• Αρχική
  • Άρθρα
  • Με αυτό το λάδι πρέπει να τηγανίζετε τις πατάτες – Και δεν είναι αυτό που νομίζατε!

Με αυτό το λάδι πρέπει να τηγανίζετε τις πατάτες – Και δεν είναι αυτό που νομίζατε!

Συχνά αναρωτιόμαστε ποιο είναι το κατάλληλο λάδι, με το οποίο πρέπει να τηγανίζουμε τις πατάτες.

Οι απαντήσεις που ακούμε είναι πολλές φορές διαφορετικές, όμως αυτή που θα διαβάσετε παρακάτω ίσως ανατρέψει όσα μέχρι τώρα γνωρίζατε.

Σε αυτό το ερώτημα λοιπόν, η σωστή απάντηση είναι το ελαιόλαδο.

Μάλιστα, ειδικά για το τηγάνισμα χρησιμοποιούμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο έχει μικρότερο ποσοστό κορεσμένων οξέων και είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα οξέα, σύμφωνα με το supersyntages.gr.

Δύο βασικές φυσικές ιδιότητες των ελαίων είναι το σημείο καπνού και η θερμοκρασία αλλοίωσης.

Το σημείο καπνού

Είναι η θερμοκρασία στην οποία μία λιπαρή ύλη αρχίζει να διασπάται και να «καπνίζει». Το παρθένο ελαιόλαδο έχει σημείο καπνού τους 190 με 210 βαθμούς Κελσίου (παίζει ρόλο η ποιότητα), πολύ χαμηλότερο από άλλα φυτικά λάδια. Αυτό ίσως να πιστεύετε ότι είναι μειονέκτημα, δεν είναι όμως έτσι. Και αυτό, διότι έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία αλλοίωσης/οξείδωσης, δηλαδή είναι πολύ πιο ανθεκτικό από τα περιβόητα (και φτηνότερα) σπορέλαια. Δηλαδή δεν παράγει υπεροξείδια και ελεύθερες ρίζες που είναι βλαβερές για την υγεία μας.

Που οφείλεται η αντοχή του ελαιολάδου;

Στο ότι περιέχει μικρότερο ποσοστό πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λινελαϊκό οξύ, α-λινολενικό οξύ) και ταυτόχρονα, μεγαλύτερο ποσοστό μονοακόρεστα οξέα (ελαϊκό οξύ) και βιταμίνη Ε. Συνεπώς, κατά το τηγάνισμα, περιορίζεται ο σχηματισμός υπεροξειδίων και ελεύθερων ριζών που έχουν αρνητική επίδραση στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού μας συστήματος.

Σε τι ελαιόλαδο και σε ποια θερμοκρασία τηγανίζουμε τις πατάτες

Για καλύτερη υγεία και θρεπτικότητα στο τηγάνισμα της πατάτας, επιλέγουμε το ελαιόλαδο, ειδικά το εξαιρετικά παρθένο. Τηγανίζουμε τις πατάτες στους 180 βαθμούς που είναι μια κανονική θερμοκρασία για τηγάνισμα και η πατάτα δεν καίγεται. Σε αυτή τη θερμοκρασία, το ελαιόλαδο ούτε καπνίζει ούτε οξειδώνεται σε αντίθεση με άλλα λάδια.

Το ελαιόλαδο είναι μοναδικό!

Το ελαιόλαδο ως μονοακόρεστο λίπος, αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και είναι απαραίτητο για μια ισορροπημένη διατροφή. Περιέχει επίσης χρήσιμα αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας.

Όσον αφορά την υγεία και τη διατροφή, λοιπόν, τα σπορέλαια δεν δικαιώνουν τη φήμη τους. Το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή.


photo unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •