• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παιδικός Εθισμός στο Διαδίκτυο και συναισθηματικό κόστος για το παιδί

Παιδικός Εθισμός στο Διαδίκτυο και συναισθηματικό κόστος για το παιδί

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο μεταξύ των παιδιών αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία.

Η ηλεκτρονική πρόσβαση αποτελεἰ ζωτικό μέρος του σύγχρονου κόσμου και ένα σημαντικό εργαλείο στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Επιπλέον, είναι ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό και ενημερωτικό μέσο. Αυτές οι ιδιότητες του, το καθιστούν επίσης μια δελεαστική διαφυγή για πολλά παιδιά. Μπορούν να είναι όλα μαζί σε ένα online chat room, ή να παίζουν συναρπαστικά και προκλητικά παιχνίδια εναντίον άλλων παικτών από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Με ένα κλικ, μπορούν να εισέλθουν σε έναν διαφορετικό κόσμο, όπου τα προβλήματα που αντιλαμβάνονται στην πραγματική τους ζωή δεν είναι πλέον παρόντα.

Όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά και το οινόπνευμα, το Διαδίκτυο προσφέρει στα παιδιά και τους εφήβους έναν τρόπο να ξεφύγουν από τα οδυνηρά συναισθήματα ή τις ανησυχητικές καταστάσεις. Θα θυσιάσουν τις απαραίτητες ώρες ύπνου για να ξοδέψουν χρόνο σε απευθείας σύνδεση και να αποσυρθούν από την οικογένεια και τους φίλους, για να ξεφύγουν στον άνετο online κόσμο που έχουν δημιουργήσει.

Τα παιδιά που δεν έχουν ικανοποιητικές σχέσεις ή που υποφέρουν από κακές κοινωνικές δεξιότητες και ικανότητες αντιμετώπισης καταστάσεων, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ακατάλληλες ή υπερβολικές συνήθειες στο διαδίκτυο. Επειδή αισθάνονται μόνα ή νιώθουν αποξενωμένα και μπορεί να έχουν προβλήματα δημιουργώντας νέους φίλους, στρέφονται προς αόρατους ξένους σε online chat rooms, αναζητώντας την προσοχή και τη συντροφικότητα που λείπουν από την πραγματική τους ζωή. Μπορεί να προέρχονται από οικογένειες με σημαντικά προβλήματα στο σπίτι ή να υποφέρουν από εκφοβισμό ή δυσκολία στην κοινωνικοποίηση σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες κι ἐτσι αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους περνώντας χρὀνο online.

Από κοινωνικής πλευράς, μαθαίνουν στους φίλους των άμεσων μηνυμάτων αντί να αναπτύσσουν σχέσεις πρόσωπο με πρόσωπο, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που σχετίζονται με τους συνομηλίκους τους. Όπως εξήγησε ένας διευθυντής σχολείου:

“Το διαδίκτυο κάνει ζημιά στην ικανότητά τους να εργάζονται σε ομάδες. Οι δάσκαλοί μας αγωνίζονται να τα παρακινήσουν για να συμμετάσχουν σε κάθε είδους ομαδική δραστηριότητα. Αντίθετα όλα προτιμούν να κοιτάζουν τον υπολογιστή. Όταν βλέπω τα παιδιά να μιλάνε ο ένας στον άλλο στο διάδρομο, βλέπω νεαρά κορίτσια που είναι φέρονται κοινωνικά επιθετικά ή με ακατάλληλο τρόπο και δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι το Διαδίκτυο τα κοινωνικοποιεί με τρόπους που τα καταπνίγει συναισθηματικά και τους καθιστά δύσκολο το να ασχοληθούν με τους άλλους στον πραγματικό κόσμο.”

webroot/ photo unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •