Διδάξτε στους εφήβους να βάζουν συναισθηματικά όρια

Τέσσερις συμβουλές που θα δώσουν την απαραίτητη υποστήριξη στην ανάπτυξη του παιδιού σας.


Ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά φροντίδας και σεβασμού του εαυτού τους
είναι να ορίσετε και να διατηρήσετε τα συναισθηματικά όρια που είναι η βάση για την σωστή ανάπτυξη επικοινωνίας και δημιουργίας ικανοποιητικών σχέσεων.
Δυστυχώς, πολλοί ενήλικες δυσκολεύονται να καθορίσουν τα συναισθηματικά τους όρια, πόσο μάλλον να διδάξουν τα παιδιά τους. Οι λόγοι είναι απλοί. Ο καθορισμός των ορίων είναι άβολος, μας αναγκάζει να μιλάμε για τον εαυτό μας και σπάνια ακούς «ευχαριστώ» από τους άλλους.
Ωστόσο, είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για εμάς και τα παιδιά μας. καθώς προστατεύουμε τον εαυτό μας από άσκοπο περιττό πόνο, βλάβη και μεταχείριση. Είναι μια έκφραση αυτοσεβασμού και δήλωσης του ποιοι είμαστε,τι πιστεύουμε και πώς αισθανόμαστε δημιουργώντας τον απαραίτητο συναισθηματικό χώρο για ειλικρινείς και υγιείς σχέσεις, διατηρώντας συγχρόνως την ακεραιότητα του χαρακτήρα.
Οι έφηβοι για παράδειγμα που βρίσκονται στην αυγή των προσωπικών τους ανακαλύψεων και σχέσεων, χρειάζεται να κινούνται αργά σε φιλίες για να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη σύμφωνα με τις αξίες τους, παρά τις διαφορές τους και σε αυτό που πιστεύουν οι άλλοι. Καταβάλλουν προσπάθεια να κατανοήσουν ότι οι άλλοι δεν μπορούν να προβλέψουν τις ανάγκες τους.
Ο φόβος της απόρριψης παραμονεύει όταν η επικοινωνία είναι ασαφής,όταν δείχνουν εμπιστοσύνη σε όλους ή σε κανέναν, ή δίνοντας τα πάντα χάρη συμπάθειας.
Αντιμετωπίζοντας τις προσωπικές αξίες φθηνά, για να ευχαριστήσετε τους άλλους επιτρέπετε στους φίλους να καθορίσουν και να κατευθύνουν τη ζωή σας πέφτοντας θύμα.
Ο καθορισμός προσωπικών ορίων είναι επιτακτική ανάγκη και προϋποθέτει τη λήψη συγκεκριμένων ενεργειών για να αλλάξετε τη σχέση με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η εφηβεία, είναι μια εποχή σχηματισμού προσωπικότητας και ταυτότητας. Εάν επιτρέπετε τους συμμαθητές, τα μέλη της οικογένειάς σας ή σε άλλους ενήλικες να σας κάνουν να νιώθετε άβολα, ευάλωτοι,παραμελημένοι ή ανάξιοι, είναι καιρός να βάλετε όρια που θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε καλύτερα για τον εαυτό σας και πιο σίγουροι για το ποιοι είστε. Οι συνηθισμένες οικογενειακές συναντήσεις, μπορούν να σας δώσουν εξαιρετικές επικοινωνιακές ευκαιρίες να μιλήσετε μεταξύ σας σε έναν ασφαλή χώρο.

