Το Μαύρο πρόβατο της οικογένειας

Τα παιδιά που ενεργούν έξω από κανόνες και δημιουργούν την εντύπωση δυσλειτουργίας στους γονείς τους.

Το μαύρο πρόβατο, είναι σαν ένα παιδί από άλλους γονείς. Μερικές φορές οι ίδιοι οι γονείς αναρωτιούνται από που ήρθε, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορεί να το συμπαθεί κανείς από την οικογένεια. Όλοι γνωρίζουν τον επαναστάτη και συνήθως δεν κρύβουν τις προθέσεις τους κάνοντας πολλές φορές “αθώα” πειράγματα, αλλά κρύβουν το πως νιώθουν όταν είναι μπροστά τρίτοι. Δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι είναι η ντροπή της οικογένειας, καθώς όλοι τους είναι “άγιοι” και κάθε αποτυχία του παιδιού, αποδεικνύει το δίκιο της οικογένειας. Με κάποιο μαγικό τρόπο όμως ο κόσμος των μαύρων προβάτων, καταφέρνει να οργανώνει τέλεια το παρασκήνιο, έτσι ώστε να διαστρεβλώνονται οι λέξεις και οι πράξεις τους και κανείς να μην τους πιστεύει.
Μήπως είσαι εσύ το μαύρο πρόβατο της οικογένειάς σου; Ξέρετε, αυτός που δεν ακολουθεί το πρόγραμμα και ενεργεί με τρόπους που φαινομενικά είναι αντίθετοι με τις προτροπές και αξίες της υπόλοιπης οικογένειας.
Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες είναι οι δυσλειτουργικοί οικογενειακοί ρόλοι. Αρκετά παιδιά δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση σε άλλο συγγενικό πρόσωπο αδιαφορώντας για τους γονείς τους, και δημιουργώντας την αίσθηση αποξένωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θέλοντας να διατηρήσουν την σύνδεση της οικογένειας, θυσιάζουν τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες και ενεργούν με τρόπους που θέλουν να συνετίσουν τους ασταθείς γονείς .
Όταν οι κανόνες μιας οικογένεια έχουν κολλήσει στο παρελθόν, δείχνουν να επιβιώνουν και να διαιωνίζονται σε ένα παράλληλο σύγχρονο σύμπαν. Τότε ενδέχεται να απειλούνται οι ατομικές ελευθερίες των νεώτερων μελών, η αυτονομία και η ελευθερία-έκφρασης που είναι έμφυτες και βασικές στην ανάπτυξη μιας προσωπικότητας.
Τι γίνεται όμως όταν μια κουλτούρα ανθρώπων, η οποία έχει βάλει απαγορευτικούς κανόνες ανακόπτει τη φυσική διαδικασία ενός παιδιού ;
Η κοινωνία έχει περισσότερους άγραφους νόμους ηθικής συμπεριφοράς από ότι φανταζόμαστε. Γεννιέσαι ελεύθερος, αλλά μαθαίνεις να υπακούς την οικογένεια, άσχετα εάν το ρούχο που σου φοράνε είναι τόσο στενό που σε πνίγει. Μεγαλώνοντας ένα μαύρο πρόβατο, συνειδητοποιεί ότι όλοι δείχνουν να έχουν βγει από το ίδιο καλούπι, φοράνε τα ίδια ρούχα, έχουν τα ίδια γυαλιά που βλέπουν τον κόσμο και μόνο ο επαναστάτης έχει μαύρη γούνα, και η όρασή του λειτουργεί θαυμάσια.
Η δύναμη της θέλησης και η επιθυμία αντίδρασης στο φόβο, συγκρούεται με την αντίληψη ομαλότητας και ηρεμίας. Αυτό που χάνεται μέσα στη σύγκρουση συναισθημάτων, δεν είναι μόνο οι ψυχικές ικανότητες ενός παιδιού, αλλά προκαλούν διαχωρισμό σε μια οικογένεια στην οποία το κάθε μέλος έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης καθώς δίνει μεικτά και αντιφατικά μηνύματα για το τι αναμένεται να συμβεί, συνήθως με απειλητικό περιεχόμενο.
