Η αλήθεια για την τελειομανία της νέας γενιάς

Μια καινούρια έρευνα έδειξε ότι η νέα γενιά προσπαθεί πολύ περισσότερο να δημιουργήσει και να ανταποκριθεί στο τέλειο.

Η θεωρία της ναρκισσιστικής νεολαίας, που ασχολείται περισσότερο με τον εαυτό της και όχι με τη δουλειά είναι περισσότερο διαδεδομένη, παρά τα αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.
Αυτή η καλομαθημένη γενιά έχει εκπαιδευτεί να επιβραβεύεται για κάθε προσπάθεια ανεξάρτητα από το πόσο μικρή, μεγάλη ή αποτελεσματική ήταν, φτάνοντας σήμερα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τον εαυτό της και οποιοδήποτε άλλο είδος αποτυχία. Είναι φανερό ότι δημιουργήθηκε μια επιθετική ζηλότυπη λαϊκή θεωρία στοχοποιώντας τη νοοτροπία των παιδιών της νέας γενιάς, γενικεύοντας ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιοι.
Οι γονείς βλέπουν ότι αγωνίστηκαν με διαφορετικές συνθήκες και σκοπό. Με τα σημερινά δεδομένα δεν θέλουν να αποδεχθούν τις αναπόφευκτες αλλαγές που συμβαίνουν, ξεχνώντας ότι όλοι ξεκινούν μαθαίνοντας την εργασία τους και κατά τη διάρκεια των χρόνων συντονίζονται στον ρυθμό με το ίδιο άγχος που είχαν και οι ίδιοι όταν ήταν νεότεροι. Ξεχνούν ότι και αυτοί επαναστάτησαν σε ότι έκαναν οι γονείς τους. Σε όποια γενεά κατατάσσεστε, είναι σίγουρο είναι ότι βλέπετε πολλά κοινά χαρακτηριστικά μέσα στον καθένα.
Παρά τις θεωρίες για το τι ισχύει, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η κάθε εποχική γενιά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, που επηρεάζονται από όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον τους, όπως γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι κοινωνικές και πολιτικές επιρροές, δημιουργούν μια συγκεκριμένη κοινή πραγματικότητα και τα αποτελέσματά της εκδηλώνονται σε κάθε ιδεολογία και ενέργεια.
Ο Thomas Curran του Πανεπιστημίου του Bath και ο Andrew Hill του Πανεπιστημίου του St. John University (2019) και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν μια μέθοδο έρευνας που περιελάμβανε συγκρίσεις γενεών ερευνώντας την τελειομανία μέσα από τις κοινωνικές τάσεις, αποκαλύπτοντας ότι οι οι νέοι σήμερα αντιμετωπίζουν σκληρότερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες σε σύγκριση με τους γονείς τους. Η εποχή μας δημιούργησε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την ανάγκη τελειότητας των νέων από την εποχή των εκπαιδευτικών τους χρόνων.
Στο πλαίσιο της θεωρητικής λογικής, το άγρυπνο μάτι των ολοένα και πιο απαιτητικών γονέων, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτού του χαρακτηριστικού της προσωπικότητας ή να εξολοθρέψει την πρωτότυπη προσωπικότητα ενός παιδιού. Ο ορισμός της τελειομανίας ως επίτευγμα έχει πολλαπλές διαστάσεις και συνέπειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάζει αρκετά ψηλά τον πήχη σε προσωπικά πρότυπα με υπερβολικές αξιολογήσεις, τόσο σε επαγγελματικό όσο και προσωπικό επίπεδο , η οποία ποικίλλει ανάλογα με τις γενετικές τάσεις που επίσης παρουσιάζουν διακύμανση από άτομο σε άτομο.
Σαν γονείς με περισσότερη εμπειρία, πως θα αντιμετωπίζατε ένα πρόβλημα μέσα σε ένα χάος; Ποιος τρόπος πιστεύετε ότι θα ήταν εύστοχος και θα είχε άμεσο προσωπικό όφελος και κερδοφόρο αποτέλεσμα ώστε να είστε υπερήφανοι γι ‘αυτό; Σίγουρα σκέφτεστε ότι ο μόνος τρόπος θα ήταν να ξεκινήσετε από την αρχή χωρίς σας ενοχλούν τα λάθη και μερικές κηλίδες εδώ και εκεί. Η αντίθετη γνώμη του πατέρα σας δεν θα γινόταν η δική σας κρίσιμη απόφαση που θα επηρέαζε σε αυτό το βαθμό τη ζωή σας. Ίσως εκείνη την εποχή από τα αντανακλαστικά της νεότητας έλειπε η ρεαλιστική προσέγγιση αλλά δεν έλλειπε το όραμα και η δύναμη. Παρ’ όλα αυτά δεν θέλατε να τον απογοητεύσετε, γι ‘αυτό επιτρέψατε να διευθύνει τη ζωή σας.
Πόσα πράγματα έγιναν στραβά και καλύφθηκαν με τον τίτλο της κοινωνικής επιτυχίας ενώ γλίστρησαν και χάθηκαν μέσα σας; Αυτές οι χαμένες προσδοκίες και τα δικά σας υψηλά πρότυπα που ποτέ δεν επιτρέψατε να δουν το φως της ημέρας σας υπονόμευαν όλη σας τη ζωή.