 1. Συζητήστε με το έφηβο παιδί σας για τα συναισθηματικά όρια.
  Βοηθήστε να κατανοήσουν την έννοια και πόσο σημαντικό είναι γα την προσωπικότητα και ευτυχία τους. Ένας εύκολος τρόπος είναι να σκεφτείτε τα σύνορα ιδιοκτησίας. Όταν παραβιάζονται σημαίνει ότι πιθανότητα θα υπάρχουν συνέπειες. Είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά τα προσωπικά όρια είναι αόρατα και μοναδικά για κάθε άτομο και συχνά αλλάζουν καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και ωριμάζουν. Μοιραστείτε με το παιδί μια δική σας ιστορία στην οποία τα προσωπικά σας όρια έπεσαν από έναν φίλο και πώς αντιδράσατε. Αναγνωρίστε πόσο δύσκολο είναι να μιλήσετε για τον εαυτό σας, και ρωτήστε εάν έχει παρατηρήσει σε φίλους καταπάτηση ορίων.
 2. Διδάξτε τους να είναι υπεύθυνοι για τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις.
  Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν ότι ο καθορισμός συναισθηματικών ορίων δεν γίνεται για να κατηγορήσουμε ή να πληγώσουμε τους άλλους. Εξηγήστε τι χρειάζεται για να παραμείνουν ήρεμοι στις αντιδράσεις και πώς μπορούν να συμπεριφέρονται σε εσάς. Ο καθένας έχει διαφορετικές συναισθηματικές ανάγκες και πολλοί άνθρωποι ανταποκρίνονται συνήθως στους άλλους χωρίς να σκεφτούν τον αντίκτυπο των ενεργειών τους. Όταν ο λόγος σας γίνεται σαφής σημαίνει ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα συναισθήματά σας αναπτύσσοντας σχέσεις που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και το σεβασμό.
 3. Προσδιορίστε απαράδεκτες ενέργειες και συμπεριφορές.
  Το πρώτο βήμα για τον καθορισμό των ορίων είναι να είστε σε θέση να παρατηρήσετε πότε οι άνθρωποι γύρω σας συμπεριφέρονται με τρόπους που είναι απαράδεκτοι.
  Ξεκινήστε με μια απλή οικογενειακή άσκηση που οι γονείς και τα παιδιά μπορούν να κάνουν μαζί: 1) Σκεφτείτε έναν φίλο ή φίλους με τους οποίους μερικές φορές ή συχνά αισθάνεστε άβολα. Ίσως να επιδοκιμάζετε τη συμπεριφορά τους και να μη βρίσκετε συναρπαστική τη συνομιλία, ή να νιώθετε ότι σας χειραγωγούν με τον τρόπο τους.
  2) Παραθέστε σε κάθε άτομο της παρέα σας πέντε πράγματα που θέλετε να σταματήσουν να κάνουν ή να λένε σε εσάς και βρείτε τρόπο που θα μπορούσε να δοθεί ένα συναισθηματικό όριο.
  Για παράδειγμα η υπέρβαρη έφηβη κόρη σας αισθάνεται ντροπή όταν οι φίλοι της μιλούν για παχύσαρκα κορίτσια και τα ρούχα τους. Πώς μπορεί η κόρη σας να επικοινωνήσει με τους φίλους της όταν αυτές οι συζητήσεις την κάνουν να αισθάνεται άβολα; Πώς μπορεί να ζητήσει από τους φίλους της να τροποποιήσουν τις συζητήσεις τους;
  Όταν ο γιος σας αισθάνεται απογοητευμένος από τον καλύτερο φίλος του που παίρνει αποφάσεις για αυτόν, αισθάνεται ότι τον κάνει ότι θέλει ο φίλος του, αλλά φοβάται ότι εάν μιλήσει θα καταστρέψει τη φιλία του. Πώς μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του με τον φίλο του;
  Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις δεν είναι εύκολη. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αντιδράτε απαντώντας άμεσα, όταν εσείς ή τα παιδιά σας αισθάνεστε δυσφορία, δυσαρέσκεια, άγχος, ενοχή, φόβο, ντροπή και άγχος που δημιουργεί η σχέση σας. Όταν αισθάνεστε ότι δεν παίρνετε δικές σας αποφάσεις, ζητώντας αυτό που χρειάζεστε, αισθάνεστε ότι βρίσκεστε στο περιθώριο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα συναισθήματα των άλλων και δεν μπορείτε να πείτε «όχι». Είναι καιρός να σκεφτείτε πώς θα βγείτε ανώδυνα από την ταλαιπωρία σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιες φιλίες δεν μπορείτε και ίσως να μην αξίζει να τις σώσετε. Αυτό εξαρτάται από τη δική σας απόφαση, αφού ακούσετε τα επιχειρήματα των άλλων.
 4. Ενθαρρύνετε τη δράση.
  Υπάρχουν πολλά εμπόδια στην οριοθέτηση – φόβος απόρριψης, ενοχής και φόβος αντιπαράθεσης. Οπωσδήποτε όμως τα υγιή όρια επιτρέπουν στα παιδιά να αισθάνονται ότι έχουν τη δική τους σημαντική και πολύτιμη θέση ανάμεσα σε άλλους, νιώθουν ότι τους εκτιμούν και μπορούν να δημιουργούν ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή τους.
  Ενθαρρύνετε τους εφήβους σας να κάνουν μικρά φυσικά βήματα στην αρχή και να θέτουν όρια με τους φίλους τους.Είναι σημαντικό να κατανοήσουν ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει αυτό που πιστεύει και ότι η λεπτομερής εξήγηση δεν είναι απαραίτητη.
  Ένα απλό «όχι» ή μια σύντομη δήλωση σε μια απαράδεκτη συμπεριφορά είναι αρκετή. Δεν χρειάζεται να υπερασπιζόμαστε τα συναισθηματικά μας όρια σε άλλους, για να δικαιολογήσουμε το λόγο που είναι σημαντικά.
  Τα συναισθηματικά όρια διαδραματίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στην οικοδόμηση καλών οικογενειακών σχέσεων. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να μάθουν τα βασικά της οριοθέτησης μέσα από απλές καταστάσεις και καθώς μπαίνουν στην εφηβεία, θα έχουν το πλεονέκτημα να κατανοούν και να αντιδρούν σε πιο σύνθετες ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις.
  Ο γονέας έχει ακόμη ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Πρέπει να μάθει στο παιδί πώς να περπατά στη ζωή του χωρίς να γεμίζει μελανιές. Μεγαλώνοντας ένα παιδί θα βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπο με επικοινωνιακές προκλήσεις αλλά η αντιμετώπιση τους θα είναι πολύ διαφορετική όταν μάθει τον τρόπο να ορθώνει το ανάστημά του και να διεκδικεί τον κόσμο του.

ΔΕΣΠΩ

photo pexels

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...