Πολλές συγκρούσεις στις οικογένειες μεταβάλλουν τη στάση των παιδιών απέναντι στην διεκδίκηση της ζωής τους. Η έντονη πολιτισμική διαφορά κάποιων οικογενειών που εντείνεται κυρίως στην παραδοσιακή ευπρέπεια, δεν επιτρέπει αναζητήσεις σύγχρονου τρόπου ζωής και περιεχομένου, όπως επίσης περιλαμβάνει τον αδιάκοπο έλεγχο κινήσεων για τήρηση των επιτρεπτών κανόνων. Την ίδια στιγμή οι ίδιοι οι θύτες συγκεκαλυμμένα κάνουν χρήση των δυνατοτήτων τους σε άλλα μονοπάτια που έρχονται σε αντίθεση με την αξίες που πρεσβεύουν.
Αυτή η απαγορευμένη για τους άλλους αλλά πολύ ελκυστική κατάσταση για τους ίδιους τους γονείς, οδηγεί σε διαχωρισμό και διάσπαση της ψυχοσύνθεσης του παιδιού και των οικογενειακών δεσμών. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι φαίνεται. Πολλοί αντιφατικοί γονείς χαίρονται για το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, αλλά δεν συμπαραστέκονται ούτε ενισχύουν το ελεύθερο πνεύμα του, – αντίθετα το κακομεταχειρίζονται.
Η εξωφρενική συμπεριφορά έχει σχεδόν πάντα ήπια μεταχείριση στην αρχή, αλλά οι πιέσεις αυξάνονται σταδιακά μέχρι να σπάσουν την αντίσταση. Εάν οι γονείς δεν αρχίσουν να αναρωτιούνται για τις δικές τους επιλογές αλλά προχωρούν διχαστικά σε ακρότητες, καταλήγει να επηρεάσει άσχημα την δική τους προσωπική ζωή με σημάδια κατάθλιψης και συντροφικά προβλήματα να εμφανίζονται περισσότερο απειλητικά στον ορίζοντα.
Η συνέχεια βέβαια είναι αναμενόμενη. Το μονίμως αδικημένο και απόβλητο μέλος της οικογένειας, πάνω στον οποίο ολόκληρη η οικογένεια προβάλλει τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες της, βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο για να σηκώσει το βάρος των άλλων.
Προκειμένου να αποφύγουν τα παιδιά με το στίγμα του “μαύρου πρόβατου” την κατάκριση και να διατηρήσουν μια σχετική ηρεμία στην καθημερινότητά τους, επιδεικνύουν μια ανόητη επαναστατική» συμπεριφορά. Βρίσκουν τρόπους να γίνουν πραγματικά άθλιοι για να αποδείξουν το δίκιο των γονέων τους. Όταν αποτυγχάνουν και σε αυτό, στο τέλος ή συμμορφώνονται με τις παλιές υπαγορεύσεις τους , ή αναπτύσσουν άσχημες συνήθειες. Στην ενήλικη ζωή τους καταστρέφουν τις σχέσεις,τον γάμο τους ή τη σύνδεση με τα δικά τους παιδιά.
Η υπόλοιπη οικογένεια τους κρατάει πάντα σαν παραδείγματα που «αποδεικνύουν» ότι οι απαγορευμένες παρορμήσεις, απαγορεύονται για καλό λόγο. Οι κανόνες της οικογένειας πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούνται!
Μέσα σε αυτές τις φαινομενικά “ανόθευτες” οικογένειες όπου η “ομερτά” ενώνει την κρυμμένη ανομοιογένεια, κάποιοι έχουν ανέκφραστες κρυμμένες σκέψεις, επαγγελματικές επιδιώξεις, υπαρξιακές ανησυχίες, ανεκπλήρωτα όνειρα, και κάπου στην άκρη κάποιο μαύρο πρόβατο που χαλάει την εικόνα της ευτυχίας τους.
Όλοι κάθονται στα οικογενειακά τραπέζια και εύχονται υψώνοντας το ποτήρι τους, στην μακροημέρευση της συμμαχίας αίματος, γιατί η οικογένεια είναι ότι πιο ανεκτίμητο έχουν.

photo pexels