Τα τελειομανή άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση, κρατούν τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό τους και τιμωρούνται με τις αξιολογήσεις τους. Όποιοι βρίσκονται στα ψηλά κοινωνικά κλιμάκια πιστεύουν ότι το κοινωνικό περιβάλλον τους είναι υπερβολικά απαιτητικό, ότι οι άλλοι τους κρίνουν σκληρά και πρέπει να επιδείξουν τελειότητα για να εξασφαλίσουν την έγκριση. Οι τελειομανείς που έχουν ψηλά πρότυπα, επιβάλλουν και στο περιβάλλον τους μη ρεαλιστικά πρότυπα και τους αξιολογούν κριτικά.
Στην εποχή μας τα παιδιά εκτός από τις όποιες γονικές επιρροές, αναπαράγουν επίσης παράγοντες τελειομανίας από τις ευρύτερες πολιτιστικές επιρροές που δέχονται με συνέπεια να αναπτύσσονται υψηλότερα ποσοστά ναρκισσισμού που έρχονται σε αντίθεση με μια ολόκληρη γενιά που μεγάλωσε με διαφορετικά αναπτυξιακά μοντέλα και νοοτροπία. Η διαφορές των δυο γενεών είναι εμφανείς κατά τη διάρκεια μιας ζωής, αλλά εμφανίζεται ίδια με τους συνομηλίκους τους καθώς βιώνουν τον ίδιο δεδομένο χρόνο και τόπο, αντιμετωπίζοντας παρόμοιες προκλήσεις.
Η τελειομανία έχει πάρει μια άλλη όψη στην εποχή μας, με πιο ξεκάθαρα χαρακτηριστικά και αναπτύσσεται ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και την προσπάθεια κοινωνικής και προσωπικής ανάδειξης.
H ανάγκη επίσης μιας τέλειας εμφάνισης, έχει μεταμορφωθεί σε μια ιδιαίτερη πολιτιστική αξία λόγω της έντονης διαφήμισης.
Ο εφιάλτης της τελειότητας αρχίζει πολύ νωρίς για τα κορίτσια. Σύμφωνα με την ετήσια «Μελέτη των Στάσεων των Κοριτσιών» -«Girl’s Attitude Survey», η αυτοπεποίθηση των νεαρών γυναικών και των κοριτσιών σχετικά με το σώμα και την εμφάνισή τους, έχει μειωθεί σημαντικά και μόνο 61% των νεαρών κοριτσιών ηλικίας 7 έως 21 ετών δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένα από την εμφάνισή τους σε σχέση με 73% το 2011. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το ποσοστό 36% των κοριτσιών ηλικίας 7 έως 10 ετών τα οποία δήλωσαν ότι θεωρούν πολύ σημαντικό στοιχείο την εμφάνισή τους.
Όλοι είναι εκτεθειμένοι σε αυτές τις επιρροές, αλλά οι νέοι είναι ακόμη πιο ευάλωτοι καθώς ακόμη παλεύουν με μια διαταραγμένη αίσθηση των φυσικών τους ατελειών. Πολλά παιδιά στην εφηβεία κατακλύζονται από παθολογική ανησυχία και τον φόβο αρνητικής κοινωνικής αξιολόγησης που καταλήγει σε υπερβολική ευαισθησία στην αρνητική κριτική και αποτυχία.
Πολλοί γονείς από την πλευρά τους, δεν έχουν κατανοήσει την πίεση των παιδιών τα οποία προσπαθούν να πληρούν τα μη ρεαλιστικά πρότυπα της κοινωνίας, αλλά κάνουν προσπάθειες να διατηρήσουν τις ισορροπίες και τις κατάλληλες προϋποθέσεις σταθερότητας στα παιδιά τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, η σημερινή κουλτούρα παράγει μια νέα φυλή νεοφιλελεύθερων γονιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους με σκεπτικισμό αλλά κριτική διάθεση.
Οι έφηβοι που περνούν στην ενηλικίωση, αντιλαμβάνονται ότι το κοινωνικό τους πλαίσιο γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό με σκληρή κριτική και τείνουν να επιδεικνύουν τελειότητα ως μέσο εξασφάλιση της έγκρισης. Ο αριθμός ατόμων με πανεπιστημιακά πτυχία και διδακτορικά που μπαίνουν στον ανταγωνιστικό χώρο της αγοράς εργασίας, ολοένα και μεγαλώνει μαζί με το άγχος των γονιών που συμβάλουν σε αυτό προωθώντας την τελειομανία για να επιτύχουν τους εκπαιδευτικούς τους στόχους – κάτι που δεν ίσχυε σε παλιότερες εποχές.
Η ειρωνεία βέβαια είναι ότι, τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να αποδέχονται τα λάθη τους, τα οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μάθηση, την κοινωνική, επικοινωνιακή ανάπτυξη, ενώ αργότερα θα βοηθήσει στη βελτίωση της επαγγελματικής τους καριέρας, και των διαπροσωπικών τους σχέσεων.
Θα ήταν επίσης χρήσιμο να καταλάβουμε ότι η τελειομανία, επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών, παρουσιάζοντας υψηλά ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και γίνεται τελικά ένας αυτοκαταστροφικός τρόπος να κινηθεί κανείς ελεύθερα.
Η εποχή μας καταγράφει πρωτιές σε αυτή την επιδημία, καθώς οι εκκολαπτόμενοι ενήλικες πρέπει να αποδείξουν την αξία τους στοχεύοντας στην τελειότητα, αλλά όχι στην ευτυχία τους.

photo pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •