Ο σωστός τρόπος για να καθαρίσετε τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου

Το να σκουπίζετε τα φύλλα του φυτού σας κάθε τόσο μπορεί να φαίνεται λίγο κουραστικό, αλλά είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να το συμπιέσετε στη ρουτίνα καθαρισμού σας.

Εάν δεν ξεσκονίζετε τακτικά το φυτό σας, μπορεί πραγματικά να αρχίσει να υποφέρει! «Η σκόνη θα συσσωρευτεί και με τη σειρά της θα μπλοκάρει την ικανότητα για πλήρη απορρόφηση του ηλιακού φωτός. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αποδυναμώσει την υγεία του φυτού και να το κάνει πιο ευαίσθητο σε παράσιτα και άλλες ασθένειες», λέει εμπειρογνώμονας στα φυτά.

Ευτυχώς όμως, η Sterling διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν θα συμβεί αμέσως, πράγμα που σημαίνει ότι το φυτό σας δεν είναι καταδικασμένο αν το έχετε παραμελήσει λίγο – υπάρχει πολύς χρόνος για να το διορθώσετε!


Υγρό έναντι ξηρής σκόνης

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον καθαρισμό των βρώμικων φύλλων των φυτών είναι ένα μαλακό πανί, όπως μια μικροΐνα. Εάν είστε διχασμένοι μεταξύ υγρού ή ξηρού σκονίσματος, σκεφτείτε τον τύπο του φυτού που καθαρίζετε και πόσο βρώμικο είναι το φύλλωμα.

Σύμφωνα με την Sterling, τόσο οι επιλογές υγρού όσο και ξηρού σκονίσματος είναι εξίσου αποτελεσματικές και ευεργετικές. «Θα συνιστούσαμε να ξεσκονίζετε πιο ευαίσθητα φυτά με στεγνό, μαλακό πανί και να χρησιμοποιείτε μεθόδους υγρού ξεσκονίσματος για μεγαλύτερα φύλλα με λεία επιφάνεια, αρκεί να μην αφήνετε τα φύλλα να στάζουν υγρά», λέει.

Προσθέτει ότι εάν αντιμετωπίζετε απλώς σκόνη, τότε η ξηρή σκόνη θα πρέπει να αρκεί, αλλά «αν τύχει να υπάρχουν άλλες συσσωρεύσεις ή κοιτάσματα ορυκτών, ένα υγρό πανί μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό». Σημειώστε ότι καθώς ξεσκονίζετε «Είναι σημαντικό να παρέχετε στήριξη στο πίσω μέρος των ευαίσθητων φύλλων, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει ζημιά ή σκίσιμο στο φυτό».

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό πινέλο μακιγιάζ για να ξεσκονίσετε τα θολά φύλλα.

Η μέθοδος του ντους
Τα περισσότερα φυτά είναι καλά με τις παραδοσιακές μεθόδους ξεσκονίσματος, αλλά τα παρασυρόμενα φυτά είναι η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Εισαγάγετε τη μέθοδο ντους. «Για τα φυτά με εξαιρετικά μικρά ή τριχωτά φύλλα, θα συνιστούσαμε να λούζετε τα φύλλα με νερό τη στιγμή του ποτίσματος .»

Έχουμε δει επίσης ανθρώπους να κάνουν κυριολεκτικά «ντους» τα φυτά τους γρήγορα στο νεροχύτη ή στην μπανιέρα χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό και στη συνέχεια να τους κάνουν ένα πολύ ελαφρύ κούνημα στο τέλος για να απομακρύνουν την υπερβολική υγρασία. Λάβετε υπόψη σας, ωστόσο, θα πρέπει να το δοκιμάσετε μόνο με φυτά σε ζαρντινιέρες που έχουν τρύπες αποστράγγισης!

Πρόσθετα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον καθαρισμό
Υπάρχουν πολλές συστάσεις εκεί έξω που περιλαμβάνουν την προσθήκη λίγης ποσότητας σαπουνιού πιάτων ή σαπουνιού Καστίλλης στο διάλυμα καθαρισμού των φυτών σας και τεχνικά μπορείτε να το κάνετε αυτό εφόσον είστε εξαιρετικά συντηρητικοί με τη δοσολογία. Μερικές σταγόνες (λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού) για ένα λίτρο νερό είναι υπεραρκετές.

Η Sterling λέει, «Ενώ το απλό νερό συνήθως κάνει πολύ καλή δουλειά όταν πρόκειται για τον καθαρισμό των φύλλων, υπάρχει πάντα η επιλογή να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο διάλυμα νερού και απαλά σαπούνια για αυτά τα επίμονα βρώμικα σημεία. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό οι ιδιοκτήτες των φυτών να αποφεύγουν τις σκληρές χημικές ουσίες, καθώς αυτές θα βλάψουν εξαιρετικά την υγεία του φυτού». Και μην ξεχάσετε να σκουπίσετε τα φύλλα με ένα βρεγμένο με νερό πανί αφού εφαρμόσετε το διάλυμα σαπουνιού για να απαλλαγείτε πραγματικά από τα υπολείμματα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αποσταγμένο λευκό ξύδι , λέει η Lalicata. «Η αραίωση μιας μικρής ποσότητας του στο νερό μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από τυχόν σκληρά αποθέματα ορυκτών που συσσωρεύονται στα φύλλα».

Είναι τα προϊόντα που γυαλίζουν φύλλα καλά για τα φυτά;
Γενικά, είναι καλύτερο να μείνετε μακριά από προϊόντα που γυαλίζουν φύλλα. Πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν έλαια ή κεριά που μπορεί να «φράξουν» τα φύλλα του φυτού σας. Επιπλέον, θα αφήσει υπολείμματα που μπορούν να προσελκύσουν ακόμη περισσότερη σκόνη και βρωμιά! Εάν καθαρίζετε τακτικά τα φυτά σας, θα διαπιστώσετε ότι δεν χρειάζεστε προϊόντα που γυαλίζουν φύλλα.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα φυτά σας;
Σύμφωνα με την Sterling και την Lalicata, αυτό εξαρτάται πραγματικά από πολλούς παράγοντες. Η Lalicata λέει ότι το περιβάλλον και η ροή του αέρα είναι δύο από τα μεγαλύτερα. «Μερικά σπίτια μπορεί να έχουν περισσότερη σκόνη από άλλα, ειδικά εκείνα που δεν έχουν καθαριστές αέρα ή σωστή ροή αέρα». Ο γενικός κανόνας είναι περίπου κάθε δύο εβδομάδες, αλλά η Lalicata προσθέτει ότι ορισμένα φυτά μπορούν να τα βγάλουν πέρα ​​με μηνιαίο πρόγραμμα. Φυσικά, αν δείτε να σχηματίζεται ένα στρώμα σκόνης, αυτό είναι επίσης ένα καλό σημάδι ότι ήρθε η ώρα να γυαλίσετε το φυτό σας!

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί