Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά που σας αποκλείουν από τον κόσμο τους

Για ένα γονέα είναι πάντα ανησυχητικό όταν ένα παιδί κλείνει την πόρτα, απομονώνεται και αρνείται να μιλήσει.


Εάν θέλετε να σταματήσετε τις αντιπαραθέσεις και τους ακραίους συναισθηματισμούς με ένα παιδί, επειδή δεν ακολουθεί μια φυσιολογική πορεία και αρνείται να μιλήσει μαζί σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, χωρίς να βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα. Πρέπει να καταλάβετε ότι η θέση του παιδιού είναι πολύ χειρότερη. Έχει την αίσθηση ότι ενεργεί αντιφατικά αλλά συγχρόνως αισθάνεται αποκλεισμένο από οποιαδήποτε συνεργασία με τον γονέα.
Η συναισθηματική ένταση κλείνει την πόρτα στην έκφραση και θα πρέπει να το χειριστείτε διαφορετικά με περισσότερη προσοχή.
Συχνά αυτό συμβαίνει μετά από μια συζήτηση που έχετε ήδη αρχίσει. Ξαφνικά, το παιδί σκύβει το κεφάλι και αρχίζει να χάνει σταδιακά τη δυνατότητα να συνεχίσει τη συζήτηση. Η πρόκληση του γονέα φαίνεται να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Σαν πρώτη σκέψη είναι να βρείτε το κλειδί για να αποφύγετε την αντιπαράθεση. Θα πρέπει να κατανοήσετε και να αποδεχθείτε πλήρως τα συναισθήματα του παιδιού πριν προχωρήσετε σε επίλυση του προβλήματος ή κάποιας στρατηγικής. Όταν για παράδειγμα, σας εκφράζει την ανησυχία του για την ακατάλληλη συμπεριφορά ενός φίλου, προσπαθήστε να πάρετε το μέρος του δείχνοντας συμπόνια και συμπαράσταση.
Μην αμφισβητείτε τις καλές προθέσεις του, ούτε να υποτιμάτε τις άσχημες συναισθηματικές καταστάσεις που βίωσε. Στην παραμικρή καχύποπτη σκέψη αισθάνεστε ότι είστε προδομένοι, αλλά σίγουρα μπορείτε να βρείτε τα αίτια χωρίς να γίνετε άλλος ένας κακός της παρέας των φίλων του.
Πώς θα μπορούσατε να χειριστείτε αυτή την κατάσταση χωρίς να χάσετε την εμπιστοσύνη του; Από τη στιγμή που μοιράστηκε το παιδί μαζί σας το πρόβλημά του είστε αναγκασμένοι να σχεδιάσετε μαζί του ένα σχέδιο, που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές.
Πριν κλείσει τους διακόπτες του, μιλήστε στο παιδί σας με υποστηρικτικά λόγια και μην προκαλείτε πρόσθετη ταπείνωση, ντροπή και πόνο, το οποίο με τη σειρά του θα προκαλέσει την ενεργοποίηση του αμυντικού μηχανισμού και της απόσυρσης. Είναι πολύ σημαντικό για τον γονέα να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και να επανεξετάσει τη στάση του, φρενάροντας την αρχική ενστικτώδη παρόρμηση των συμβουλών.
Όταν το παιδί αισθάνεται ότι το προσέχουν και το κατανοούν ενεργοποιείται μέσα του η ενσυναίσθηση και γίνεται λιγότερο αμυντικό ή επιθετικό. Είναι απαραίτητο οι γονείς να αναστείλουν τις συνήθειές τους προκειμένου να βοηθήσουν συναισθηματικά το παιδί. Λίγοι γονείς γνωρίζουν τη δύναμη αυτής της τεχνικής, και ακόμη λιγότεροι την εφαρμόζουν χωρίς να αισθάνονται πιεσμένοι και υποχωρητικοί όταν απευθύνονται στο παιδί τους.
Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση, αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο στην υγεία από ότι είναι γνωστό. Προκαλεί την έκκριση μίας συγκεκριμένης χημικής ουσίας στον εγκέφαλο, η οποία συνδέεται με την πρόκληση θυμού και φόβου.
Η σύνδεση της κοινωνικής απομόνωσης με την κατάθλιψη και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες γνωστοποιήθηκε εδώ και καιρό από μια νέα έρευνα που εντόπισε τη χημική ουσία η οποία εκκρίνεται και προκαλεί τις αρνητικές επιπτώσεις της απομόνωσης.
Πολλά παιδιά βιώνουν την απόρριψη, την αδιαφορία και τον εκφοβισμό στο σχολείο τους ή σε κάποια πρώιμη σχέση. Εάν δεν έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση και υποστήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον και κυρίως από τους γονείς, υποφέρουν και αργότερα εξελίσσεται με μορφή κοινωνικού στρες.
Όσο περνάει ο χρόνος, το ανθρώπινο μυαλό συνηθίζει μία κατάσταση και η απομόνωση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι περιστασιακή και όχι μόνιμη. Ο φόβος επίσης της γελοιοποίησης και της ταπείνωσης, μπορεί να γίνει τόσο εξουθενωτικός που να οδηγήσει στην απομόνωση,και αυτό δεν είναι ωφέλιμο για κανέναν. Ο μηχανισμός άμυνας, -δηλαδή ο τρόπος προσαρμογής και διαχείρισης του άγχους, προκαλεί μπλοκάρισμα στις ανθρώπινες σχέσεις και οδηγεί σε άρνηση ή παραμόρφωση της πραγματικότητας.
Θυμίστε στο παιδί σας πόσο δυνατό είναι και δώστε του άμεση και έμπρακτη συμπαράσταση όταν χρειάζεται. Αυτή η μαγική συμπεριφορά θα το φέρει κοντά σας και θα το βοηθήσει πολύ περισσότερο στο μέλλον.

Δέσπω

photo pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...