Τα χαρακτηριστικά επιτυχίας ενός πεισματάρικου παιδιού

Μήπως το παιδί σας ένα από αυτά ;

Ακούτε συχνά: ” Δεν θέλω να πάω σχολείο”, “Δεν θέλω να φορέσω κάλτσες”, “Δεν θέλω να κοιμηθώ στο κρεβάτι μου” και άλλες τέτοιες φράσεις που ξεκινούν από άρνηση.
Όταν τα παιδιά, πεισμώνουν ή επιμένουν σε κάτι δεν δοκιμάζουν τα δικά σας όρια αλλά τα δικά τους, γιατί έχουν την ανάγκη να μετρούν τις δυνάμεις τους. Η λογική σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει σημασία και είναι μια δύσκολη πρόκληση για γονείς, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίσιμη.
Παρά τα εμπόδια είναι πραγματικό πλεονέκτημα να μεγαλώνεις ένα πεισματάρικο παιδί.
Παραμένουν με το πρόβλημα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο παιδί της ηλικίας τους, μαθαίνοντας να έχουν λύσεις και απαντήσεις σε ότι τους απασχολεί. Γνωρίζουν ότι με την επιμονή τους κερδίζουν περισσότερα και κάνουν τα απίθανα πιο προσιτά, υποστηρίζοντας τον εαυτό τους μέχρι να κερδίσουν.
Ορισμένα από αυτά τα στοιχεία συμπεριφοράς, επισημάνθηκαν σε πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δόθηκε στο περιοδικό Time.
Συγκεκριμένα, αυτή η μελέτη ανέφερε ότι τα παιδιά με έντονη ενεργητικότητα επιμονή και πείσμα, ανέπτυξαν το πνεύμα τους και ανέβασαν τις επιδόσεις τους όχι μόνο σε ακαδημαϊκές γνώσεις αλλά και στην προσωπική τους ζωή.
Συχνά οι γονείς ξεχνούν ότι ένα παιδί δεν μπορεί να κατανοήσει, να επεξεργαστεί ή να συζητήσει όπως ένας ώριμος ενήλικος και διαπραγματεύεται με τη φωνή και το πείσμα.
Η διαφορετικότητα του χαρακτήρα τους μπορεί να τρελαίνει τους εξαντλημένους γονείς, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι αυτά τα παιδιά μαθαίνουν πολύ νωρίς να χρησιμοποιούν τον έντονο τρόπο σκέψης τους και να επικεντρώνονται πιο εύκολα στους εκπαιδευτικούς στόχους τους.

