Κρεμμύδια: Μυστικά για σωστή επιλογή – συντήρηση και αποθήκευση

Ενώ τα κρεμμύδια είναι αρκετά ανθεκτικά και μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να υποστούν κάποιες αλλαγές καθώς ωριμάζουν.

Πώς να επιλέξετε τα καλύτερα κρεμμύδια
Η επιλογή φρέσκων κρεμμυδιών είναι το μυστικό για νόστιμα και αρωματικά πιάτα.

Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα για να επιλέξετε τα πιο φρέσκα και γευστικά κρεμμύδια που θα διατηρηθούν περισσότερο καιρό στην κουζίνα σας.

Ένα καλό κρεμμύδι πρέπει να είναι σφιχτό. Αποφύγετε τα μαλακά κρεμμύδια με χαλαρή εξωτερική φλούδα, ή αυτά που έχουν αρχίσει να χάνουν την υγρασία τους και δεν θα διατηρηθούν για πολύ καιρό.
Βάρος και εξωτερική εμφάνιση: Ένα φρέσκο κρεμμύδι θα έχει βάρος μεγαλύτερο από το αναμενόμενο για το μέγεθός του. Τα πιο ελαφριά κρεμμύδια έχουν χάσει την υγρασία τους, επηρεάζοντας τη γεύση και την υφή τους, είτε τα χρησιμοποιήσετε ωμά είτε μαγειρεμένα.
Η εξωτερική φλούδα πρέπει να είναι σφιχτή, χωρίς σχισμές ή σημάδια μούχλας. Αποφύγετε τα κρεμμύδια με μώλωπες, καφέ ή μαύρα στίγματα, ή με πράσινες φύτρες στο κάτω άκρο.


Πώς να καταλάβετε αν ένα κρεμμύδι έχει χαλάσει
Τα κρεμμύδια, αν και φημίζονται για την έντονη μυρωδιά τους, αν είναι χαλασμένα έχουν μια ξεκάθαρη οσμή που δείχνει ότι δεν είναι φρέσκα.

Μυρωδιά: Τα φρέσκα κρεμμύδια έχουν χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά κρεμμυδιού. Ωστόσο, τα χαλασμένα κρεμμύδια θα μυρίζουν σαν σάπια, σαν λίπασμα, ή θα έχουν έντονη θειώδη οσμή. Αυτή η οσμή αποτελεί ένδειξη ότι το κρεμμύδι δεν είναι πλέον φρέσκο. Αν μυρίζει σαν σκουπίδια, πετάξτε το.
Μούχλα: Αν δείτε πράσινη ή καφέ σκόνη μούχλας στο κρεμμύδι, πετάξτε το αμέσως. Αυτοί οι σπόροι μπορούν να εισχωρήσουν στον βολβό του κρεμμυδιού, ακόμα και αν αφαιρέσετε το εξωτερικό του περίβλημα.


Καφέ κηλίδες στο κρεμμύδι
Αναρωτηθήκατε ποτέ αν είναι ασφαλές να φάτε ένα κρεμμύδι με καφέ κηλίδες; Μπορεί να σας έχει τύχει: Κόβετε ένα κρεμμύδι που φαίνεται και μυρίζει καλά εξωτερικά, αλλά μέσα βλέπετε ότι ένας ή δύο κύκλοι έχουν γίνει καφέ και μπορεί να είναι λίγο μαλακοί ή γλοιώδεις.


Ενώ μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, αυτό το στρώμα δεν σημαίνει ότι ολόκληρο το κρεμμύδι έχει χαλάσει. Όσο δεν έχει έντονη μυρωδιά σήψης, μπορείτε με ασφάλεια να αφαιρέσετε τα επηρεασμένα στρώματα και να χρησιμοποιήσετε κανονικά τα λευκά μέρη του κρεμμυδιού.

Γιατί μερικά κρεμμύδια μαυρίζουν;
Τα καφέ στρώματα στα κρεμμύδια μπορεί να προκλήθηκαν από διάφορους παράγοντες, όπως:

Αποθήκευση: Τα κρεμμύδια που αποθηκεύονται σε ζεστό ή υγρό περιβάλλον μπορεί να αναπτύξουν καφέ στρώματα πιο γρήγορα.
Μόλυνση: Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα καφέ στρώματα μπορεί να είναι σημάδι παρουσίας μυκητών. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, το κρεμμύδι θα έχει πιθανώς και άλλα σημάδια αλλοίωσης, όπως έντονη μυρωδιά ή μαλακή υφή σε ολόκληρη τη ρίζα.


Πώς να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια τα κρεμμύδια με καφέ στρώματα

Ελέγξτε τη μυρωδιά: Εάν το κρεμμύδι δεν έχει έντονη μυρωδιά σήψης, είναι πιθανώς ασφαλές για κατανάλωση αφού αφαιρέσετε τα καφέ στρώματα.
Ελέγξτε την υφή: Το υπόλοιπο κρεμμύδι πρέπει να είναι σταθερό και όχι μαλακό.
Αφαιρέστε τα καφέ στρώματα: Αφαιρέστε προσεκτικά τα καφέ στρώματα χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι.
Χρησιμοποιήστε το υπόλοιπο κρεμμύδι κανονικά: Μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο λευκό κρεμμύδι στη μαγειρική σας κανονικά.


Πώς να καταλάβετε αν ένα κρεμμύδι έχει μούχλα
Η μούχλα σε ένα κρεμμύδι μπορεί να χαλάσει το αγαπημένο σας φαγητό. Δείτε πώς μπορείτε να την αναγνωρίσετε

Στα ολόκληρα κρεμμύδια, η μούχλα συνήθως έχει πράσινο ή μαύρο χρώμα και μπορεί να είναι είτε σκόνη είτε να έχει κολλώδη υφή.
Σε κομμένα κρεμμύδια, η μούχλα είναι σαν λεπτοί, λευκοί, κλωστοειδείς σπόροι.
Σε κάθε περίπτωση, τα κρεμμύδια με μούχλα πρέπει να πετιούνται, καθώς δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση ακόμα και αν μαγειρευτούν.

Τι σημαίνουν οι πράσινοι βλαστοί στα κρεμμύδια
Αν δείτε πράσινους βλαστούς να ξεφυτρώνουν από το κοτσάνι του κρεμμυδιού σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κρεμμύδι δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση. Άλλωστε, τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι στην πραγματικότητα οι μικροί βλαστοί ενός κανονικού κρεμμυδιού.

Για να κρίνετε αν είναι το κρεμμύδι κατάλληλο για κατανάλωση, θα χρειαστεί να εστιάσετε σε άλλα σημάδια. Καθώς ο βλαστός χρησιμοποιεί τον βολβό ως μέσο ανάπτυξης, στην πραγματικότητα “τρώει” το κρεμμύδι. Έτσι, όταν το κόψετε, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο βολβός έχει μαλακώσει ή έχει γίνει καφέ. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Όμως, αν το εσωτερικό του κρεμμυδιού παραμένει λευκό και σφιχτό, τότε είναι ασφαλές για κατανάλωση – όπως και ο βλαστός. Αν το κρεμμύδι δεν είναι κατάλληλο για χρήση, μπορείτε να το κόψετε μακριά από τον βλαστό, αφήνοντας λίγο από τη ρίζα του, και να τοποθετήσετε τον βλαστό σε ένα δοχείο με νερό. Έτσι, σε περίπου μια εβδομάδα, θα έχετε καλλιεργήσει ένα ολόκληρο φρέσκο κρεμμυδάκι.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί