Η πνευματικότητα του παιδιού στην εποχή της υπερκατανάλωσης

Τα παιδιά που ελπίζουν στην δύναμη του Χριστού έχουν λιγότερες πιθανότητες να πέσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις ή καταχρήσεις.


Όλοι οι γονείς δηλώνουν απερίφραστα ότι θέλουν τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα, επιτυχημένα και να ακολουθούν το δρόμο της καρδιά τους. Πόσοι γονείς έχουν την θέληση ή τη δυνατότητα γνώσης να δώσουν ευκαιρίες ανάπτυξης της πνευματικότητας τους; Είναι ένα θέμα που απασχολεί τουλάχιστο όσους βασίζονται σοβαρά στις πραγματικές αξίες της ζωής.
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που αγωνίζονται πνευματικά προστατεύονται καλύτερα, δίνουν νόημα και ρίζες ανάπτυξης, σε διαφορετικές συνήθειες και τρόπο ζωής. Έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να κάνουν καταχρήσεις, 60% λιγότερο πιθανότητες να πέσουν σε εφηβική κατάθλιψη, και 80% λιγότερες πιθανότητες να έχουν επικίνδυνες σχέσεις με απρόβλεπτα και καταστροφικά αποτελέσματα.
Τι σημαίνει πνευματικότητα; Η ψυχολογία στην εποχή μας προχωρά στην ανάλυση της ανθρώπινης συμπεριφοράς δίνοντας όρους με συγκεχυμένες έννοιες όσο αναφορά την πνευματικότητα και ψυχική ισορροπία ενός ατόμου. Με την ευρύτερη έννοια, υπάρχουν πολλά περιθώρια για πολλές προοπτικές, οι οποίες περιλαμβάνουν την αίσθηση σύνδεσης, με κάτι αόριστα μεγαλύτερο από τον εαυτό μας όταν υπάρχει αναζήτηση στο νόημα της ζωής.
Η σύνδεση με τον Θεό και ανώτερη δύναμη – όπως την αποκαλούν αρκετοί, είναι έμφυτη, καθώς όλοι γεννιούνται με την ανάμνηση του Δημιουργού Θεού ο οποίος αγαπά και καθοδηγεί. Υπάρχουν βέβαια και άλλες αντιπροσωπευτικές λέξεις της θείας παρουσίας, αλλά το σημαντικό είναι ότι η πνευματικότητα περιλαμβάνει τη σχέση και το διάλογο με τον προαιώνιο Θεό.
Από την πρώιμη νεαρή ηλικία τα παιδιά έχουν πρότυπο τους γονείς τους για τις ανάγκες τις συνήθειες και τον τόπο που σκέφτονται.
Σύμφωνα με μια μελέτη
των Pew Research Center το 2014, η πλειοψηφία των ενηλίκων-(59%),ηλικίας 18 και άνω ετών αισθάνονται γαλήνη και ευεξία όταν σκέφτονται τον Δημιουργό, το 46% αναρωτιούνται συνεχώς για την προέλευση του ανθρώπου και την συμπαντική σύνδεση, το 35% διαβάζουν τις γραφές, ενώ 55% προσεύχονται καθημερινά.
Μπορούν οι γονείς να εμπνεύσουν, να καλλιεργήσουν και να ενθαρρύνουν τα παιδιά στην πνευματικότητα;
Μέσα από το πέρασμα των αιώνων βρεθήκαμε στο σήμερα να παλεύουμε με φοβερή διαστρέβλωση και εξαφάνιση των γραφών. Κάποιοι μέσα στην καθημερινότητά τους ελπίζουν να βρεθούν χάρτες, GPS και πινακίδες καθοδήγησης, χαμένοι στην υπερπληροφόρηση και το ψέμα των σκοταδιστών.
Ο Λόγος της Αλήθειας του Χριστού ακόμη και έτσι όπως δόθηκε, εξακολουθεί να είναι πυξίδα πλοήγησης για σκέψεις ενέργειες και αποφάσεις.
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι η πνευματικότητα στα παιδιά τους είναι έμφυτη, αλλά δική τους προσπάθεια είναι μια απέραντη περιήγηση σε μια «άγνωστη χώρα», που τους βγάζει από την πορεία της αποδεκτής τους καθημερινότητας.
Παρόλα αυτά ακολουθούν αυτό που φαίνεται καλύτερο, προσπαθώντας να βρουν τον δρόμο με δοκιμές, λάθη και χαμένα μονοπάτια.
Καθώς ταξιδεύουν σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης των παιδιών, βρίσκουν τους πνευματικούς δείκτες της πίστης δείχνοντας εμπιστοσύνη στην καθοδήγηση του Χριστού.
Πνευματικός δείκτης πρώιμης παιδικής ηλικίας.
Η ανατροφή των παιδιών ξεκινά με τον σεβασμό στην αγάπη και καλοσύνη. Οι μοναδικές ιδιότητες και τα υλικά της πρώιμης παιδικής ψυχής απορροφούν καλύτερα αυτές τις έννοιες, γνωρίζοντας τον Λόγο της αγάπης του Χριστού. Γίνονται ο τρόπος σύνδεσης με τα ζεστά συναισθήματα που ήδη έχουν μέσα τους.
Κάνοντας μοντέλο αυτά τα χαρακτηριστικά εμπνέουν ενσυναίσθηση και αισιοδοξία.Τα μικρά παιδιά έχουν μεγαλύτερο και καλύτερο είδος σύνδεσης με τις πνευματικές συχνότητες, καθώς υπάρχει πιο έντονη η αισιοδοξία, και είναι ανοιχτά στην έντονη διαίσθησή τους. Παίζουν αυθόρμητα, δημιουργούν και χαίρονται με αίσθηση γαλήνης και αγαπητικής σύνδεσης με τους άλλους. Η απεριόριστη ενέργεια, η θέληση και περιέργειά τους να εξερευνούν, να ανακαλύπτουν και να δημιουργούν είναι φωτεινά χαρακτηριστικά που χρειάζονται καλλιέργεια και σταθερή βάση για να σταθούν.
Η υπερκατανάλωση και ο υλισμός είναι εμπόδια στην πνευματικότητα των παιδιών.
Οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών τους με αξίες αρετές και χαρίσματα, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δύο από τα μεγαλύτερα οδοφράγματα στον τρόπο ανατροφής τους είναι η υπερβολή στον υλισμό, ο οποίος δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες δυστυχίας στο μέλλον.
Είναι δεδομένο ότι το να έχουν περισσότερα χρήματα, καταξιωμένη δουλειά και ακριβά αντικείμενα, θα πέσουν στην παγίδα μεγαλύτερης ανασφάλειας επιδιώκοντας την μάταιη αναζήτηση του τέλειου, ενώ θα έπρεπε να εντρυφήσουν στον κανόνα του ότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος σε μια φυλακή δοκιμασίας.
Στην ενήλικη ζωή τους έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι ένας υλιστικός τρόπος ζωής δίνει λιγότερη ικανοποίηση στην ουσιαστική λειτουργική ζωή. Τα άτομα τα οποία υποτιμούν το ένστικτο και τις πνευματικές προτροπές βάζοντας σε υποδεέστερη θέση τις σχέσεις τους με τους άλλους, αγαπούν την υπερβολή, έχουν μηδενικό αυτοέλεγχο, είναι απροσδιόριστοι και η αχαριστία μπαίνει στους άγραφους κανόνες των πρέπει της νοοτροπίας τους.
Σαν ενήλικες αισθάνονται ότι έχουν περισσότερα από όσα αξίζουν, αλλά δεν ενδιαφέρονται για την πνευματική τους ανάπτυξη ειδικά όταν η ζωή τους έχει τις προδιαγραφές της συμβατικής κοινωνίας. Δεν αναρωτιούνται ή κρύβουν το αδιάκοπο σφυροκόπημα του κενού μέσα τους, έχουν δυσκολίες σε περιόδους δυσπιστίας να βρουν νόημα σε πολλά γεγονότα της ζωής, όπως επίσης δεν έχουν αναπτυγμένη την ικανότητα να ερευνήσουν την προσωπικότητά τους.
Οι γονείς θα πρέπει να επαγρυπνούν γιατί οι κίνδυνοι υλισμού παραμονεύουν συνεχώς, καθώς ο πολιτισμός μας είναι ένας από τους κύριους ενόχους που τροφοδοτούν την επιθυμία.
Το κλειδί το κρατούν οι ίδιοι καθώς τα παιδιά εξαρτώνται από αυτούς για όλες τις ανάγκες και απαντήσεις τους. Σε μια εποχή υπερβολικού ανταγωνισμού και
έλλειψης αξιών, το έργο των γονιών είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, καθώς η νοοτροπία του Χριστού καλλιεργεί ελευθερία, απλότητα ευγνωμοσύνη και αγάπη.
Εάν γίνει βίωμα από την παιδική ηλικία τότε το αόρατο νήμα σύνδεσης με την πνευματικότητα και την αναζήτηση του Φωτός δεν θα τους εγκαταλείψει ποτέ.

ΔΕΣΠΩ

photo pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...