 • Παραμείνετε αισιόδοξοι
  Η συμβίωση και το μεγάλωμα ενός τέτοιου παιδιού είναι δύσκολη, αλλά όταν οι γονείς μάθουν πώς να εκμεταλλεύονται αυτή τη δύναμη, δεν υπάρχουν όρια στην επιτυχία τους. Οι συχνές συγκρούσεις με το παιδί, σίγουρα δεν είναι εποικοδομητικοί, – δημιουργούν στο παιδί ανασφάλεια, άγχος και αδυνατίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Επίσης, τα παιδιά καταλαβαίνουν πότε ένας γονιός προσπαθεί να δείξει ότι έχει κατανόηση, δεν αφήνει το θυμό να ξεσπάει και παλεύει να δείξει ότι είναι ο πιο καλός του φίλος. Νιώθει το ψέμα, γιατί λειτουργεί κυρίως με βάση το ένστικτό του.
  Οι γονείς από την πλευρά τους μεταφράζουν το πείσμα του σαν επανάσταση, καθώς θέλουν να παίρνουν όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες και αποφάσεις, χωρίς όμως να μπορούν να ελέγξουν την απογοήτευση και τα συναισθήματά τους. Ο αυθορμητισμός και η έντονη σκέψη του παιδιού πολλές φορές οδηγεί στην αμφισβήτηση των γονιών τους αναλαμβάνοντας όλο και περισσότερο τον έλεγχο πάνω τους.
  Σε αυτή την περίπτωση πολλοί γονείς πιστεύουν ότι έχουν χάσει το παιχνίδι και σίγουρα δεν βλέπουν να υπάρχουν πλεονεκτήματα από αυτή τη συμπεριφορά. Ο προκλητικός χαρακτήρας τους, οι αντιρρήσεις και οι συναισθηματικές εκρήξεις των παιδιών, τους φοβίζουν βγάζοντας στην επιφάνεια αρνητικά συναισθήματα και καταπιεσμένο θυμό.
 • Καθορίστε τι σημαίνει απείθεια, ανυπακοή και περιφρόνηση.
  Δεν έχει νόημα να του δίνετε συνεχώς συμβουλές χωρίς να καθορίζεται τις έννοιες στην πράξη. Ακόμη και τα πολύ ευαίσθητα παιδιά μπορεί να έχουν προκλητική συμπεριφορά επειδή ακολουθούν τα συναισθήματά τους και εμπιστεύονται το ένστικτό τους.
  Αποφύγετε τις πολλές εντολές και δείξτε με τον τρόπο σας τα όρια και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί χωρίς περιττές αντιρρήσεις. Μην εξαντλείτε τα όρια πίεσης στα παιδιά, – για παράδειγμα να μοιραστούν τα παιχνίδια τους με τα μικρότερα αδέλφια τους. Ενθαρρύνετε τη συζήτηση και δώστε του την ευκαιρία να επικοινωνεί μαζί σας πιο συχνά. Όταν γνωρίζουν ότι ένα καλό επιχείρημα μπορεί να απλουστεύσει τα πράγματα και να αποτρέψει έναν καβγά, μπορούν να βρουν πιο εύκολα τη λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Παραμείνετε ψύχραιμοι όταν νομίζεται ότι χάνετε τον έλεγχο. Ένας ήρεμος γονιός είναι για το παιδί λιμάνι που θα καταφύγει και να θυμάστε, ότι πίσω από ένα παιδί που πεισμώνει μόνιμα απαιτώντας θυμωμένο να γίνει το δικό του, κρύβεται ένα πληγωμένο ή φοβισμένο παιδί.
  Αν εξετάσουμε αυτή την αποτυχημένη για τους γονείς συμπεριφορά, θα δούμε ότι κρύβει πολλές πτυχές οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να θεωρηθούν αξιέπαινες. Το πείσμα που δείχνουν τα ευαίσθητα παιδιά, είναι γιατί αναζητούν το δίκιο τους ή πράγματα διασκεδαστικά αναδεικνύοντας την έντονη προσωπικότητά τους.
  Ο βαθμός ανυπακοής τους σίγουρα δεν είναι βαρετός και έχει το στίγμα του ερευνητή, ή του παρατηρητή, όπως και την αναπτυγμένη αίσθηση κριτικής.
  Αναρωτηθείτε γιατί αισθάνονται πληγωμένα και ανυπόμονα χωρίς αίσθηση υπακοής; Έχουν μεγαλύτερη αίσθηση δικαίου, έχουν ανάγκη για ειλικρίνεια, και θέλουν να αντιμετωπίζονται σαν ανεξάρτητες προσωπικότητες.
  Για να καταλάβετε τι συμβαίνει συνεργαστείτε μαζί τους. Μην σκέφτεστε με τον παλιό, αυταρχικό τρόπο των δικών σας γονιών. Γνωρίζετε καλά ότι αυτό δεν λειτουργεί καλά. Μην παραβλέπετε τα συμπτώματα γιατί μπορεί να κρύβει κάτι βαθύτερο. Τα ευαίσθητα παιδιά, αντιμετωπίζουν πολλές φορές την αδικία απερίσκεπτα με απαράδεκτες ενέργειες υπονομεύοντας την σχέση σας.
  Αγαπώντας άνευ όρων
  Όσοι είναι πιο δύσκολοι στην αγάπη το χρειάζονται περισσότερο. Το να είσαι σε θέση να αγαπάς τα παιδιά, ακόμη και όταν ενεργούν προκλητικά και άσχημα, είναι μια σπουδαία τεχνική πολλών γονιών. Η ιδιαιτερότητα των ευαίσθητων πεισματάρικων παιδιών είναι ότι, έχουν μεγαλύτερη συνειδητότητα για την ηλικία τους, αντιλαμβάνονται περισσότερα χωρίς να μιλούν, είναι ταλαντούχα και γρήγορα ανταποκρίνονται στη ζωή με τον δικό τους αποτελεσματικό τρόπο. Βοηθήστε τα πεισματάρικα παιδιά να διοχετεύουν την πείσμα τους με παραγωγικούς τρόπους. Ο ρόλος των γονιών είναι να τα μάθουν πώς να διαχειρίζονται τις ευαισθησίες τους, να αναπτύξουν τα ταλέντα τους, και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες επιτυχίας σαν ιδιαίτερα πλάσματα που γεννήθηκαν για να κάνουν σπουδαία πράγματα.

Δέσπω

photo pexels

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...