Μήπως αντιμετωπίζουμε υπερβολικά την θύελλα των παιδιών;

Δεν θέλουμε να φέρουμε όλους τους γονείς σε δύσκολη θέση.

Κάποιοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι τα παιδιά τους έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, απλά και μόνο επειδή μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.
Αυτή η ιστορία δεν είναι καινούρια και το σενάριο εκτυλίσσεται με αρκετές δραματικές αποχρώσεις οι οποίες βάζουν τις οικογένειες σε περιπέτειες.
Το αγχωτικό κλίμα που έχουν καλλιεργήσει με αυτό το είδος συμπεριφοράς και στυλ γονικής μέριμνας, το βιώνουν οι μαθητές οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν σπουδές και μια καριέρα που δεν τους ενδιαφέρει, ούτε τους εκφράζει.
Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν με δυσαρέσκεια, προχειρότητα και αδιαφορία τα μαθήματα, ή προσπαθούν συγχρόνως να κάνουν κάτι προς την κατεύθυνση που ενδιαφέρονται χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς. Ποιος παραβιάζει τους άγραφους κανόνες και πως μπορείς να κρίνεις τους γονείς που έχουν τις καλύτερες προθέσεις;
Σίγουρα δεν προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τις προθέσεις τους, αλλά να αναδείξουμε γενικότερα την επικριτική ελεγκτική και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά στα παιδιά τους.

Οι γονείς από την πλευρά τους βέβαια αντιμετωπίζουν ένα άλλο είδος θύελλας καθώς αιωρούνται ανάμεσα στο κοινωνικό τους κύρος και τον τοίχο που υψώνεται απέναντι από τα παιδιά τους. Αρκετοί έχουν επικριθεί για την προσπάθειά τους να διατηρήσουν τον πήχη ψηλά σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες και το δικό τους προφίλ. Ωστόσο δικαιολογούν τη συμπεριφορά τους ως γονείς αφού έχουν ξεκαθαρίσει τον τρόπο διαμόρφωσης της ψυχολογίας του παιδιού τους εξαλείφοντας κάθε εμπόδιο στην προσπάθειά τους να προστατεύουν το παιδί από οποιοδήποτε στρες ή αποτυχία.
Με τον ίδιο τρόπο ψυχολογικής πίεσης επιτιμούν την επιτυχία και υποτιμούν οτιδήποτε δεν συμβαδίζει με τα πρότυπα που έχτισαν τη ζωή τους. Ίσως κάποιοι από αυτούς τους γονείς μετά την ήττα τους να συμπεριλάβουν στις αξίες τους τη χαρακτηριστική φράση του Σόλωνα “γηράσκω αεί διδασκόμενος”.
Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε από τα λάθη και τις αποτυχίες μας. Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι στην κρίση μας απέναντι στις ευθύνες ενός γονέα, και εκ φύσεως αδύνατο να δούμε και να κρίνουμε ολόκληρη την ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε οικογένεια με βάση μια ενιαία συμπεριφορά.
Κάθε άτομο μπορεί να φαίνεται ότι ταιριάζει με μια ετικέτα σε ένα πλαίσιο, αλλά είναι λάθος να μην λάβουμε υπόψη μας τις προκαταλήψεις τη μεροληπτική διάθεση, τη σκέψη, τα λάθη και οπωσδήποτε δεν μπορούμε να δούμε τις ατομικές διαφορές και την επιρροή που δέχθηκαν τα παιδιά.

Αβάσιμα επιχειρήματα
Είναι εύκολο να επικρίνουμε τις ενέργειες των γονιών με την πρώτη ματιά. Οι ειδικοί επιμένουν -με την προφανή λογική, ότι τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από προβληματικές συμπεριφορές έτσι ώστε να έχουν τη δύναμη στην ενήλικη ζωή τους να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις. Αλλά ποια μπορεί να είναι η κάθε δυνατή προστασία από το πρόβλημα; Οι περισσότεροι γονείς συμφωνούν ότι είναι παράλογο να δημιουργούν πρόβλημα με τις συμβουλές που παρέχουν ακόμη και σε υπερβολικές δόσεις.
Η επιμονή και η υπερβολή, πολλές φορές τους δίνει την ψευδαίσθηση αξιοπιστίας και ενός απόλυτα σωστά αξιολογημένου επιχειρήματος με πρόσχημα την προστασία των παιδιών τους .
Το πρόβλημα με πολλούς γονείς είναι ότι δεν προετοιμάζουν τα παιδιά για τον αυριανό τους δρόμο, αλλά προτιμούν να στρώσουν τον δρόμο τους με πλούσιο χαλί. Προφανώς μπορούν να κάνει και τα δύο, αλλά τις περισσότερες φορές δημιουργούν οι ίδιοι το ίδιο αρνητικό στερεότυπο που πιστεύουν ότι τους κάνει λογικούς γονείς, χωρίς να αμφισβητούν τις επιλογές των δικών τους γονέων.

Λάθος συζήτηση
Οι αποτυχίες μπορούν να οδηγήσουν σε παρατήρηση μάθηση και ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προϋποθέτει προσωπικά λάθη.
Μην εμποδίζετε ένα παιδί να κάνει λάθη και να επαναλάβει από την αρχή την ίδια διαδικασία. Η κριτική ενός γονέα για την πρόληψη ενός λάθους αποτρέπει τη μάθηση, ενώ αντίθετα η επίπονη εργασία και η αμηχανία των λαθών θα του δώσει σειρά σκέψεων για άμεσες λύσεις.
Δεν έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες και σκεπτικό. Διαθέτουν όμως ξεχωριστά ταλέντα που γνωρίζουν, όπως οφείλουν να το γνωρίζουν και οι γονείς, για έχουν σωστό τρόπο κρίσης βοήθειας και προστασίας του παιδιού τους. Αξίζει να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν περισσότερες ιστορίες από όσες γνωρίζουμε καθώς ολοένα και περισσότερες προκλήσεις που αφορούν την διαπαιδαγώγηση και ανατροφή των παιδιών αποκαλύπτονται με την πάροδο του χρόνου.
Ο δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει ένας γονέας, δίνοντας μόνο ωφέλεια στο παιδί του δεν είναι μόνο ανηφόρα, παρόλο που μερικοί από αυτούς πέφτουν στις παγίδες της υπερβολής και συμβουλών που δεν βρίσκουν συνεκτικό κρίκο με τα παιδιά. Μην επικρίνετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά αλλά προσπαθήστε να είστε διαλλακτικοί με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζετε.
Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι, σαν γονιός δεν μπορείτε να ζείτε σε παράλληλο σύμπαν με τις δικές σας προσδοκίες να παγιδεύουν το παιδί σας. Εάν πράγματι αγαπάτε το παιδί σας όπως ισχυρίζεστε μην το καταπιέζετε, μην του δίνετε ενοχές, – αποδεχθείτε αυτό που είναι και όχι αυτό που θέλετε ή θα έπρεπε να γίνει.
Χαρείτε μαζί του κάθε χρονική περίοδο της ανάπτυξής του και να θυμάστε πάντα ότι, γίνεσαι καλύτερος γονέας όταν μεγαλώνεις μαζί με το παιδί σου και όχι όταν μεγαλώνεις απλά ένα παιδί.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...