Μωρό – Πότε μπορεί να κοιμηθεί στο πλάι;

Αν και το μωρό μπορεί να γίνει πιο κινητικό κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην κοιμούνται στο πλάι αλλά στην πλάτη τους…

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μαθαίνουν οι γονείς πριν γεννηθεί ένα μωρό είναι ότι πρέπει να ξαπλώνουν για ύπνο ανάσκελα, ακουμπώντας δηλαδή στην πλάτη τους και όχι στο πλάι. Το πρώτο διάστημα είναι εύκολο για τους γονείς να αφήσουν το μωρό να κοιμηθεί ανάσκελα και να όταν ξυπνήσουν, θα βρίσκονται στην ίδια θέση.

Αυτό όμως, αρχίζει να αλλάζει όταν τα μωρά αρχίζουν να ξεπερνούν την αρχική φάση του νεογέννητου και εκδηλώνουν μεγαλύτερα κινητικότητα όταν κοιμούνται. Ως εκ τούτου, οι γονείς μπορεί να βρεθούν να μένουν από πάνω τους ή να είναι κολλημένοι στο μόνιτορ, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα μωρά τους παραμένουν ανάσκελα.

Γιατί πρέπει να κοιμάται ανάσκελα το μωρό;

Σύμφωνα με το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Pediatrics, τα μωρά πρέπει να τοποθετούνται ανάσκελα για να κοιμούνται τόσο το βράδυ όσο και κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό, διότι αυτή η θέση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

Τα μωρά μπορεί να αρχίσουν να γυρίζουν στον ύπνο τους περίπου στην ηλικία των πέντε μηνών λόγω της συνολικής τους δύναμης. Αν υπάρχει ανησυχία, οι γονείς μπορούν να επαναφέρουν μαλακά το μωρό στην αρχική του θέση (ανάσκελα) και να το αφήσουν να αποκοιμηθεί.

Πότε μπορεί να κοιμηθεί στο πλάι;

Όταν τα μωρά κινούνται πλήρως, τότε μπορούν να κοιμηθούν με ασφάλεια, στο πλάι σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου δηλαδή αφού κλείσουν τον πρώτο τους χρόνο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η μυϊκή δύναμη στο λαιμό τους και το υπόλοιπο σώμα τους είναι τέτοια που μπορούν όχι μόνο να κυλήσουν από τη μία πλευρά στην άλλη, αλλά μπορούν να σπρώξουν προς τα πάνω με ευκολία.

(imommy. gr / photo: pexels)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.