οποίο με τη σειρά του βοηθά το μωρό να παραμείνει καλά ή να αναρρώσει ταχύτερα αν είναι άρρωστο.
 • Βοηθά να χάσετε πιο εύκολα τα κιλά, και να επανέλθετε στο βάρος που είχατε πριν την εγκυμοσύνη αυξάνοντας τις ενεργειακές σας ανάγκες, προωθώντας την κινητοποίηση των αποθεμάτων λίπους και επιταχύνοντας τη μήτρα να συρρικνωθεί στο μέγεθος που είχε πριν την εγκυμοσύνη.
 • Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών.
 • Μειωμένος κίνδυνος κατάγματος του ισχίου και οστεοπόρωση, κατά την μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο.
 • Καθυστέρηση της επιστροφής του εμμηνορρυσιακού κύκλου, που θα βοηθήσει στη διατήρηση της κατάστασης σιδήρου και μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή αντισύλληψης.
 • Ο θηλασμός μπορεί επίσης να κάνει τη ζωή σας ευκολότερη, όταν τη νύχτα, βάζετε το μωρό στο στήθος. Είναι πολύ πιο απλό και ταχύτερο από το να σηκωθείτε για να προετοιμάσετε ή να ζεστάνετε ένα μπουκάλι γάλα. Είναι επίσης υπέροχο όταν δεν χρειάζεται να κουβαλήσετε μια τσάντα γεμάτη με εξοπλισμό σίτισης, όταν πάτε μια βόλτα ή ακόμη και ένα ταξίδι.
  Εάν είστε έγκυος, διαβάστε για τα οφέλη του θηλασμού και εξοικειωθείτε με την ιδέα του. Όταν γνωρίζετε τι να περιμένετε τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό θα σας βοηθήσει στη ομαλή μετάβαση και το αρχικό άγχος θα εξαλειφθεί.
  Βάλτε στόχο να θηλάσετε αποκλειστικά μόνο με μητρικό γάλα έως ότου το μωρό σας γίνει περίπου 6 μηνών. Σε αυτό το διάστημα μπορείτε να προσθέσετε συμπληρωματική στερεά τροφή ενώ συνεχίζετε να θηλάζετε. Τα οφέλη θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται μέσα στο πρώτο και δεύτερο έτος.
  Ο σύντροφος πρέπει να στηρίξει και να φροντίσει τη θηλάζουσα μητέρα. Χρειάζεται πολύ καλή διατροφή και ύπνο γιατί ο θηλασμός είναι πολύ κουραστικός και υπάρχει τεράστια απώλεια θερμίδων κάθε φορά που θηλάζει. Εάν υπάρχει μεγαλύτερο παιδάκι στο σπίτι καλό είναι την ώρα του θηλασμού να το απασχολεί ο πατέρας γιατί πολλές φορές μπορεί να ζηλεύουν και να θέλουν να δοκιμάσουν κι εκείνα γάλα ή να διακόψουν τη διαδικασία ενοχλώντας το μωρό και τη μητέρα. Η διαδικασία του θηλασμού έχει πολύ καθησυχαστική δράση στα βρέφη και δεν πρέπει να διακόπτεται από τρίτους.
  Να θυμάστε ότι η εμπειρία και μόνο μπορεί να είναι κουραστική αλλά ανεπανάληπτη. Δεν είναι μόνο τα οφέλη υγείας αμέτρητα, αλλά και ο δεσμός με το μωράκι σας. Σας δένει μαζί του και είναι η αρχή της πιο ωραίας περιπέτειας που θα ζήσετε ποτέ.

photo pexels

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...